Àmbit de la notícia
Informàtic

Més dones a la Viquipèdia!

Entitat redactora
Colectic
  • Per combatre el biaix de gènere a la Viquipèdia es fan trobades per generar contingut sobre dones
    Font: Francesca Lissoni
  • El mes de març és una data clau en la crida a les dones a editar la Viquipèdia
    Il·lustració sobre la crida a les dones a editar la Wikipedia Font: Art+Feminism (Facebook)
  • Des de fa cinc anys es promouen editatones sobre art i feminisme arreu del món
    Editatona sobre art i feminisme a Paris. Font: Art+Feminism (Facebook)

Al voltant del 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, sorgeixen diverses inicatives per augmentar la presència de les dones a l'enciclopèdia lliure. El repte 'The Dinner Party' i la viquimarató 'Art i feminisme' en són un exemple.

La Viquipèdia en català va acabar l'any 2017 amb més de 20.000 biografies de dones. Era el repte que s'havia marcat el projecte Viquidones i es va assolir a mitjans del mes de desembre. Així i tot, la manca de representació i diversitat de gènere a l'enciclopèdia segueix preocupant, ja que, només el 17% de les biografies són de dones.

Calen, doncs, més iniciatives per promoure la presència de les dones a la Viquipèdia, però no només a nivell de continguts, sinó que també en la participació i la perspectiva. Segons una enquesta realitzada per la Fundació Wikimedia, menys de l'11% de les persones contribuents a la Viquipèdia eren dones l’any 2015. Aquest mes de març, s'impulsen diverses accions que pretenen reduir aquests biaixos.

Viquirepte 'The Dinner Party'

Aconseguir que per al 7 de març les 999 dones que apareixen a l'obra feminista 'The Dinner Party' tinguin la seva biografia a la Viquipèdia. Aquest és el repte que s'ha marcat el projecte 'The Dinner Party'. Encara falten més de 150 articles i es busquen persones que vulguin sumar-se al projecte i crear les biografies.

'The Dinner Party' és una instal·lació de l'artista Judy Chicago, que mostra els noms de 999 dones que han marcat una fita important en la història. És considerada com la primera obra d’art feminista èpica. Actualment està exposada de manera permanent al Brooklyn Museum, als Estats Units.

Taula rodona 'La Viquipèdia com a camp de batalla'

Posar en context des d’un enfocament de gènere l’ecosistema que envolta la Viquipèdia és el que s'han proposat la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i LiquenDataLab amb la taula rodona 'La Viquipèdia com a camp de batalla'. Tindrà lloc el 9 de març, a les 18.00 hores, a l'Espai Francesca Bonnemaison (C/ Sant Pere Més Baix, 7, Barcelona).

El debat comptarà amb la participació d'Elisenda Ardèvol Piera, antropòloga i directora de Mediaccions, grup de recerca en cultura i comunicació digital, UOC; Ester Bonet Solé, filòloga i lingüista catalana i coordinadora de Viquidones; Marta Delatte, experta en memòria digital i directora de recerca a Liquen Data Lab; Equipo Palomar, d'Agitadorxs culturals; i Hj Darger, periodista i fundadora de Visual404. Hi abordaran el cicle de producció de coneixement a la Viquipèdia des de diferents perspectives, com ara, la universitària, la de l'activisme social o la periodística.

Editatona sobre art i feminisme

L'acció internacional Art+Feminism arriba enguany a la seva cinquena edició. Promou 'editatones' (trobades d'un dia per aprendre a editar la Viquipèdia, crear nous articles i millorar-ne els existents) per donar visibilitat a les dones, el feminisme i les artistes.

LiquenDataLab i la UOC s'uneixen aquest cop amb Visual404 i Mujeres y Música (MYM) per sumar-se a la iniciativa, tot organitzant una trobada dissabte 10 de març. L'editatona d'art i feminisme es realitzarà de 10.00 a 22.00 hores, a la Sala Apolo (C/ Nou de la Rambla 113. Barcelona).

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari