José Miguel de la Dehesa: "Cal combinar intel·ligència artificial amb intel·ligència humana i emocional"
Comparteix
La Fundació Factor Humà impulsa el 'IAleg', el decàleg de la intel·ligència artificial, amb deu principis per integrar aquesta nova tecnologia a les organitzacions des d’una perspectiva ètica, humana i sostenible.
En un moment marcat per la irrupció accelerada de la intel·ligència artificial al món social i empresarial, la Fundació Factor Humà ha impulsat el 'IAleg', un decàleg de principis per promoure una integració de la IA centrada en les persones.
Per saber més sobre com es va originar aquest document, quins principis conté i quina aplicació espera obtenir-ne la Fundació, hem parlat amb el seu director, José Miguel de la Dehesa.
Ens pots explicar què és el 'IAleg' i com sorgeix?
El 'IAleg' és un decàleg amb deu principis clau per utilitzar la intel·ligència artificial com una eina al servei de cultures organitzatives més humanes, ètiques i sostenibles. La reflexió que el sustenta no parteix de voler humanitzar la IA, sinó d’integrar-la de manera més conscient a la vida de les empreses, sense perdre de vista el propòsit, els valors i les relacions que les sostenen.
Aquest document, neix d’una trobada amb el nostre consell assessor, on vam reflexionar sobre com avançar com a entitat. Les preguntes que ens vam fer giraven entorn de com la IA pot ajudar a millorar la intel·ligència emocional a les empreses, a reduir la bretxa intergeneracional i a promoure accions concretes des de les àrees de persones. A partir d’això, vam construir aquests deu principis com a guia.
Un dels punts que destaqueu és el potencial de la IA per reduir la bretxa generacional. Com es pot aconseguir?
Un dels principis del 'IAleg' defensa que la IA pot ser clau per construir ponts entre generacions i facilitar el traspàs de coneixement. És essencial empoderar els professionals més veterans perquè coneguin aquesta tecnologia i, alhora, fomentar dinàmiques d’aprenentatge intergeneracional. Això pot derivar en processos de mentoria inversa, on les generacions més joves comparteixin el seu domini digital i les més grans aportin experiència i visió.
També parleu de transparència i ètica en la implementació de la IA. Quines mesures proposeu?
Reivindiquem la necessitat de mecanismes de transparència, de supervisió i de control humà, especialment pel que fa als biaixos i a la presa de decisions automatitzades. La IA pot facilitar processos, però hem de ser crítics amb com està programada i què ens retorna. Cal un monitoratge constant per garantir aplicacions ètiques, responsables i lliures de biaixos.
Per això, una de les habilitats més demandades avui, com assenyala el Future of Jobs Report 2025, és el pensament analític. La IA ens dona dades, però hem de saber-les llegir i interpretar des d’una mirada humana i ètica.
La @FundFactorHuma ha presentat el seu IAleg, deu principis per a posar la tecnologia al servei de les persones i de les organitzacions, des d'una mirada ètica, col·laborativa i intergeneracional https://t.co/vG440Q1VeD
— IIA.cat | Intel·ligència Artificial (@IIA_cat) April 25, 2025
El 'IAleg' proposa fomentar lideratges col·laboratius i espais de diàleg. En un món automatitzat, no és contradictori?
Al contrari. Precisament defensem que la implementació de la IA no pot ser una decisió aïllada del departament tecnològic. És responsabilitat de la direcció general i dels comitès directius obrir espais de reflexió sobre els seus impactes i implicacions ètiques. Cal combinar intel·ligència artificial amb intel·ligència humana i emocional.
Hem de fer-nos les preguntes adequades per trobar les respostes correctes. Espais de diàleg com el nostre Consell Assessor són un bon exemple d’aquest tipus de reflexió col·lectiva.
Al document es parla sovint de la intel·ligència emocional. Com pot la IA contribuir a potenciar-la?
La IA ens hauria d’ajudar a guanyar temps i precisió. Si automatitzem tasques i tenim més accés a dades útils, podem dedicar aquest temps guanyat a converses de valor amb les persones. Això ens permet posar la mirada en el desenvolupament i el benestar dels treballadors, fomentant espais de cocreació i pensament dins les organitzacions. La IA no hauria de ser una excusa per fer més, sinó per fer millor i més humà.
Quina aplicació espereu que tingui aquest decàleg dins i fora de la Fundació?
El 'IAleg' és, de moment, un resum d’una conversa interna sobre com volem aportar valor en aquest moment d’implementació massiva de la IA. Davant de la por o la incertesa, volem oferir una guia clara, una referència per aprofitar de manera ordenada i ètica aquestes oportunitats.
Volem que serveixi a les organitzacions per combinar intel·ligència artificial i emocional, amb una mirada global i humanista. Enmig del soroll, el 'IAleg' vol ser una eina per posar les persones al centre i garantir que el progrés tecnològic no ens allunyi d’allò que ens fa humans.
Afegeix un nou comentari