Transformació digital al tercer sector: frens, reptes, oportunitats

F Pere Tarrés
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Transformació digital al tercer sector: frens, reptes, oportunitats

F Pere Tarrés

Resum: 

De què parlem quan parlem de transformació digital? I en quin estat es troba el tercer sector en aquest aspecte? Aquestes eren les preguntes inicials del debat que es va celebrar amb motiu del V Congrés del Tercer Sector Social.

La resposta no és senzilla i més en un sector on, segons una enquesta passada a les persones assistents al congrés, 1 de cada 4 congressistes no coneix cap aplicació social. Però mai no és massa tard, segons apuntava en Marc Cortés, director general de Roca Salvatella, "si la teva entitat encara no s'ha digitalitzat, tens una gran oportunitat al davant, ja que pots aprendre dels errors que han tingut les altres en fer-ho i millorar en la teva implementació".

Al principi de la revolució digital utilitzàvem les noves tecnologies per fer operacions, després la cosa va canviar i la gent, abans de contractar un servei, estava pendent de la reputació que aquest servei tenia entre altres persones usuàries. "Avui en dia l'important és la gestió de les dades, és a dir, com comparem la informació, com la compartim i com la gestionem, i si no es fa un esforç pel treball en xarxa entre les entitats, no reeixirem en la digitalització del sector", apuntava Ricard Espelt, consultor en comunicació d'Ideograma.

Espelt advoca per la potenciació de plataformes fetes de manera col·laborativa i amb codi obert. Així, tot el sector se'n podrà beneficiar i disminuirà l'escletxa digital, que és molt evident entre el món social i la resta de sectors. El problema principal amb què s'ha d'enfrontar la societat és que aquesta escletxa digital és més exagerada en barris que precisament tenen més necessitat d'innovació digital i on s'innova més és en aquells espais que probablement no en tenen tanta necessitat.

Amb tot, tots els ponents han apuntat que per fer la transformació digital, les entitats no poden improvisar. Cal planificar bé com es voldrà desenvolupar cada pas i com ho convertirem en una línia estratègica del funcionament de les organitzacions.

David Zanoletty, de la Fundación ONCE, ha volgut remarcar la importància que té en el món social el fet de fer accessible la transformació digital, però que fins que les institucions no obliguin per llei a que això sigui així, molt probablement estarem un pas enrere en aquest aspecte.

Afegeix un comentari nou