Webinar "Com complir amb la Llei de Transparència?"

Associació per a Joves TEB - Informàtic
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Webinar "Com complir amb la Llei de Transparència?"

Associació per a Joves TEB - Informàtic

Resum: 

Amb aquesta conferència ha donat inici el segon cicle de webinars de xarxanet.org. Et fem cinc cèntims del que cal saber sobre com obliga la Llei de Transparència a les entitats i t'oferim la possibilitat de tornar a visualitzar el vídeo.

Què és i a quines entitats obliga la Llei de Transparència? Com i on hem de publicar la documentació necessària per complir amb la llei? On ens podem assessorar al respecte? Víctor Garcia, gerent de Suport Associatiu (entitat que s'encarrega del Servei d'assessorament jurídic), i Xavi Aranda, tècnic a el Teb (entitat que s'encarrega del Servei d'assessorament informàtic), han donat resposta a aquestes preguntes al webinar realitzat el 23 de febrer.

A qui i a què obliga la llei?

El Víctor Garcia ha començat explicant que acotarà la seva xerrada a una part de la Llei de Transparència, a aquella que afecta i obliga les entitats sense afany de lucre que reben fons públics. Ha aclarit que com a principi, com a valor, totes les entitats haurien de complir amb la llei. En Víctor valora la transparència com una eina per generar confiança i en destaca la importància.

La Llei de Transparència en si parla de l'activitat pública, per tant, per què obliga a les entitats? Perquè posa el focus allà on hi ha diners públics. Així, obliga a les associacions i fundacions que reben subvencions o ajuts, sobretot a aquelles que mouen un gran volum de diners públics i aquelles que tenen una gran dependència dels diners públics. I a què les obliga? A donar a conèixer la informació institucional, de l'organització i d'estructura. En Víctor ha especificat aquest apartat. Per poder conèixer tots els detalls, aquí tens el vídeo del webinar:

En Víctor ha acabat recomanant la Guia de transparència per a les associacions i fundacions perceptores d’ajuts i subvencions públics de la Generalitat de Catalunya, que pot ajudar les entitats a entendre millor les obligacions.

Com i on podem publicar la informació?

Un cop explicat a qui i a què obliga la llei, el Xavi Aranda ha explicat com i on podem publicar tota la informació. Ho ha fet posant diferents exemples. D'una banda, si comptem amb una plana web creada amb Wordpress, Joomla, Drupal... hauríem de crear una pàgina sobre transparència en el nostre menú. Encara que podem publicar la informació com a text, en Xavi suggereix crear infografies o altres recursos gràfics per presentar-la. És una manera més visual i clara de fer-ho. Si vols veure com ho fan altres entitats, aquí dos exemples: Arrels Fundació i Servei Solidari.

D'altra banda, si la teva entitat no té plana web no pateixis, pots publicar la documentació al portal de xarxanet.org. Caldrà que us en feu entitat col·laboradora i disposareu d'un espai virtual on podreu tenir la vostra fitxa pública i on hi ha habilitat un apartat de transparència. És aquí on, les organitzacions que no disposen de pàgina web, poden publicar en format pdf o jpeg la documentació necessària per complir amb la llei.

Nou cicle de webinars

Els webinars de xarxanet.org són conferències online adreçades a persones que treballen a entitats o hi fan de voluntàries. De novembre de 2016 a gener de 2017 se n'ha realitzat un primer cicle i de febrer a juny engega el segon. Els webinars que seguiran són:

  • 23 de març - Opcions de finançament: Captació de fons i crowdfunding
  • 20 d'abril - Claus per a una bona gestió del voluntariat
  • 25 de maig - Arrels Fundació: Informar, emocionar, transformar i implicar amb la comunicació
  • 27 de juny - Posicionament als cercadors: Surt el primer al Google!

L'avantatge de seguir els webinars en directe és que pots interactuar amb els/les ponents i fer preguntes que respondran en el moment. Tot i així, si no et van bé la data i l'hora, els podràs visualitzar quan et vagi bé, ja que queden publicats com un vídeo al canal de Youtube de Xarxanet Associacionisme. També els trobaràs a l'apartat de Webinars de xarxanet.org.

Afegeix un comentari nou