Viquiprojecte per recollir en format de veu biografies de la Viquipèdia

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Les enregistradores de veu són una molt bona eina per enregistrar talls de veu per el viquiprojecte. Imatge de bfishadow. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Bfishadow. Llicència d'ús CC BY 2.0
Les enregistradores de veu són una molt bona eina per enregistrar talls de veu per el viquiprojecte. Imatge de bfishadow. Llicència d'ús CC BY 2.0
Els talls de veu no poden superar els 20 segons. En cas que es superin, es pot retallar amb l'Audacity.  Imatge de Karen Fasimpaur. Llicència d'ús CC BY-NC 2.0 Font: Karen Fasimpaur. Llicència d'ús CC BY-NC 2.0
Els talls de veu no poden superar els 20 segons. En cas que es superin, es pot retallar amb l'Audacity. Imatge de Karen Fasimpaur. Llicència d'ús CC BY-NC 2.0

Viquiprojecte per recollir en format de veu biografies de la Viquipèdia

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

L’objectiu d’aquest projecte és complementar les biografies amb talls de veu. És important que els talls de veu tinguin llicències lliures.

Amical Wikimedia va tornar a engegar el passat 9 de juny, un viquiprojecte per recollir en format de veu, biografies de la Viquipèdia. El projecte, titulat amb el nom de "La Veu és Lliure", vol recollir talls de veu d’una durada d’entre 10 i 15 segons, de les persones vives que tenen biografies a l’enciclopèdia lliure. L’objectiu és recopilar un banc d’arxius de veu, degudament certificat, pel que fa a la verificabilitat de l’autoria del tall de veu, i també certificat per la cessió de drets.

Poden participar en aquest projecte les persones que tinguin un compte a la Viquipèdia, a Wikimedia Commons, a Wikidata i que publiquin els fitxers d’àudio en aquesta pàgina web. Aquestes persones poden ser les mateixes persones que tinguin un article a la Viquipèdia, o no. Des d’Amical Wikimedia, però, es vol puntualitzar que les persones que tinguin biografies, no es poden editar la seva pròpia biografia, ja que seria un conflicte d’interessos.

Els passos per participar correctament en aquest viquiprojecte són els següents:

  1. Enregistrar un tall de veu de la persona biografiada, amb l’enregistradora del telèfon mòbil o d’alguna aplicació de missatgeria instantània. També podeu utilitzar una enregistradora professional o el micròfon del vostre ordinador.
  2. El text que ha de dir la persona biografiada, hauria de ser similar al següent: Bon dia, em dic nom i cognoms. Vaig néixer el data completa de naixement a lloc de naixement i sóc professió.
  3. El tall de veu resultant no hauria de ser més llarg de 15 o 20 segons de durada.
  4. Convertiu el fitxer de so a l’extensió OGG. Aquesta extensió és lliure i compatible amb Wikimedia Commons. Podeu utilitzar diferents convertidors de veu.
  5. Amb el compte d’usuari o usuària, carregueu el fitxer d’àudio a Wikimedia Commons. Wikimedia Commons us demanarà qui és l’autor de la gravació. Escolliu la llicència lliure Creative Commons BY-SA3.0 o la 4.0. També podeu escollir la CC-0 de domini públic.
  6. Afegiu la mostra de veu a l’article de la persona. Heu d’enllaçar l’arxiu a Wikidata. Publiqueu l’article.
  7. El Viquiprojecte també ofereix un model d’autorització per aquelles persones que disposin d’una biografia i que vulguin delegar la cessió del tall de veu. Trobareu més detalls de tot el viquiprojecte en la següent pàgina web.

Actualment la Viquipèdia en català és la tercera llengua del món amb més talls de veu. Disposa de 74 mostres de veu. La versió neerlandesa de la Viquipèdia és la segona del món amb 79 talls i la Viquipèdia en anglès és la primera en 287 talls de veu.

Afegeix un comentari nou