Mercè Botella i Martí Tovias: "Les persones tenen el poder de posar la tecnologia al servei del bé comú"

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Martí Tovias és membre de l'equip tècnic de Som Connexió. Imatge de Martí Tovias.  Font: Martí Tovias
Martí Tovias és membre de l'equip tècnic de Som Connexió. Imatge de Martí Tovias.
Mercè Botella de Som Connexió Font: Mercè Botella
Mercè Botella és membre de l'equip tècnic de Som Connexió. Imatge de Mercè Botella.
Dona consultant Internet Font: Marta Rius
La manera de consumir Internet ha de canviar pel bé comú.

Mercè Botella i Martí Tovias: "Les persones tenen el poder de posar la tecnologia al servei del bé comú"

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

Som Connexió també ha notat els efectes de la pandèmia de la Covid-19. Així i tot, s’imaginen un futur on les persones i les organitzacions tinguin un major control de la tecnologia.

Durant aquests dies de confinament, moltes vegades haureu sentit a dir que el consum d’Internet ha augmentat. El fet d’haver de teletreballar o de passar moltes més estones a casa, ha comportat que les persones hagin de fer moltes més trucades de veu amb el seu telèfon mòbil o que es consumeixin molts més gigabytes. I moltes vegades potser us pregunteu com serà el consum de telefonia i comunicacions, en un escenari postpandèmic.

Per esbrinar-ho una mica, parlem amb Mercè Botella i el Martí Tovias, tots dos membres de l’equip tècnic de la cooperativa de Telefonia mòbil i Internet Som Connexió.

Com està vivint Som Connexió la pandèmia de la Covid-19?

Inicialment vam tenir algunes dificultats per trobar maneres eficients de seguir treballant en equip, cadascú des de casa seva. També, a l'inici de l'aplicació de les mesures de confinament, les persones que trucaven, arran d'alguna incidència, transmetien molta inquietud, que l'equip d'atenció havia de gestionar i canalitzar amb mà esquerra. Aquesta sensació s'ha anat reduint, però encara vivim amb pressió l’haver de resoldre incidències. Som conscients que són incidències que afecten persones que estan teletreballant, i que, a més, sovint ho fan com nosaltres, sota factors estressants com: la necessitat de conciliació de l'ús dels espais domèstics, de les cures a la família, els exigents ritmes del treball, etc.

Comentar també, que una part de l'activitat de la cooperativa s'ha aturat arran de les mesures aprovades per a la contenció de la pandèmia: des de finals de març no està permès tramitar portabilitats. Ara fa uns dies s'ha restablert la possibilitat de gestionar portabilitats del servei de mòbil, però encara no està permès tramitar portabilitats de banda ampla. La reducció del volum de treball ens ha portat a aturar les contractacions que teníem previstes pel març-abril i aprofitar el temps per fer millores internes.

Heu notat un increment del consum de veu i dades dels vostres respectius associats i associades?

Hi ha hagut diversos canvis en el consum; les persones que tenen bon servei de banda ampla han reduït molt el consum de dades, perquè l'ús del mòbil es fa per connexió wifi, i, a la inversa, les persones que no tenen servei de banda ampla, han ampliat molt el consum de dades. El canvi sobrevingut de necessitats imprevistes ha portat a fer molts canvis en els serveis (canvis de tarifes de mòbil, augment de la velocitat del servei de fibra, altes de servei de fibra i canvis d'ADSL a servei de fibra).

Una altra problemàtica que hem hagut d'atendre és un augment més elevat de problemes amb la connexió a través de la connexió wifi arran de la concentració de terminals connectats a la mateixa llar (teletreball, tele-escola, entreteniment...).

Quines recomanacions feu als vostres associats i associades sobre el consum d'Internet a les llars domèstiques.

Ara mateix, la principal recomanació és intentar que internet no monopolitzi tota la nostra jornada. Tant pel que fa a la feina com a l'oci molts de nosaltres ens veiem abocats a utilitzar-lo de forma constant. Nosaltres recomanem fer d'altres activitats sempre que es pugui. Per exemple, en les setmanes amb el confinament més restrictiu vam publicar un post al nostre blog amb activitats per fer sense sortir de casa i sense necessitar Internet.

Vosaltres que sou una cooperativa, i que poseu les persones per davant de tot, quines solucions aporteu, o espereu aportar, en un escenari post-Covid-19?

D'entrada, el que hem fet fins ara i podem seguir fent dins dels límits de les nostres possibilitats, és anar trobant solucions adaptades a cada necessitat concreta, que ha pogut generar aquesta situació a les persones que consumeixen a Som Connexió. Així i tot, tot i que nosaltres creiem que les telecomunicacions són un dret bàsic del qual no se'n pot fer negoci, encara tenim un conjunt de limitacions que no ens facilita posar el servei a l'abast de tothom.

La primera limitació és que som una cooperativa molt jove i encara estem en fase de consolidació. La segona limitació és que, fins que no siguem una cooperativa més gran i més territorialitzada, només podem proveir els nostres serveis a través de l'ús d'infraestructures de grans operadores i tenim una capacitat limitada de reduir-ne els costos. La tercera limitació és que som una operadora sense afany de lucre i, per tant, els nostres serveis es proveeixen d'acord amb els costos.

Aquestes tres limitacions són la causa per la qual per tant, encara no tenim capacitat d'oferir tarifes a preu de mercat i, alhora, generar excedents per atendre necessitats específiques de persones vulnerables.

Quina és la vostra opinió respecte a algunes iniciatives, com les de compartir el Wifi amb els veïns i veïnes que no tinguin connexió Internet?

Enfrontar-se a aquesta situació de forma col·lectiva és el més intel·ligent, i estem veient grans iniciatives de veïns que s'autoorganitzen, d'entitats que col·laboren plegades, etc. En el cas de Som Connexió en general hi estem molt a favor.

En l'exemple concret de compartir el nostre wifi, hi estem a favor però amb una esmena important: s'ha de vigilar la seguretat de la mateixa xarxa. Podem compartir-la però no de qualsevol manera: mai obrir-la (deixar-la sense contrasenya de seguretat) i controlar amb qui compartim la contrasenya. De fet, fa poc vam publicar una infografia on donem tota aquesta informació.

Us preocupa que algunes mesures per frenar la Covid-19, passin per un control de les persones, mitjançant els telèfons mòbils?

Diverses persones de la base social s'han adreçat a nosaltres amb aquesta preocupació. Efectivament existeix aquesta amenaça però alhora ens aporta també oportunitats. D'una banda, com tot, la tecnologia en si mateixa no és una amenaça sinó un mitjà a través del qual s'hi poden canalitzar amenaces i oportunitats; cal prendre consciència que són les persones i les organitzacions que utilitzen la tecnologia (no la tecnologia en si mateixa) les que tenen el poder de posar-la al servei del bé comú o al servei d'un col·lectiu que en pot fer un ús en benefici propi.

D'altra banda, si l'administració pública utilitza la tecnologia amb la voluntat de posar-la al servei del bé comú, les reticències i debats que això generarà en una part important de la població, ens permetrà prendre consciència que l'amenaça real ja fa temps que està actuant; hi ha grans empreses privades (Google, Facebook, Amazon), molt més grans que la majoria dels estats del món, que ja fa temps que utilitzen el control de les persones i, en aquest cas, és més dubtós si la utilitzen posant-la al servei del bé comú o al servei d'alguns interessos privats. Aquest debat que, fins ara, només està present dins de cercles molt minoritaris, pot formar part d'un debat col·lectiu si no majoritari, molt més ampli del que ho ha estat fins ara.

Afegeix un comentari nou