Neix PlataformESS per oferir eines digitals lliures a l'economia solidària

Colectic
La cooperativa KULT va retransmetre en directe la Fira Literal amb les eines de PlataformESS. Font: KULT
La cooperativa KULT va retransmetre en directe la Fira Literal amb les eines de PlataformESS. Font: KULT

Neix PlataformESS per oferir eines digitals lliures a l'economia solidària

Colectic

Resum: 

La XES, Lafede.cat, el Sindicat de Músics Activistes de Catalunya i KULT impulsen una plataforma per la sobirania tecnològica.

PlataformESS és una plataforma per dissenyar, desenvolupar i compartir eines digitals tecnoètiques i responsables, lliures, de codi obert i al servei de les organitzacions de l'Economia Social i Solidària.

El projecte, impulsat per la Xarxa d'Economia Solidària (XES), Lafede.cat, el Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC) i la cooperativa KULT, pren ara forma de web després de mesos de trobades de diverses entitats per buscar alternatives a les grans tecnològiques i als programaris privatius capitalistes que van assumir la digitalització accelerada arran de la pandèmia fent-se així amb el monopoli tecnològic i posant en risc les nostres dades.

A la recerca d'aquesta sobirania tecnològica, van detectar un seguit de necessitats entre les entitats, entre les quals hi havia els sistemes per fer les videoconferències internes i les externes amb entorns més adaptables per fer tallers i formacions, la retransmissió de continguts per streaming i el sistema de visualització de continguts audiovisuals, així com els entorns de documentació compartida i d'emmagatzematge.

A partir d'aquí, han creat un prototip funcional format per un servidor mancomunat amb un núvol local d'alta capacitat, disponibilitat i rendiment, ubicat en un centre de dades connectat a internet d'alta velocitat gràcies a l'acord amb l'associació eXO (Expansió Xarxa Oberta) per la cessió d'un servidor al seu clúster, que comparteix infraestructura amb altres projectes comunitaris.

En aquest servidor, s'hi han instal·lat les eines de videoconferència Jitsi i BigBlueButton, repositoris de vídeos i d'emissions en directes amb Peertube i Nginx, i eines d'edició de textos col·laboratius com Etherpad, i es preveu continuar detectant necessitats i ampliant les aliances per continuar intercooperant i potenciant la plataforma.

Per ara ho han pogut posar en pràctica en diferents esdeveniments com la retransmissió en directe de la Fira Literal, l'Escola d'ESStiu, la FESC 2020, i el cicle digital de cultura oberta EINESS, així com a les assemblees del sindicats, els tallers de formació interna i les formacions de la Caixa de Ressonància de l'SMAC.

Afegeix un comentari nou