Victor Oncins: “Hi ha el mite que les xarxes obertes, lliures i neutrals són menys segures"

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Els voluntaris d'eXO.cat treballen en reduir la bretxa oferint accés a Internet. Imatge de Victor Oncins. Font: Victor Oncins.
Els voluntaris d'eXO.cat treballen en reduir la bretxa oferint accés a Internet. Imatge de Victor Oncins.
eXO.cat estra constituida per socis i sòcies voluntàries. Imatge de Victor Oncins. Font: Victor Oncins
eXO.cat estra constituida per socis i sòcies voluntàries. Imatge de Victor Oncins.

Victor Oncins: “Hi ha el mite que les xarxes obertes, lliures i neutrals són menys segures"

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

eXO.cat és una entitat que treballa per reduir la bretxa digital mitjançant serveis relacionats amb Internet. Defensen les xarxes obertes, lliures i neutrals com a xarxes totalment segures.

Parlat d’eXO.cat és parlar de molt més que el seu germà gran Guifi.net. Aquesta entitat treballa en uns objectius molt clars per tal de reduir la bretxa digital. Per tal de conèixer aquesta entitat, parlem amb el Victor Oncins, membre de la junta directiva d’eXO.cat i un dels seus responsables tècnics. En Victor ens explicarà que ès eXO.cat i alguns dels seus projectes.

Què és eXO.cat?

eXO.cat és una associació que promou les xarxes de telecomunicacions obertes i la sobirania tecnològica, tracta de reduir la bretxa digital tot accedint a serveis majoristes d’accés a Internet a través de la Fundació Privada per la Xarxa Lliure i Neutral Guifi.net.

Es una entitat sense ànim de lucre que basa la seva activitat en el treball de voluntaris i professionals provinents de diversos sectors de les TIC. eXO.cat consta en el registre d'Operadors de Telecomunicacions i també en el registre d'operadors d’Internet europeus (ripe.net) com a LIR.

Com va sorgir la idea?

El 2010 un conjunt de persones vinculades al projecte Guifi.net a Barcelona constitueix l’Associació Expansió de la Xarxa Oberta (eXO) amb els objectius esmentats. Va ser necessari constituir una persona jurídica que permetés articular projectes, obtenir recursos i accedir a serveis de telecomunicacions majoristes.

En aquell moment la Fundació Guifi.net havia ocupat un punt de presència en un ‘datacenter’ de Barcelona i buscava agregar tants participants de l'ecosistema Guifi.net com fos possible, per tal de compartir costos d'accés a serveis de telecomunicacions i d'intercanvi de trànsit amb ‘carriers’ d'Internet.

Un servei que oferiu és el d'accés a lnternet, com una entitat podria gaudir d'aquest servei?

En aquests moments disposem de diversos serveis d'accés a Internet i de servidors virtuals. Oferim accés a través de fibra òptica indirecte i via ràdio (tecnologia Wifi instal·lada a la coberta de l’habitatge de la persona). També es poden sol·licitar servidors virtuals (VPS) que oferim a persones físiques, escoles, entitats i col·lectius afins.

Una persona pot accedir a aquests serveis simplement fent-se sòcia i després demanar els serveis que vulgui. Cada servei té un cost i unes característiques tècniques deferents. Cal tenir en compte que no no som una empresa de serveis tradicional. Atès que els nostres objectius són eminentment socials, donem serveis a persones alineades amb la nostra visió de les telecomunicacions.

Des de l'entitat promoveu les xarxes lliures i neutrals. En què consisteixen i com de segures són?

Les xarxes de telecomunicacions lliures o obertes són tècnicament iguals que les altres xarxes. La diferència és que estan ubicades en unes coordenades de gestió diferent. La idea bàsica és que estiguin gestionades en base al bé comú. Diferents participants es posen d'acord en mantenir, finançar i cooperar per fer-ne un ús compartit,tot reduint i repercutint costos en funció de l'ús que cada un en faci.

Hi ha el mite que aquestes xarxes són menys segures que les xarxes tancades i prové de la idea falsa que les xarxes obertes o lliures són Internet gratis. Això no és correcte. Les connexions que proveïm són individuals, identificades i sempre sota subscripció. Exactament com ho fan tots els operadors de telecomunicacions. La seguretat és un concepte molt transversal, és a dir, aplica a molts aspectes de les TIC: des de les aplicacions que fem servir (PCs, tablets, etc.) fins a la seguretat perimetral dels dispositius de xarxa. Cap d'aquests aspectes són incompatibles amb el model de xarxa oberta.

Hem vist que heu col·laborat en la campanya ‘#CapEstudiantSenseInternet’. A diferència de la iniciativa 'Orbrim les wifis' quina seguretat aporta la iniciativa de Mataró Sense Fils?

No conec amb detall la iniciativa Obrim els Wifis però ‘#CapEstudiantSenseInternet’ es basa en la idea d'obrir una infraestructura d'accés a Internet per tal que les persones vulnerables a l'hora d'accedir-hi ho puguin fer. El projecte contempla un accés basat en un registre, és a dir, no és un campi qui pugui. Es limita l'ample de banda assignat i es controlen les connexions a través d'un servidor d'accés centralitzat.

També hem vist que heu desplegat el vostre servidor jitsi. Com les entitats el poden aprofitar? És més segur que altres aplicacions, com Teams, Zoom o Google Meet?

Jitsi és un programari de codi obert amb una gran comunitat de desenvolupadors. És força segur en tant que les vulnerabilitats es resolen força ràpid. No tenim constància que sigui menys segur que les altres plataformes.

Les entitats poden fer-ne ús de dues maneres: accedir i creant una sala a https://meet.guifi.net/ o bé contractant un servei de VPS dedicat amb Jitsi. La diferència és que la primera modalitat no garanteix la disponibilitat de recursos (servei ‘best-efford’) i l'altra si. Aquests servidors estan ubicats a Barcelona i són gestionats per eXO.cat.

Afegeix un comentari nou