Una app a la recerca de comunitats que es vulguin fer Favors

Colectic
Edifici del barri de La Sagrera de Barcelona.  Font: lapendeja (CC BY-NC-SA 2.0)
Edificis del barri de La Sagrera de Barcelona. Font: lapendeja (CC BY-NC-SA 2.0).

Una app a la recerca de comunitats que es vulguin fer Favors

Colectic

Resum: 

Alberto Fernández, dinamitzador comunitari, explica com funciona aquesta eina desenvolupada en ple confinament per crear xarxa entre el veïnat.

Durant el confinament, Alberto Fernández, dinamitzador comunitari, i Pere Serra, developer, van tenir una idea: fer una aplicació per oferir i demanar favors seguint la lògica del banc del temps. "Volíem conèixe'ns més entre veïns i veïnes. Creiem que estem perdent aquesta connexió i que entre joves i gent gran podria haver una unió molt forta. Imagina que necessiten una persona manetes per canviar una bombeta i potser la gent gran necessita connectar-se amb el fill que viu a Austràlia", explica.

L'objectiu era també crear xarxa amb les persones que passen el dia al barri tot i que no hi dormen: els comerços. D'aquesta manera, les hores de voluntariat que s'oferirien a la comunitat es podrien bescanviar per descomptes als comerços locals, que atraurien les persones joves amb hàbits de consum 'online' que han deixat d'anar-hi. Per exemple, "un gimnàs que sap que de 15 a 16 h no ve ningú i perd diners posa aquesta hora a Favors i li ofereix a una persona amb una hora acumulada de voluntariat un descompte del 25%".

"L'aplicació havia de ser oberta a tothom, però a la gent li fa vergonya demanar ajuda", afirma. És per això que la van tancar a grups amb una contrassenya privada per a cada comunitat, tot i que en un futur esperen poder-la anar obrint.

Trobar comunitats i/o dinamitzar-les requereix temps i desenvolupar una aplicació sense obtenir les dades de les persones usuàries ni posar-hi publicitat té un cost. "Si no volem fer un negoci lucratiu i ni les institucions ni els colectius paguen no hi ha diners per utilitzar-la", afirma Fernández, que recorda la frase "Quan tot és gratis el producte ets tu", i afegeix: "No volem que els veïns i les veïnes siguin el producte".

Tot i que l'equip pateix per la sostenibilitat de l'aplicació i continua busca finançament, l'eina continua oberta i es pot descarregar des de PlayStore o AppStore, i Fernández fa una crida a totes aquelles comunitats que vulguin provar-la per posarse en contacte amb l'equip de Favors i arribar a un acord d'intercooperació. Ho poden fer al correu electrònic favors.bcn@gmail.com o per instagram @favors_app.

De fet, actualment, hi ha tres comunitats que l'utilitzen: un grup de joves del barri del Besòs, la comunitat d'artistes Che Guapo i un grup de l'institut Barri Besós, que treballa en un protocol de seguretat per posar pautes al seu ús i prevenir l'assetjament. Al Besòs l'aplicació funciona en dos projectes comunitaris, un per a persones nouvingudes i un segon per a persones joves en general, i rep el suport de les dinamitzadores del barri.

Afegeix un comentari nou