Mateu Tres: “Escanegem les peces de bestiari festiu en 3D per poder desenvolupar nous projectes"

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Actualment s'estan escanejant les peces de bestiari festiu de Catalunya. Imatge de l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya.  Font: Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya
Actualment s'estan escanejant les peces de bestiari festiu de Catalunya. Imatge de l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya.
Mitjançant les peces de bestiari festiu escanejades, es poden desenvolupar altres projectes interessants. Imatge de l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya.  Font: Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya.
Mitjançant les peces de bestiari festiu escanejades, es poden desenvolupar altres projectes interessants. Imatge de l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya.

Mateu Tres: “Escanegem les peces de bestiari festiu en 3D per poder desenvolupar nous projectes"

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

L’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya ha començat a treballar en projectes que relacionen el bestiariu festiu i la fabricació digital. Això els ajudarà a crear nous projectes de caire transversal.

En Mateu Tres és president de l’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya. Aquesta entitat és una entitat federativa que treballa amb les colles i entitats, de Dracs, Víbries, Àligues, Tarasques... i tot el bestiari festiu que tenim present en la cultura popular del nostre país. En els últims mesos han començat a treballar en alguns projectes on s’utilitzen eines de fabricació digital. Així podran desenvolupar noves iniciatives de caire més transversal.

Què és l'Agrupació de Bestiari Festiu?

L'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va fundar-se l'any 2006 en el si del Congrés de Cultura Popular, davant la necessitat d'aglutinar els diferents col·lectius que tenen elements d'imatgeria festiva zoomòrfica, sota un paraigua que tingués en compte les seves particularitats.

L'organització esdevé un instrument clau per al debat i la coordinació col·lectiva. A més, exerceix la representació del col·lectiu davant les institucions i l’opinió pública. També té com a objectiu promoure la recerca, l'estudi i les publicacions. I en els darrers anys s'ha potenciat l'oferta de serveis, formació i divulgació a les entitats federades.

Quines tasques fa l'Agrupació?

L'Agrupació promou diversos projectes de caràcter col·lectiu que afavoreixen l'accés a finançament públic i privat en trobades, intercanvis i projectes de restauració d'elements de bestiari festiu; a serveis d'assegurances de responsabilitat civil i accidents; i també a un servei d'assessorament jurídic, entre d'altres. A més, promou diverses iniciatives de recerca i documentació, i impulsa i dona suport a diversos projectes divulgatius relacionats amb la cultura popular i el món del bestiari festiu.

També col·laborem amb les administracions i federacions per a la formació dels Responsables de Grup de Consumidors Reconeguts com Experts, promovem propostes formatives pròpies sobre diverses temàtiques (gestió associativa, comunicació, bones pràctiques...).

Com heu viscut l'estiu, sense festes majors?

Quan parlem amb nombroses persones vinculades a la cultura popular, el sentiment compartit aquest estiu té un regust agredolç. D'una banda, per responsabilitat, ha calgut assimilar que no es poden celebrar les manifestacions culturals tal com les tenim enteses. El component dolç ha estat veure com les persones i les entitats han espremut la creativitat i l'originalitat per tal de reinventar-se i oferir propostes totalment innovadores a la societat, d'acord amb les mesures sanitàries exigides per les autoritats competents. Per contra, el component agre s'ha manifestat tot veient amb preocupació com molts ajuntaments del nostre país han pres la decisió de lapidar de dalt a baix les seves festes majors en nom de la Covid-19.

I aquí és on hem posat el crit al cel en nombrosos casos. Entenem que la situació de la pandèmia és d'extrema gravetat, i que estem immersos en una situació inèdita. No obstant això, hi ha un gran marge perquè la cultura popular es desenvolupi de forma segura. Reivindiquem que la cultura té un paper molt important en les comunitats on es desenvolupa. Té capacitat per a influir en l'autoestima col·lectiva.

Hem sentit a parlar d'un projecte en el qual esteu escanejant bèsties amb escàners 3D. Ens el podeu explicar?

L'any passat, vàrem presentar un projecte pilot per a digitalitzar en 3D diverses figures de bestiari festiu, tot perseguint dos grans objectius. D'una banda, obtenir un motlle virtual de les peces que permetin recuperar totalment o parcialment un element d'imatgeria festiva. I és que es poden arribar a elaborar rèpliques a mida real, o bé motlles, sense necessitat de disposar de la figura original, fent servir tècniques innovadores, i posar-les al servei de les tècniques tradicionals dels escultors i restauradors.

D'altra banda, en tractar-se d'un projecte sense precedents, pensat a escala global, es volien aprofitar aquests esforços per impulsar diverses iniciatives de divulgació, que permetin apropar la cultura popular a nous públics i a nous àmbits on potser no acaba de ser-hi present. En resum, intentem humilment sumar en una mateixa equació tradició i innovació.

Quina tecnologia es fa servir?

El projecte es basa en la tecnologia 3D, i per a fer-ho possible ha calgut usar un escàner 3D d'alta resolució, que permet capturar tant la morfologia volumètrica de la figura com totes les textures amb un alt nivell de detall.

Després de fer el processament dels escanejos, s'obtenen fitxers informatitzats en diversos formats, que poden ser usats en programes d'edició i visualització 3D, en impressores 3D...

Què en fareu de les bèsties escanejades?

El principal ús que se'n farà és la custòdia per a ser usades en futures reparacions i elaboracions de rèpliques per part de les entitats propietàries. I aprofitant tot l'ecosistema creat, es pretenen explorar nous usos centrats en la divulgació del patrimoni cultural del nostre país. Estem creant una mena de laboratori d'idees i prototips que pugui servir de model per al futur. En els dies vinent llancem l'aplicació "Digibestial" de realitat augmentada per a mòbils, la qual permet visualitzar - amb l'ajut d'un terminal mòbil i aquesta aplicació - una recreació en 3D d'una figura de bestiari damunt d'un cromo en paper.

També estem treballant en una aplicació pilot per a ser usada amb ulleres de realitat virtual, en la qual es recrearà una plaça virtual, i s'hi ubicaran diferents elements d'imatgeria festiva. Ens agradaria poder apropar aquesta experiència - per exemple - als infants de llarga hospitalització, que puguin palpar la sensació d'estar al bell mig d'una plaça en plena festa major.

En quins altres projectes esteu treballant?

Seguim impulsant l'Inventari del Bestiari Festiu, una plataforma oberta al públic on anem documentant i catalogant amb rigor les figures de bestiari festiu de tot el territori de parla catalana. Treballem per a consolidar la gala del Festivitas Bestiarum i els Premis BEST, en la seva sisena edició. Seguim promovent la formació dels membres de les entitats federades en diversos àmbits i estem treballant en l'elaboració de guies-resum normatives que contribueixin al perfeccionament i millora de la gestió.

Volem promoure que el període de restriccions serveixi perquè les entitats puguem repensar les activitats que duem a terme i millorar l'organització i la gestió associativa.

Afegeix un comentari nou