La Jornada de la Internet Social celebra els 25 anys de la Xarxa Òmnia
Comparteix
L’esdeveniment, on es van convertir bones pràctiques tecnològiques i comunitàries, va aplegar més d’un centenar i mig de persones.
Donar a conèixer iniciatives i projectes, afavorir la generació de sinergies i vincles i promoure l’intercanvi de coneixements i experiències. Aquests van ser el principals objectius de la Jornada de Dinamització de la Internet Social (JDIS) 2024, dedicada a celebrar i commemorar els 25 anys de la Xarxa Òmnia.
La jornada conjunta de la Xarxa Punt TIC i la Xarxa Òmnia va començar amb la ponència inaugural de Carme Torras, matemàtica i experta en intel·ligència artificial i robòtica social, que va reflexionar sobre els efectes de la intel·ligència artificial en la societat actual i com aquestes es reflectien en la legislació a la xerrada ‘L’ètica de la intel·ligència artificial i la robòtica social’. En aquest sentit, Torras va destacar "la importància de la formació i la regulació" i va assegurar que "a Barcelona vam ser pioners perquè ja al 2017 vam fer la Declaració de Barcelona per al Desenvolupament i Ús Adequat de la Intel·ligència Artificial a Europa".
🤖 La jornada conjunta de @punttic i @xarxaomnia segueix amb la xerrada 'L'ètica de la #intel•ligènciaartificial i la #robòtica social' a càrrec de Carme Torras (@CarmeTorras_ROB)! #JdISÒmnia pic.twitter.com/j44Li2zy3X
— Xarxa Punt TIC (@punttic) October 24, 2024
La jornada va continuar amb diversos espais simultanis de bones pràctiques en els quals es van compartir setze experiències sobre acció comunitària, bretxes digitals, fabricació digital, innovació social digital, perspectiva de gènere i famílies i tecnologia.
- A la taula d’acció comunitària van participar Mireia Monterde del Punt Òmnia Santa Coloma de Gramenet, Xevi Felip del Punt Òmnia Girona Est, Xavier Pérez i Moad Ezzamouni del Punt TIC La Florida - Les Planes i Marc Viñas de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, que van compartir reflexions sobre la transformació digital i metodologies d’acompanyament dels col·lectius més vulnerables.
- Per parlar sobre bretxes digitals es va comptar amb la participació de Sofia Möller del Punt TIC de la Biblioteca Roca Umbert, Mabel Martín i Alberto Molinero del Punt Òmnia Fundació Barberà Promoció, que van explicar les seves experiències de democratització de les noves tecnologies, de preparació dels cursos formatius i de suport en la realització de tràmits.
- A la taula sobre fabricació digital van participar el Juan Manuel Montero i Alejandro Aliaga del Punt TIC Centre Cívic Vista Alegre (On Lab) i Joan Bassolas i la Maria Luisa Garcia del Punt Òmnia Fundació Ciutat de Viladecans, que van explicar les seves experiències de promoció de la cultura 'maker', del talent digital i de les vocacions tecnològiques.
- A la taula rodona sobre innovació social digital es van poder escoltar les experiències de Ricard Faura de la Direcció General d’Economia i Societat Digitals, Sió Santaulària del Punt Òmnia Itinerant Tarragonès, David Gateu del Punt Òmnia Valls - Vallsgenera i Núria Sau i Fermín Santano de l’Associació Social Andròmines.
- Per parlar sobre famílies i tecnologies es va comptar amb Sílvia Hernández del Punt Òmnia Camins Fundació i Daniel González del Punt Òmnia AV Bachs – Bufalà, que van explicar les seves experiències per acompanyar les famílies i les persones educadores, generar xarxes de suport i presentar alternatives.
- Per últim, l’espai sobre perspectiva de gènere va comptar amb Mercè Fort del Punt TIC Smartcentre de Santa Bàrbara i la Cristina Sobrino del Punt Òmnia CPS Francesc Palau.
L’exposició de totes aquestes experiències va fer que la trobada fos molt profitosa per a les dinamitzadores d’arreu del territori, tal com comenta Helena Palau, del Punt Òmnia Raval-Colectic, que explica que "valora molt positivament les experiències compartides" i destaca els projectes dels Punts Òmnia de Santa Coloma de Gramenet i l’Hospitalet de Llobregat.
Per la seva part, el coordinador dels Punts TIC de l’Hospitalet, Moad Ezzanouni, comenta que "és molt útil poder conèixer com treballen altres persones d’arreu de Catalunya i que m’ha fet aprendre molt".
La jornada va comptar amb una forta presència institucional. La benvinguda va corre a càrrec de la directora general d’Economia i Societat Digitals, Sandra Ruiz Peralta, que va assegurar que "reduir la bretxa digital no és un objectiu, és una obligació", a més d’assegurar que "necessitem una societat digital inclusiva, democràtica i equitativa". Per la seva part, el subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat, Marc Viñas Artola, va explicar que "des del punt de vista social, la Xarxa Òmnia segueix perquè és rellevant, tant per la problemàtica social que vol atendre com per la solució que aporta".
Afegeix un nou comentari