Tecnologies cíviques, eines per al bé comú
Comparteix
Aquest mes de juliol es desenvolupa a Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat l'Escola cívica, que proposa nou sessions participatives per treballar al voltant de les tecnologies cíviques o "civic tech" en anglès.
El concepte de tecnologies cíviques no s'ha estès encara per Catalunya, però a altres països és un terme emprat des de fa uns quants anys. La Wikipedia en anglès defineix les tecnologies cíviques com "la tecnologia (principalment tecnologia de la informació) que permet el compromís o la participació del públic per a un desenvolupament més fort, millorar les comunicacions dels ciutadans/es, millorar la infraestructura del govern i, en general, millorar el bé comú. Comprèn aplicacions civils, plataformes que donen suport als organismes governamentals, institucions i altres programes que permetin assolir aquests objectius".
L'experta en política tecnològica Laurenellen McCann ho resumeix en una frase curta: "Les 'tecnologies cíviques' són eines que fem servir per crear, donar suport o donar servei al bé comú".
A Catalunya s'està començant a parlar d'aquest concepte de la mà d'iniciatives com ara Civic Lab Barcelona, plataforma que vol estimular iniciatives d'articulació entre persones involucrades en les tecnologies ciutadanes i l'àmbit públic.
Aquesta plataforma juntament amb altres organitzacions ha creat un consorci a través del qual anar treballant amb la ciutadania al voltant de les tecnologies cíviques. La seva primera acció està sent l'Escola cívica.
Un projecte pilot per treballar-hi
Escola cívica és un projecte pilot de nou sessions participatives repartides al llarg del mes de juliol. Són sessions gratuïtes de tres hores cadascuna, que s'estan desenvolupant a diferents equipaments de Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat. Conviden els i les participants a repensar el que significa ser ciutadà o ciutadana en una societat immersa en la tecnologia, tot donant una visió transversal i crítica de la civic tech.
Des del consorci que l'impulsa, expliquen que aquest pilot "és producte de la intel·ligència col·lectiva". Els seus formats educatius s'han generat de la diversitat d'experiències i visions de les persones que formen part del consorci, però volen anar més enllà i amb les idees aportades per les persones participants "donar-li una forma més permanent al projecte".
En aquest enllaç trobaràs la data, hora, lloc i temàtica de cada sessió, així com la possibilitat d'inscriure-t'hi.
El 28 de juliol hi haurà una festa ciutadana per presentar els resultats d'aquesta primera experiència.
Afegeix un nou comentari