Àmbit de la notícia
Informàtic

Transformant el futur a través de la tecnologia amb Code Club

Entitat redactora
Colectic
Durant la dècada d'activitat de Code Club hi han participat gairebé 2.000 joves. Font: Code Club.
Durant la dècada d'activitat de Code Club hi han participat gairebé 2.000 joves. Font: Code Club.

Code Club és una iniciativa internacional que treballa per garantir que l'aprenentatge tecnològic arribi a tothom, independentment de la seva situació social o familiar.

En un món cada vegada més digital, és essencial que infants i joves no només aprenguin a utilitzar la tecnologia, sinó que també desenvolupin la capacitat de crear-la, analitzar-la de manera crítica i utilitzar-la per al seu propi desenvolupament personal i professional. 

Code Club és una iniciativa internacional que, des de 2014 a Catalunya, ofereix cursos de programació gratuïts en barris i municipis vulnerables amb un objectiu clar: trencar les bretxes sociodigitals. Tot plegat, impulsat per la cooperativa Colectic, i amb el suport de la Raspberry Pi Foundation.

Actualment, les bretxes sociodigitals no només limiten l'accés a la tecnologia, sinó que també amplifiquen les desigualtats socials. De fet, la majoria d'aprenentatges en competències tecnològiques es duen a terme en activitats extraescolars privades, fet que deixa fora infants i adolescents que no poden permetre's aquest accés. 

A Catalunya, les activitats tecnològiques representen només el 5% del catàleg d'extraescolars, i menys del 11% de les participants hi estan implicades durant tres o més anys, sovint per la seva manca d'accessibilitat. Code Club vol canviar aquesta situació oferint un espai inclusiu, on tothom pugui accedir a una formació en programació de qualitat.

Més d'una dècada canviant vides

Des que va arribar a Catalunya el 2014, Code Club ha crescut significativament gràcies al treball incansable de la cooperativa Colectic, més de dues-centes persones voluntàries, el Servei de Biblioteques de la Generalitat, el Consorci de Biblioteques de Barcelona i set universitats, entre les quals es troben la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Rovira i Virgili i l’Elisava.

Fins ara, més de 1.800 infants han participat en aquests cursos 100% gratuïts durant vuit edicions, celebrades en espais com biblioteques, centres cívics i escoles. Aquesta tasca no només busca ensenyar programació, sinó també contribuir a la igualtat d'oportunitats i a reduir les desigualtats en l'accés a la formació tecnològica.

Ara, el programa es du a terme en el marc del projecte CODI, finançat per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU. D'aquesta manera, el programa pot continuar oferint formació 100% gratuïta en programació a joves de tot el territori per seguir despertant la curiositat i la creativitat digital d’infants i joves, especialment en comunitats amb menys accés a activitats tecnològiques.

Una de les experiències més destacades de Code Club a Catalunya el 2024 ha estat la prova pilot del projecte realitzada al Punt Òmnia de Sant Antoni – Calàbria 66. En aquest espai, vuit joves participants, amb el suport de dues persones voluntàries, van completar un taller intensiu de dotze hores, una primera experiència que va ser tot un èxit, rebent valoracions molt positives tant per part de les persones participants com de les voluntàries implicades. Ara, a més, molts altres equipaments de la Xarxa Òmnia estan creant els seus propis clubs. 

Com acollir un Code Club?

Si formeu part d'una biblioteca, centre cívic, escola o entitat social i voleu oferir una experiència transformadora als infants del vostre barri, acollir un Code Club és molt senzill! Només necessiteu:

  • Un espai amb ordinadors i connexió a Internet.
  • Un grup de 8 a 12 infants de 9 a 13 anys amb ganes d'aprendre.
  • La disponibilitat per organitzar sessions setmanals durant un trimestre.
  • Una persona responsable de l'espai per gestionar inscripcions i coordinar amb l'equip de Colectic, que ofereix el suport necessari per garantir l'èxit del vostre Code Club, incloent-hi la formació de voluntaris i els materials didàctics.

Els Code Clubs organitzen sessions d'una o dues hores a la setmana, fins a completar un total de 32 hores per curs. Les activitats es duen a terme en espais segurs i inclusius, on les participants poden explorar la tecnologia d'una manera divertida i relaxada. Les sessions poden ser autogestionades pel propi personal del centre o dinamitzades per voluntaris formats per Colectic.

A més, el programa també permet participar com a persona o entitat voluntària. Per a més informació només cal visitar el web codeclubcat.org.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari