Què fem desprès de MegaUpload?

Autor/a: 
Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:

Què fem desprès de MegaUpload?

Autor/a: 
Associació per a Joves TEB

Resum: 

La setmana passada vam veure com l'FBI tancava MegaUpload, un dels serveis d'emmagatzematge a la xarxa més populars i polèmics. El tancament d'aquest portal pioner ha deixat sense accés als seus continguts a milions d'usuaris d'arreu del món, i suposa una important violació dels nostres drets. Què podem fer?

MegaUpload Limited és el nom de la empresa que oferia diversos portals web per al intercanvi d'arxius i visualització de continguts en línia, empresa que ha estat denunciada per infracció dels drets d'autor i evasió fiscal. MegaUpload (i les seves filials MegaVideo, etc...) era considerada una de les pàgines d'enllaços més importants a nivell mundial, i es considera que ha estat la precursora del concepte “en el núvol”, sense el qual no podem entendre la informàtica actual.

El servei oferia espai web per a que tothom pogués emmagatzemar i descarregar fitxers, ja sigui a través de comptes gratuïts (que tenien una velocitat de pujada i descàrrega limitada, així com una limitació en el nombre de fitxers) o a través dels comptes premium (comptes de pagament sense limitacions ni publicitat).

Segons FACUA l'actuació de l'agencia federal nord-americana suposa la major infracció dels drets a la intimitat que s'ha produït fins ara

Aquest ha estat el primer cop que un departament estatal tanca una web per motius relacionats amb els drets d'autor, i deixa oberts molts dubtes i qüestions:

  • Si amb la llei a la mà es poden tancar webs per infraccions del copyright, per què cal crear noves legislacions que limiten les nostres llibertats a la xarxa, com la Llei Sinde, o SOPA?
  • Què passarà amb la resta de serveis d'intercanvi d'arxius que continuen operatius? Pot afectar a servei d'emmagatzematge en el núvol, com dropbox, o fins i tot google docs?
  • Què passarà amb els documents i arxius de milions d'usuaris que feien servir MegaUpload per emmagatzemar les seves dades personals i privades, com un lloc on desar les còpies de seguretat?

Segons FACUA – consumidors en acció l'actuació de l'agencia federal del govern nord-americà suposa la major infracció dels drets a la intimitat, a la privacitat i al secret de les comunicacions que s'ha produït fins ara, i anima al govern espanyol a defensar els drets dels milions d'usuaris espanyols que han perdut l'accés als seus documents.

S'ha creat una plataforma d'afectats pel tancament de Megaupload a Catalunya

Al mateix moment, neix una campanya per realitzar una denúncia conjunta de tots els afectats per el tancament d'uns serveis legítims. S'impulsa la creació d'una plataforma d'afectats pel tancament de Megaupload, dirigida a totes aquelles persones que s'hagin vist perjudicades pel tancament de les webs, sigui quina sigui el tipus de compte que se'n tingués. Us animem a veure'n la notícia de TV3.

La denúncia, impulsada pel Partit Pirata de Catalunya, ja ha sumat 1200 persones. Podem seguir-ne les últimes novetats via twitter fent servir la paralula clau #megacomplaint.

Afegeix un comentari nou