La denúncia de l'explotació a les fàbriques d'electrònica dona la benvinguda al Mobile

Colectic
La performance per denunciar les condicions laborals a les fàbriques d'electrònica, a les portes del Mobile. Font: Setem Catalunya
La performance per denunciar les condicions laborals a les fàbriques d'electrònica, a les portes del Mobile. Font: Setem Catalunya

La denúncia de l'explotació a les fàbriques d'electrònica dona la benvinguda al Mobile

Colectic

Resum: 

Setem Catalunya organitza un any més l'acció contra les vulneracions de drets a la indústria dels mòbils a les portes del Congrés.

Una desena de persones posades en fila treballen en cadena sense parar al so d'un xiulet. Estan obligades a fer hores extres, han de treballar amb materials tòxics sense equipament de prevenció, l'empresa les amenaça si es sindiquen o, fins i tot, confisca els seus documents perquè no puguin marxar.

Aquesta realitat que té lloc a països com la Xina, Indonèsia o Les Filipines, s'ha visibilitzat avui a la Fira de Barcelona de l'Hospitalet de Llobregat per donar la benvinguda a les primeres persones assistents del congrés internacional del mòbil, el Mobile World Congress, que arrenca avui i durarà fins al dijous 3 de març.

Es tracta de la performance que organitza cada any Setem Catalunya en la seva campanya per una electrònica justa i que vol denunciar la vulneració dels drets humans i laborals en aquesta indústria escenificant i visibilitzant qui hi ha darrere dels nostres dispositius.

Mobile Social Congress, el contracongrés

L'acció també dona el tret de sortida al Mobile Social Congress, l'esdeveniment organitzat anualment per l'entitat que contraprograma el congrés del mòbil i que enguany se centra en com posar la tecnologia al servei de la vida.

La primera jornada se celebrarà als Jardins del Pou de la Figuera de Barcelona amb una exposició sobre electrònica justa, una 'restart party' per reparar aquells aparells que no funcionen i un concert de swing.

La segona serà en línia i abordarà temàtiques com la crisi a la indústria dels semiconductors amb la participació de Lennon Wong, de Serve the people association, i de Peter Pawlicki, d'Electronics Watch.

També es parlarà de nous àmbits per a la compra pública socialment responsable amb Stan De Spiegelaere, d'Uniglobal Europe, i Kristin Talbo, d'ADDA; i de pràctiques antisindicalistes als Estats Units i Filipines, amb Chris Smalls, d'Amazon Labor Union (ALU), i Mary Ann Castillo, de Nexperia Phils Inc Workers Union.

Finalment, la tercera jornada portarà l'esdeveniment al Born - Centre de Cultura i Memòria per reflexionar sobre la importació de males condicions laborals a les fàbriques d’Europa Central i de l’Est, els mites de la transició verda i el paper de la tecnologia com a aliada o enemiga.

Hi participaran persones expertes en aquests àmbits i entitats internacionals com l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG), l'Organització Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE) o AfricTivistes.

Afegeix un comentari nou