Xaneta, la xarxa de fibra òptica de Valls

Colectic
Un operari desplegant cable de fibra òptica en una zona agrícola, en una imatge del documental 'Última Milla'. Font: Hans de Dalmau
Un operari desplegant cable de fibra òptica en una zona agrícola, en una imatge del documental 'Última Milla'. Font: Hans de Dalmau

Xaneta, la xarxa de fibra òptica de Valls

Colectic

Resum: 

La Fundació Guifi·net, Punt d'Accés i Som Connexió projecten aquesta infraestructura participativa i sostenible.

Xaneta és el projecte de la nova xarxa de fibra òptica de Valls. Això vol dir una infraestructura del veïnat i per al veïnat, participativa, assequible i de proximitat.

Això vol dir que no depèn de les grans operadores i, per tant, que no té interessos polítics o especulatius al darrere, i que les veïnes poden triar utilitzar-la en compte d'instal·lar-se una fibra individual que multiplica les instal·lacions pel nombre d'habitatges generant un impacte mediambiental i visual.

Però, sobretot, que aposta per la sobirania tecnològica i, per tant, dona opcions a la ciutadania perquè decideixi quin model de telecomunicacions vol.

La xarxa està sent impulsada per la Fundació Guifi·net, Punt d'Accés i Som Connexió, amb el suport de l'Ajuntament de Valls, la Comunalitat de Valls i el programa d'Economia Social de la Generalitat de Catalunya en el marc d'un projecte Singulars. Se suma a d'altres existents com la Xarxa GRETA desplegada a les Garrigues, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

Per fer-la realitat, però, les seves impulsores demanen col·laboració ja sigui fent una donació o informant que en volem ser usuàries.

Els pròxims dies presentaran el projecte a diferents barris del municipi, i explicaran el funcionament i les característiques de la xarxa.

Per què Valls?

La fibra òptica està en mans d’un oligopoli format per quatre operadores i cadascuna d’elles ha desplegat una xarxa privada multiplicant així infraestructures i generant un impacte mediambiental i visual, expliquen les entitats impulsores al manifest, que recull adhesions.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va aprovar el 2010 la creació de l’accés NEBA, que obliga Telefónica a llogar accés a la seva infraestructura a un preu just regulat, però amb l'excepció dels municipis on hi havia almenys un 20% de població amb cobertura de fibra òptica de tres operadors diferents. Ara, les excepcions han sumat 630 municipis més entre els quals hi ha Valls, i que no compleix amb aquesta regla.

Per això, "la voluntat de tenir una xarxa de fibra òptica única per a la ciutat de Valls, en la qual diferents operadores puguin oferir els seus serveis de proximitat a través de la mateixa infraestructura", afirmen.

Afegeix un comentari nou