Àmbit de la notícia
Informàtic

L'ús del telèfon mòbil és desigual en termes de gènere

Entitat redactora
Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a
Associació per a Joves TEB
  • L'ús del telèfon mòbil és desigual en termes de gènere. Fotografia Herick Hash Herman (Llicència CC BY 2.0)
  • El projecte Weena vol potenciar l'ús del mòbil per part de les dones
  • Wazazi _Nipendeni envia missatges de text en Swahili a les dones que estan embarassades

Un estudi de la GSMA revela els problemes de gènere per accedir i utilitzar els dispositius mòbils. Diversos projectes treballen per eliminar l'escletxa digital.

L'estudi econòmic «The Mobile Economy 2015» presenta uns números preocupants respecte l'ús del mòbil per part del gènere femení, a diferents països. Aquest estudi elaborat per la GSMA, l'associació que engloba els majors fabricants de dispositius electrònics, va ser publicat l'any passat.

En concret, l'estudi classifica les diferències de gènere en disposar un telèfon mòbil i l'ús del telèfon mòbil i es concentren, sobretot, en els països, mal anomenats, subdesenvolupats.

Tenir un telèfon mòbil

Tot i que hi ha un augment progressiu, en certes regions com el sud d'Àsia, hi han pocs progressos per lluitar contra la bretxa digital de gènere. Al sud d'Àsia les dones tenen un 38% menys de possibilitats de tenir un telèfon mòbil que els homes. A l'Àfrica Subsahariana la diferència és del 13%, però alguns països d'aquestes zones, com el Níger i la República Democràtica del Congo, la diferència és molt més gran, entre un 45% i un 33% respectivament. Curiosament en aquests dos països hi han conflictes relacionats amb els minerals de sang.

Ús d'un telèfon mòbil

En aquest aspecte, l'informe tampoc dona molt bones dades. Les dones tendeixen a un ús menor o de menys intensitat respecte els homes. El cost dels telèfons mòbils es converteix en una barrera, ja que moltes dones no tenen independència financera. La seguretat i l'assetjament, també són barreres molt grans per tenir i utilitzar els telèfons mòbils. Altres barreres són la qualitat i la cobertura de les xarxes i la fiabilitat dels operadors.

Trencara la bretxa digital amb l'accés de serveis mòbils pot significar una millora de la vida de les dones. En aquest cas ja hi han alguns projectes que intenten lluitar contra aquesta desigualtat. Algunes accions per trencar les barreres són la diversificació de gènere i impulsar l'accés als estudis de carreres més tècniques. En alguns llocs, s'esta lluitant mitjançant diferents projectes:

  • A Myanmar, un país amb un alt nivell de mortalitat materna, han presentat una aplicació anomenada «maymay» per ajudar a atreure més usuàries. Aquesta aplicació dona molts consells a les dones sobre la salut del seu embaràs.
  • A Togo i Benín, el 54% de la població viu en zones rurals i la meitat són dones. Etisalat ha desenvolupat la marca de telefonia mòbil anomenada Weena, adreçat sobretot a les dones.
  • A la Índia, el 2014, es va presentar el projecte Sampark. Aquest projecte vol donar cobertura a 370000 persones a la zona de Aligarh. Una de les parts del projecte és fer campanyes perquè les dones utilitzin els mòbils.
  • També a la mateixa Índia, ha sorgit l'aplicació «FightBack». Aquesta aplicació ajuda a les dones que estan patint una agressió masclista. Només apretant un botó, l'aplicació envia un missatge d'alerta i la posició GPS de la dona, a diferents contactes.
  • El projecte Wazazi Nipendeni, presentat el 2012, vol ajudar a les dones que parlen en Swahili i que estan embarassades. Aquest projecte vol facilitar l'accés al telèfon mòbil a les dones i els hi anirà enviant missatges de text amb consells sobre l'embaràs.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari