Sergi Mestre: "Per consumir audiovisual de forma responsable hem de ser molt crítiques"

Ravalnet
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
L'equip de Filigrana Produccions al festival de pallasses del Circ Cric. Font: Filigrana Produccions
L'equip de Filigrana Produccions al festival de pallasses del Circ Cric. Font: Filigrana Produccions

Sergi Mestre: "Per consumir audiovisual de forma responsable hem de ser molt crítiques"

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Ravalnet

Resum: 

Filigrana Produccions és una cooperativa audiovisual feminista que es dedica al vídeo, a la fotografia, al disseny gràfic i a la comunicació.

Sergi Mestre és un dels socis de Filigrana Produccions, una cooperativa de producció audiovisual situada a Sabadell.

Com vau néixer?

Érem un grup d’amics que teníem feines bastant precàries, tot i que teníem bona formació. Vam néixer amb aquestes ganes de crear un espai de treball en què ens sentíssim a gust i poguéssim treballar amb el que ens agradava. La societat no ens oferia la possibilitat de desenvolupar el que sabíem fer. Gairebé fa quatre anys i just ara comencem a estar en un procés d’estabilització.

Ha funcionat?

Per poder pagar sous relativament dignes i no morir en l’intent, sí. Ens agradaria tenir millors sous i conciliar més, però totes les passes que fem són positives i s'encaminen a dignificar més la feina.

Us dediqueu al que us agrada.

Això sí. Cada vegada pots triar més el que fas i per quins tipus de clients vols treballar. T’empoderes en poder dissenyar com seran aquests projectes. Això ho hem aconseguit i és molt enriquidor.

Us definiu com a feministes.

Ens considerem feministes i treballem des de les cures i posant la persona al centre. Intentem que hi hagi una mirada feminista en tots els projectes a l'hora de treballar discursos i plans. Tenim molt en compte qui hi apareix i què estem transmetent cap a la persona que rebrà el material.

Us dirigiu a entitats socials?

Fem projectes per a qualsevol tipus de client mentre no se'ns demani un discurs amb el qual no ens identifiquem. Treballem per a entitats socials, administració pública i algunes empreses privades.

Us ha passat que us han demanat discursos incòmodes?

Sí, hem dit que no. No volem firmar segons quins vídeos que intentin vendre coses que creiem que no s’han ni de vendre.

Les entitats socials paguen menys per l'audiovisual?

Sí. Els recursos són els que són i s'han d'enfocar en altres bandes.

És un tema econòmic o també cultural?

És econòmic. El fet de no donar prou valor a l'audiovisual passa a tot arreu. És sistèmic. Tothom pensa que agafant un mòbil pot fer qualsevol material. Creiem que no és així, tot i que és un recurs més.

Intercoopereu amb altres entitats de l'entorn?

Estem afiliats a la Xarxa d'Economia Solidària (XES), col·laborem amb el Teler Cooperatiu, formem part de l'Ateneu Cooperatiu del Vallés Occidental, i fem xarxa amb la comarca i la ciutat.

Un projecte que us hagi agradat molt fer?

Estem treballant per La Zona fent vídeos per explicar el projecte. És interessant perquè ens ha permès intercooperar amb altres cooperatives de comunicació i producció audiovisual i, a partir d’això, sorgeixen nous projectes i espais.

També, per a l'administració, treballem temes de feminismes com l'equitat menstrual que ens permeten treballar un discurs molt potent i que ens agraden molt.

Com ha de ser un vídeo perquè funcioni?

No hi ha una recepta genèrica. Depèn de la teva necessitat. Sí que és veritat que stem acostumats a consumir vídeos molt curts. No aguantem més de dos minuts, a menys que sigui un documental que vas a veure expressament. Estem sobresaturats d’informació.

El video depèn del que vulguis explicar. Per això seguim necessitant que hi hagi professionals.

Per què les entitats han d’apostar per la producció audiovisual?

Cal apostar per treballar amb professionals. En el món en què estem el contingut passa molt de pressa, i se li ha de donar un valor perquè el discurs i com estigui treballat farà que arribi o no arribi al públic. Es produeix tant que, o el fas bé, o no funciona. Hi ha una sobreproducció.

Hauríem de produir menys vídeos?

Hi hauria d’haver un decreixement cap a fer un contingut més bo. Ens va bé que hi hagi sobreproducció però, a vegades, és contraproduent. El decreixement hauria de ser plantejar-nos què estem ensenyant. No s'hi val ensenyar qualsevol cosa perquè no serveix de res, no et porta enlloc, i et dona feina.

Per això tampoc s'hi val consumir qualsevol cosa?

Sempre fem crides per animar la gent a fer un consum reponsable de qualsevol cosa. A buscar cooperatives que treballin de manera sostenible amb les persones, i ser crítics quan consumim audiovisuals per discernir el que ens fa créixer positivament i el que no.

Com consumim responsablement l'audiovisual?

És important saber qui t'està creant els continguts i ser crític amb les plataformes que fas servir, amb la gent que segueixes, per anar apartant el que no t'agrada. És complex.

Afegeix un comentari nou