Una nova guia per contrarestar les violències de gènere a les xarxes socials

Colectic
Portada de la guia. Font: Donesch
Portada de la guia. Font: Donesch
Imatge gràfica de la violència exercida contra les dones a Internet. Font: Foockinho
Imatge gràfica de la violència exercida contra les dones a Internet. Font: Foockinho

Una nova guia per contrarestar les violències de gènere a les xarxes socials

Colectic

Resum: 

Donestech presenta un manual per analitzar els atacs masclistes a Internet i recomanar accions d’autodefensa.

Neix una nova guia per fer front a les violències de gènere a les xarxes socials. De la mà de Donestech, el document intenta desgranar la tipologia d'agressions masclistes a Internet i com lluitar contra elles. I no només accions contra dones, sinó també contra el col·lectiu LGTBI amb l’afegit que avui dia és més fàcil que aquestes es multipliquin, viralitzin i arribin a més audiència. Segons la guia, la majoria de les violències online les exerceixen homes que són parelles o exparelles de dones agredides. La guia no només analitza les accions que estan tenint lloc a la xarxa, sinó també apunta algunes recomanacions per a l’autodefensa.

En aquest sentit, amb 120 pàgines la guia es divideix en dues parts, la primera més teòrica i la segona més pràctica. Amb el títol “Xarxes Socials en perspectiva de gènere: Guia per a conèixer i contrarestar les violències de gènere online”, la guia comparteix algunes estratègies dels qui anomenen ‘machitrols’ i també en donen algunes respostes. Els insults, l’avergonyiment, el xantatge, l’extorsió o l’atac a l’autoestima són algunes de les violències de gènere més comunes a les xarxes.

Pel que fa a les recomanacions, el manual n'ofereix de més tècniques i d’altres més transversals. En aquesta línia, es donen alguns consells per millorar la privacitat i la seguretat dels comptes de xarxes socials i de les connexions. A més, es donen alguns consells i recomanacions pel que fa a les identitats digitals i a les identitats col·lectives per posar més difícil la detecció per part de l’agressor.

Les plataformes de xarxes comercials com Facebook també apareixen a la guia com espais on es poden revisar mecanismes de denúncia i acció o millorar la transferència i informació responsable. “Sobretot les dones apoderades i les feministes estan en el punt de mira dels atacs masclistes online”, afirmen a les conclusions de la guia.

En resum, la guia descriu diferents formes i tipologies de violència de gènere a la xarxa com el mansplaining, el grooming o la pornografia no consentida, i a més de donar les eines per poder identificar-les, proposa una sèrie de recursos per poder enfrontar-se a elles i contrarestar-les amb l’objectiu principal que institucions públiques, homes, col·lectius feministes treballin per fer que les relacions socials a Internet siguin totalment lliures i segures.

Afegeix un comentari nou