Marta Esteve: "Volem explorar com la IA pot generar noves oportunitats per a l’exercici dels drets culturals"
Comparteix
La Plenària Mutare 2025 abordarà com la intel·ligència artificial pot impulsar els drets culturals i la transformació social a través de la creativitat i l’ètica.
Aquest proper dijous, 22 de maig, la Fundació Carulla celebra la seva emblemàtica Plenària Mutare 2025 que, enguany, se centrarà en les noves oportunitats que la intel·ligència artificial ofereix als drets culturals, com la creació, l’accés i la participació cultural.
Aquesta jornada vol ser un espai de reflexió col·lectiva per explorar com la IA està transformant la manera com ens relacionem amb la cultura i com podem aprofitar-la com a motor de transformació social, tot mantenint el respecte, l’ètica i la inclusió. Per saber més sobre la Plenària, des de Xarxanet, hem parlat amb la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve.
Quines són les principals temàtiques o reptes que s'abordaran a la Plenària d'enguany?
A Mutare sempre treballem les interseccions de la cultura, entenent la cultura i les arts com un motor de transformació social. Aquest any, posarem el focus en la relació entre la nova Llei de Drets Culturals, que reconeix la cultura com un dret, i la intel·ligència artificial, que genera tantes pors com oportunitats. Al final, el que volem és explorar com la IA pot generar noves oportunitats per a l’exercici d’aquests drets culturals.
Com es reflecteix l'enfocament de la cultura com a eina de transformació social a la Plenària Mutare?
És una manera de fer. Tots els nostres projectes culturals estan compromesos amb els reptes socials. En aquest cas, hem posat les persones al centre. Per exemple, hem consultat els assistents de plenàries anteriors sobre les seves preocupacions sobre la intel·ligència artificial i, a partir d’això, hem dissenyat la plenària.
També incorporem l’aspecte artístic perquè la connexió emocional sovint ve de les arts. Aquesta edició acabarà amb diversos itineraris artístics a càrrec de companyies com Eléctrico 28 i Domestic Data Streamers, que també han ajudat a comissariar l’esdeveniment.
Quins agents participaran en la Plenària i quin serà el seu paper?
Comencem amb Jordi Sellas, que farà una introducció general sobre què és la intel·ligència artificial, d’on ve i cap a on va. Després tenim un espai d'inspiracions, que són xerrades curtes d’uns deu minuts amb projectes diversos: des de la prevenció del suïcidi amb IA, fins a l’ús de la IA per preservar llengües minoritàries o temes mediambientals.
També hi haurà una inspiració artística en directe amb música. La conferència central serà d’Idoia Salazar, fundadora d’Odise IA, que parlarà sobre els límits ètics i com garantir que la IA no exclogui ningú, generant oportunitats per a tothom.
Com acabareu la jornada i com es farà el retorn a les assistens?
Doncs amb dos tallers pràctics on els participants reflexionaran sobre què ens fa humans i on comencen els límits de l’artificial, viure l’experiència i compartir-la en un espai de debat col·lectiu.
Pel que fa al retorn, no és immediat, siní que, uns dies després, fem un document amb les conclusions i aprenentatges principals, que enviem a tots els participants i a qui hi estigui interessat. També el publiquem al web per ampliar l’impacte.
A més del programa, què destaca Mutare com a espai?
És un lloc per conèixer gent, intercanviar experiències i fer comunitat, tant si estàs a l’escenari com a la sala. També hem convidat persones que faran de contrapunt i aportaran preguntes i reflexions durant la jornada.
Que diferencia aquesta jornada d’altres esdeveniments?
Bàsicament la combinació entre les conferències amb coneixement teòric, els projectes inspiradors pràctics i la vivència artística que ens connecta emocionalment, especialment en un tema que genera tant respecte i pors com la intel·ligència artificial.
Afegeix un nou comentari