Xaneta, la xarxa de fibra òptica de Valls
Comparteix
La Fundació Guifi·net, Punt d'Accés i Som Connexió projecten aquesta infraestructura participativa i sostenible.
Xaneta és el projecte de la nova xarxa de fibra òptica de Valls. Això vol dir una infraestructura del veïnat i per al veïnat, participativa, assequible i de proximitat.
Això vol dir que no depèn de les grans operadores i, per tant, que no té interessos polítics o especulatius al darrere, i que les veïnes poden triar utilitzar-la en compte d'instal·lar-se una fibra individual que multiplica les instal·lacions pel nombre d'habitatges generant un impacte mediambiental i visual.
Però, sobretot, que aposta per la sobirania tecnològica i, per tant, dona opcions a la ciutadania perquè decideixi quin model de telecomunicacions vol.
La xarxa està sent impulsada per la Fundació Guifi·net, Punt d'Accés i Som Connexió, amb el suport de l'Ajuntament de Valls, la Comunalitat de Valls i el programa d'Economia Social de la Generalitat de Catalunya en el marc d'un projecte Singulars. Se suma a d'altres existents com la Xarxa GRETA desplegada a les Garrigues, Ribera d'Ebre i Terra Alta.
Hola @xanetavalls
— guifi·net (@guifinet) September 19, 2022
La xarxa de fibra òptica arriba a #Valls
Aquest dijous 22 de setembre, a les 19h, serem al Teatre Principal a l'acte de presentació de XANETA.
Coneixerem tots els detalls de la xarxa:
[1/3] pic.twitter.com/sE3TCfik6q
Per fer-la realitat, però, les seves impulsores demanen col·laboració ja sigui fent una donació o informant que en volem ser usuàries.
Els pròxims dies presentaran el projecte a diferents barris del municipi, i explicaran el funcionament i les característiques de la xarxa.
Per què Valls?
La fibra òptica està en mans d’un oligopoli format per quatre operadores i cadascuna d’elles ha desplegat una xarxa privada multiplicant així infraestructures i generant un impacte mediambiental i visual, expliquen les entitats impulsores al manifest, que recull adhesions.
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va aprovar el 2010 la creació de l’accés NEBA, que obliga Telefónica a llogar accés a la seva infraestructura a un preu just regulat, però amb l'excepció dels municipis on hi havia almenys un 20% de població amb cobertura de fibra òptica de tres operadors diferents. Ara, les excepcions han sumat 630 municipis més entre els quals hi ha Valls, i que no compleix amb aquesta regla.
Per això, "la voluntat de tenir una xarxa de fibra òptica única per a la ciutat de Valls, en la qual diferents operadores puguin oferir els seus serveis de proximitat a través de la mateixa infraestructura", afirmen.
Afegeix un nou comentari