Àmbit de la notícia
Informàtic

Xarxes socials: bretxa, entitats i evolució

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Oscar Loro Castilla
  • Les xarxes socials han sigut altaveu i motor per a les entitats.
    Les xarxes socials han sigut altaveu i motor per a les entitats. Font: Canva.
  • L'evolució de les xarxes socials ha d'anar de la mà de la capacitació.
    L'evolució de les xarxes socials ha d'anar de la mà de la capacitació. Font: Canva.

En els darrers vint anys, les xarxes socials han transformat profundament la manera com ens comuniquem o interactuem. Entitats i persones han viscut com el món s’ha transformat.

L’evolució tecnològica ha tingut un impacte significatiu per a les entitats del tercer sector, que en un principi van trobar en aquestes eines una oportunitat per donar visibilitat la seva tasca, mobilitzar recursos i generar comunitat.

De les primeres plataformes a la hiperconnectivitat

L'arribada de xarxes com Facebook i Twitter a mitjans dels anys 2000 va marcar un punt d’inflexió per a moltes organitzacions socials. Fundacions i associacions van començar a utilitzar aquests canals per difondre les seves activitats i captar nous voluntaris. 

Amb el temps, la diversificació de plataformes, com Instagram, TikTok i LinkedIn, ha permès adaptar els missatges a diferents audiències i formats, fent créixer l'impacte de les campanyes. A través de les xarxes, s’ha aconseguit sensibilitzar la ciutadania i pressionar les institucions per millorar les polítiques, per exemple, d’habitatge: un exemple clar és el de la Casa Orsola a Barcelona

Un espai per a la participació i la mobilització

Les xarxes socials també són importants en la mobilització de recursos i persones. Són les plataformes que han permès a entitats com Open Arms arribar a un públic global, amb les seves campanyes de suport a les missions de rescat al Mediterrani. La viralització de continguts ha contribuït a recaptar fons i a aconseguir suport polític i social.

Guillem Porres, responsable de l’Observatori de Bretxes Digitals, alerta que “entre els adults solen entendre la tecnologia com una eina funcional (treball, informació, aprenentatge), els joves la viuen com un espai de socialització i entreteniment. Aquesta diferència de percepció sovint provoca malentesos i conflictes”.

Aquest espai de socialització i entreteniment, és important per a les entitats. És aquest el lloc que han d’ocupar per arribar als nous públics, sempre adaptant-se a les situacions.

"La col·laboració amb xarxes comunitàries, dona força als agents de la comunitat perquè t’ajudin a transmetre el missatge"

Reptes i oportunitats per a les entitats

Malgrat els beneficis, les xarxes socials també representen reptes per a les entitats del tercer sector. La gestió de la reputació digital, la lluita contra la desinformació i la necessitat de generar contingut constant són alguns dels principals desafiaments. 

La dependència d'algoritmes pot dificultar l’abast dels missatges si no es compta amb una estratègia ben definida. És important destacar que moltes vegades els algoritmes propis de cada xarxa poden condicionar el posicionament. 

Per exemple, Meta (Facebook i Instagram) i Twitter (X) admeten que es digui que les persones homosexuals pateixen una malaltia per ser homosexuals, sense que es pugui denunciar, alhora que no posiciona (o amaga) el contingut d’activistes del col·lectiu que ho denuncien. 

Les entitats tendeixen a formar les persones per tal de tenir més coneixement en comunicació, però no és el cas de la Fina Paracolls. És una dona de 84 anys que participa activament al Casal de la Gent Gran de Montmeló i afirma que “em van ensenyar els meus nets” i és per això que “gràcies al telèfon puc parlar amb els meus nets, però també em puc organitzar les activitats al Casal amb les companyes”. 

Porres també aconsella “la col·laboració amb xarxes comunitàries, treballant amb altres entitats i associacions per poder donar força als agents de la comunitat perquè t’ajudin a transmetre el missatge”. És a dir, qualsevol pot fer servir eines digitals però cal capacitació.

El futur de les xarxes socials en el tercer sector

L’evolució constant de les tecnologies digitals i l’augment de l’ús de la intel·ligència artificial obren noves possibilitats per a les entitats socials. Des de l’atenció a la persona a través de Twitter (X) o des de WhatsApp, fins a xats amb una intel·ligència artificial, les xarxes socials encara seran un element clau per a la transformació social.

Amb una estratègia adequada i una adaptació constant, les entitats del tercer sector podran continuar aprofitant aquestes eines per avançar cap a una societat més justa i solidària. Ara bé, cal definir els valors de l’entitat i entendre com funciona la xarxa social per créixer constantment. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari