Tecnologas.org, una xarxa contra la solitud de les dones tecnòlogues

Colectic
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Una dona programant amb diversos ordinadors. Font: ThisIsEngineering (Pexels)
Una dona programant amb diversos ordinadors. Font: ThisIsEngineering (Pexels)

Tecnologas.org, una xarxa contra la solitud de les dones tecnòlogues

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Colectic

Resum: 

DigitalFems posa en marxa aquesta iniciativa amb tallers per treballar les habilitats socials que calen per mantenir-se en un entorn masculinitzat.

Tecnologas.org és una xarxa de suport per a les dones i persones no binàries del sector de les tecnologies. Impulsada per DigitalFems, neix de la detecció d'una sensació de solitud entre les dones, que encara suposen menys del 25% del sector a Europa. Sovint, com que no hi ha més dones en la proximitat professional, no poden compartir com se senten o no gaudeixen d'unes polítiques de conciliació que s'adaptin a les seves necessitats.

Una de les seves impulsores, Thais Ruiz de Alda, qualifica la iniciativa de "cutxipandi" en construcció (només fa un mes que l'han posat en marxa), i explica que la idea és que sigui una comunitat més enllà de Catalunya on es generi interacció a través d'eines de codi obert.

En aquesta plataforma, que vol potenciar la tecnologia inclusiva, s'han centralitzat alguns dels recursos i coneixements de l'entitat: ofereixen tallers i beques, filtren ofertes de feina del sector segons la sensibilitat amb la perspectiva de gènere i fan de pont amb les empreses per sensibilitzar sobre l'equitat.

Tallers contra la síndrome de l'impostora

Les formacions se centren en les anomenades 'soft skills' o habilitats socials. Tot i que les dones tecnòlogues acostumen a estar tècnicament molt qualificades, en un entorn masculinitzat calen altres habilitats per establir-se com "sentir que estàs al dia o tenir la capacitat de negociar".

En aquesta última s'ha centrat el primer taller impartit per Anemari Fiser, de CodeOp, que va omplir l'aforament i que ha deixat les participants amb ganes de més. I és que la negociació no és només saber negociar el salari sinó "poder posar en valor en el dia a dia què és el que faig amb naturalitat en espais on la testosterona ho obstaculitza".

Les habilitats socials ens permeten, diu, "adquirir aquesta seguretat i exigir als companys el que ells ens exigeixen".

Són les que ens retenen i ens inclouen, les que hem de potenciar per treure'ns la síndrome de l'impostora i "creure'ns que tenim les mateixes capacitats almenys que els nostres companys", reflexiona Ruiz de Alda, que ho relaciona amb què la presència masculina en aquest àmbit es viu com una realitat normalitzada mentre que les dones "no tenim aquesta projecció de normalitat i, a més, sovint les persones amb qui interactuem ens ho fan percebre estrany".

La retenció de les dones és un dels principals esculls de la igualtat en el sector, afirma. Encara que no hi ha dades a casa nostra, l'estudi nord-americà Women in the work place de McKinsey detecta des del 2016 una major representació de les dones al sector, que va minvant a mesura que ascendeixen i que fa que ocupin molt pocs càrrecs de responsabilitat.

Això passa perquè "no hi ha polítiques d’inclusió, hi ha un entorn masculinitzat que tira cap enrere, i les dones se'n farten i marxen". I es tracta d'un peix que es mossega la cua: "El fet que la retenció de talent femení sigui alta garanteix que, al llarg del temps, hi hagi més persones de gènere femení en llocs de treball amb poder".

Ampliar la diversitat no és prescindible ni al sector tecnològic ni a la societat: "La tecnologia no pot ser només blanca i patriarcal perquè regula les nostres vides 24/7".


Afegeix un comentari nou