Un dron aquàtic per netejar ports i platges

Colectic
Una imatge del dron aquàtic en funcionament. Font: TEB
Una imatge del dron aquàtic en funcionament. Font: TEB

Un dron aquàtic per netejar ports i platges

Colectic

Resum: 

El grup cooperatiu TEB i GPASEABOTS desenvolupen aquest projecte ambiental per proporcionar llocs de treball a persones en risc d'exclusió.

Un dron aquàtic que neteja ports i platges tripulat per persones en risc d'exclusió social. És Social Cleaner Boat, un projecte d'economia social i solidària impulsat pel grup cooperatiu TEB i l'empresa de robòtica naval GPASEABOTS, promogut pel programa 'Singulars' de la Generalitat, i que compta amb la participació de TEB Vallès, Llença’t, Idària (Grup Plataforma Educativa) i Submón.

El protagonista tecnològic és l'SBCleaner, un vehicle de superfície no tripulada 100% elèctric que pot eliminar residus flotants i hidrocarburs. Es pot fer anar amb un comandament a distància de forma manual o automatitzada en llocs controlats gràcies al GPS, un fet que permet arribar a llocs recòndits de la superfície marina. A més, té un líder frontal per detectar vaixells que fa que s'aturi per donar pas.

El projecte inclou un programa de formacions per a persones a l'atur o en risc d'exclusió: un curs introductori a la robòtica i els drons marins, de 116 hores, un per al muntatge i maneig de drons de neteja, de 160 hores, i càpsules formatives de sensibilització ambiental marina, de quatre dies cadascuna.

Jaume Viñola, mànager d'operacions de GPA Seabots, ha explicat al programa 'Fet a Mida' de La Xarxa que "és molt senzill": "Qualsevol persona que hagi treballat amb drons aeris o jugat amb la PlayStation podrà dirigir un comandament".

"El principal objectiu és treure la gent que treballa dins del mar, que es quedin a terra i que puguin fer una feina més segura, i més econòmica també", ha comentat Arnau Ballester, formador del projecte. De moment, no ha faltat l'interès. "La idea és que estiguin per tota la costa catalana".

Afegeix un comentari nou