Àmbit de la notícia
Informàtic

Lourdes Muñoz: "Volem construir una nova perspectiva, la del feminisme de dades"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
Lourdes Muñoz, directora d'Iniciativa Barcelona Open Data, durant la presentació de l’actualització de Dades x Violències x Dones. Font: Iniciativa Barcelona Open Data.
Lourdes Muñoz, directora d'Iniciativa Barcelona Open Data, durant la presentació de l’actualització de Dades x Violències x Dones. Font: Iniciativa Barcelona Open Data.

El projecte Dades x Violències x Dones vol desmentir les informacions falses sobre violències masclistes amb dades obertes. 

Quan es parla de violències masclistes, sobretot en l'esfera pública i als mitjans de comunicació, sovint no s'arriba a cap conclusió per la gran quantitat d'informacions falses o sense contrastar que es publiquen. A més, en els darrers anys, amb l'auge de la ultradreta i la seva presència a institucions públiques, mitjans de comunicació, xarxes socials, etc. han augmentat encara més les notícies falses sobre violències.

Davant aquest auge de discurs buit, l'associació Iniciativa Barcelona Open Data ha posat en marxa el portal Dades x Violències x Dones per contestar a tot plegat amb dades. Per la creació del portal s'han utilitzat gairebé una vintena de bases de dades que s'han representat en disset visualitzacions.

N'hem parlat amb Lourdes Muñoz, directora d'Iniciativa Barcelona Open Data i de l'equip Data Woman.

Què és Dades x Violències x Dones?

Es tracta d’un projecte que, en el seu moment, a finals del 2019, vam posar en marxa amb l’objectiu de posar sobre la taula les dades sobre l’impacte de la violència masclista i contrastar-les amb els recursos públics que es destinen per donar suport a les dones.

D’aquesta manera volíem adreçar el debat públic sobre si realment hi ha molts recursos o no per a les víctimes de violències. Llavors, vam cercar dades de diverses fonts per tenir un punt de vista evolutiu i de gran volum per poder observar tendències reals i poder aportar dades objectives a l'opinió pública.

 

 Les violències masclistes és quelcom que ja treballàveu a l’entitat.

Sí, ja treballàvem els temes de tecnologies de dades i drets de les dones. Havíem fet alguns projectes, però en un moment determinat, en aquell moment, es va obrir el debat que ja hem mencionat.

I nosaltres vam veure el valor que podíem aportar, no només per això, sinó per poder respondre a totes aquestes opinions amb dades contrastades. És a dir, volíem saber quantes dones són assassinades, quantes denúncies s'interposen, quants recursos públics es dediquen a aquestes qüestions, quantes tenen ordre de protecció concedida, etc.

Què és l’equip Data Woman que s’ha encarregat d’aquest projecte?

Data Woman és un equip específic que tenim i que es va crear fa uns quatre anys. Com a equip ens hem especialitzat a utilitzar les tecnologies de dades i, en concret, les dades obertes, per aportar informació de valor per la intervenció en l'àmbit dels drets de les dones. A més, volem construir una nova perspectiva, la del feminisme de dades.

En aquest sentit, l'equip té diversos objectius: per una banda, volem cercar dades i fer projectes relacionats amb violències amb dades obertes, volem també apoderar a les dones en el sector digital, i, a més, busquem generar opinió sobre com aplicar les tecnologies de dades des del punt de vista dels drets de les dones. És a dir, volem posar la perspectiva de gènere a les tecnologies de dades i, en concret, a les dades obertes.

Tornant a parlar del portal, amb quin criteri heu organitzat tota la informació que conté?

Com el punt de partida és intentar mesurar l'impacte de la violència masclista contra les dones i els recursos públics, el primer criteri era tenir dades històriques i comparables entre comunitats autònomes. Les dades d'un any podem ser circumstancials, és a dir, un any es pot acabar el pressupost, pot haver-hi un pic de denúncies i altres casuístiques puntuals.

En canvi, quan es té una consistència de dades de dotze anys, es pot intentar veure si hi ha més incidència en una comunitat o en una altra, com evolucionen les dades, i altres variables. En aquest sentit, tenir l’històric i poder-lo comparar és molt important.

Quina metodologia heu fet servir per recollir i tractar totes aquestes dades?

La metodologia que seguim és fer-nos preguntes sobre una temàtica concreta i després busquem les fonts de dades obertes existents, fent una primera cerca sobre com estan desagregades aquestes dades, ja que, per exemple, si volem comparar algun indicador en l'àmbit municipal o en l'àmbit comarcal, però les dades existents només s'han recollit en l'àmbit de comunitat autònoma o d'estat espanyol, la comparació no es pot fer.

Un cop hem fet aquesta primera cerca, veiem què tenim i sempre intentem anar més enllà, cercant altres dades que no són tan òbvies per completar aquelles peces que ens falten.

Com es visualitzen aquestes dades als diferents portals que formen part de Dades x Violències x Dones?

Els portals estan pensats per quatre usos diferents. El primer és el més obvi, el nivell més superficial de visualització de les dades, és a dir, entrar a la web i veure-la. En aquest sentit, sempre intentem presentar les dades de la manera més fàcil possible.

Un segon nivell, que suposaria fer una passa endavant en l'àmbit tècnic, seria l'opció de descarregar les dades, que sempre està disponible. Hi ha un repositori de dades on publiquem tots els 'datasets' (bases de dades) i els classifiquem.

Un altre nivell del portal, en aquest cas per les persones interessades en les temàtiques, però que potser no tenen tant coneixement en la interpretació de les dades, consisteix en descriure a sota de les visualitzacions les principals dades, per animar a la gent a jugar amb elles, a investigar més, etc. Per exemple, en aquesta nova versió del portal hem inclòs, un apartat que es diu 'Descobreix les Dades' on fem petites càpsules de vídeo destacant algunes dades per divulgar el seu impacte.

I el quart ús, que s'implementarà pròximament, és que tots els portals tindran una part que incorporarà recursos formatius per aprendre més sobre dades.

Quin futur té ara el projecte?

Nosaltres cada any anem actualitzant les dades del portal, perquè ens van sortint de noves. A més, aquest any l'objectiu és ampliar les dades sobre l’impacte en menors, fills i filles, de la violència masclista, és a dir, intentar veure com impacta tant la violència vicària com les altres conseqüències que les violències tenen en els menors.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari