Un Mobile verd en temes de minerals de sang

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Un Mobile verd en temes de minerals de sang

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Associació per a Joves TEB - Informàtic

Resum: 

El MWC no incorpora cap espai informatiu sobre el problema dels minerals conflictius.

El Mobile World Congress va començar dilluns amb grans expectatives d'èxit. S'esperen 95000 assistents, 2000 expositors i es preveu que la Fira generarà un impacte econòmic de 460 milions d'euros. Entremig de tantes xifres, les empreses presentaran les últimes novetats en telèfons mòbils, Internet de les coses, ulleres de realitat virtual o el grafè, un material flexible que pot revolucionar la indústria electrònica. Fins i tot, el Mobile sembla que està complint amb les exigències ecològiques més importants.

Però enmig de tan d'èxit, sembla que el Mobile torna a fallar en algun aspecte. Enguany, cap dels espais que disposa el Mobile World Congress (Gran Via, Plaça Espanya o Plaça Catalunya) ofereix un estand destinat a informar sobre la problemàtica dels minerals conflictius que s'utilitzen per la fabricació dels dispositius mòbils. Aquest any tampoc hi ha cap xerrada o conferència que tracti el tema.

Un any més el Mobile ha oblidat incorporar aquest espai que es va demanar mitjançant una declaració que va aprovar el Parlament de Catalunya. La Comissió d'Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació del Parlament va aprovar el 3 de maig del 2013 la Resolució 122/X sobre la responsabilitat de les empreses de telefonia mòbil en l'explotació dels recursos naturals i el reciclatge de mòbils. En aquesta resolució es proposava a la Fundació Mobile World Capital Barcelona que s'inclogues un pla d'activitats, un espai de reflexió i diàleg sobre la responsabilitat social de les empreses de telefonia mòbil en l'explotació dels recursos naturals. Aquest pla de propostes i espai de reflexió no s'ha incorporat en cap dels espais de la fira.

El problema dels minerals de sang utilitzats en la indústria mòbil és preocupant i el passat mes de maig el Parlament Europeu va aprovar una legislació obligatòria perquè les empreses que fabriquen mòbils o electrodomèstics, assumeixin la responsabilitat de conèixer la cadena de subministrament i què aquesta no contribueixi a la violació dels drets humans i al finançament de conflictes. Tal i com denúncia la persiodista congolesa i defensora dels drets humans, Caddy Adzuba, el conflicte dels minerals de sang, ha arrabassat la vida de més de 6 milions de persones i la dignitat i honor a més de 500000 dones violades.

Afegeix un comentari nou