La digitalització del Tercer Sector és encara una assignatura pendent

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
La periodista Elizabeth López, juntament amb el director d’Acció Social de la Fundació Telefònica,  Carlos Palacios, i el referent de m4social, Xavier Trabado. Font: m4social. Font: m4social
La periodista Elizabeth López amb el director d’Acció Social de la Fundació Telefònica, Carlos Palacios, i el referent de m4social, Xavier Trabado. Font: m4social.

La digitalització del Tercer Sector és encara una assignatura pendent

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

És una de les principals conclusions que s’extreuen del Congrés de Transformació Digital del Tercer Sector que es va celebrar la setmana passada a Barcelona.

El 44% de les entitats socials no ha posat en marxa la seva estratègia digital i un 19% de les organitzacions ni es planteja fer-ho a llarg termini, segons les dades del 'Libro Blanco de la Transformación Digital del Tercer Sector' editat per la Fundació Telefónica, que va analitzar la situació de les gairebé 30.000 entitats que hi ha a Espanya que atenen, cada any, a tretze de persones en risc de pobresa i exclusió social.

En aquesta mateixa línia, l'estudi sobre l'Estat de la Digitalització al Tercer Sector de Catalunya elaborat per m4social, el projecte d'innovació digital en l'àmbit social de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, indica que més del 90% de les entitats són conscients de la importància de digitalitzar-se, però només una de cada tres ha començat aquest procés de transformació.

Amb l'objectiu d'encetar el procés de digitalització de les entitats i promoure un debat ampli i profund sobre el paper que pot jugar la tecnologia en la millora de la vida de les persones, ls Fundació Telefónica i la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya van celebrar la setmana passada el Congrés de Transformació Digital del Tercer Sector Social de Catalunya a l'auditori del Hub Social de la Fundació Bofill.

La tecnologia com a motor per a la transformació social

La jornada va comptar amb diverses ponències entre les quals va destacar 'Per què la transformació digital és vital per a les entitats socials?' a càrrec del responsable global d'Acció Social i Voluntariat de la Fundació Telefònica, Carlos Palacios, i el referent de m4Social a la junta directiva de la Taula, Xavier Trabado, que van parlar de les principals qüestions que han de tenir en compte les organitzacions del tercer sector per digitalitzar-se.

Per la seva part, el director adjunt de l'Associació SinergiaTIC, Pedro Álvarez, va compartir amb les assistents una sèrie de consells per transitar cap a la digitalització en la seva ponència '15 coses que he après digitalitzant entitats socials'. Durant l'exposició, Álvarez va estar acompanyat de les representants de cinc entitats socials que van exposar cinc iniciatives en les quals la tecnologia ha resultat clau per a millorar la vida de les persones o l'organització interna de l'entitat.

Des d'Acció Contra la Fam es va presentar l'aplicació SAM Photo, dissenyada per realitzar un diagnòstic precoç de la desnutrició infantil. L'Associació La Rueca va presentar el seu projecte de centre d'acompanyament social completament virtual. La Fundació Pasqual Maragall, per la seva part, va presentar la seva 'Brain App' o aplicació pel cervell, la Fundació Esplai va parlar del projecte per mesurar l'impacte que tenen les accions d'alfabetització digital de les entitats socials i la cooperativa Suara va exposar el projecte 'Coolthinkers', una iniciativa per impulsar la formació de professionals del tercer sector en resolució creativa de problemes.

El paper de la intel·ligència artificial i la ciberseguretat

La irrupció de la intel·ligència artificial també ha arribat a les entitats i, precisament per aquest motiu, un dels panells del Congrés de Transformació Digital del Tercer Sector va versar a propòsit dels usos, els abusos i les oportunitats d'aquesta tecnologia. La ponència va córrer a càrrec del cap d'intel·ligència artificial i dades de la Fundació Telefònica, Richard Benjamins.

Un altre dels punts on es va posar el focus va ser en la ciberseguretat de les entitats. El desconeixement i la falta d'inversió en ciberseguretat continuen sent les principals mancances de les entitats socials tal com indica el 'Libro blanco de la Transformación Digital del Tercer Sector' i, de fet, segons l'Estudi sobre l'estat de digitalització del Tercer Sector de Catalunya, dues de cada tres entitats socials encara no té un pressupost assignat a ciberseguretat.

Afegeix un comentari nou