4 eines digitals de mapatge de projectes culturals per enxarxar-te

Colectic - Informàtic
Una mà que marca un punt en el mapa amb una agulla. Font: Piviso (Pixabay)
Una mà que marca un punt en el mapa amb una agulla. Font: Piviso (Pixabay)

4 eines digitals de mapatge de projectes culturals per enxarxar-te

Colectic - Informàtic
Resum: 

Pam a Pam o Xarxaprod.cat són algunes de les iniciatives per visibilitzar projectes dins d'un ecosistema.

Les eines digitals de mapatge donen visibilitat als projectes i faciliten la intercooperació. Com que com a entitat ens pot interessar formar part d'un ecosistema comú, promocionar-nos i sumar energies, fem un recull d'algunes de les eines que hi ha actives en l'àmbit cultural.

Pam a Pam

És el mapatge col·lectiu de l'Economia Social i Solidària que es fa a través d'una comunitat oberta que s'encarrega de detectar i entrevistar les iniciatives que apareixen en el mapa. En aquest mapa hi podem trobar alternatives a l'economia capitalista organitzades en quinze sectors com l'alimentació, l'habitatge, l'assessorament, l'educació, la logística, la comunicació, la restauració, els subministraments, etc.

El projecte va néixer com a resposta a la necessitat detectada per SETEM de trobar llocs per fer un consum més conscient. En un primer moment s'acotava al tèxtil, la banca i l'alimentació, en el territori de Barcelona, però després es va estendre a l'àmbit català i a la resta de sectors, conjuntament amb la Xarxa d'Economia Solidària (XES), que és qui gestiona el projecte actualment.

Per formar-hi part, la comunitat de xinxetes, que és com s'anomenen les persones voluntàries que detecten les iniciatives, us faran arribar un qüestionari que analitza la sostenibilitat del projecte en tres vessants: la cura, de l'equip, l'impacte social i l'impacte ambiental. Caldrà complir amb més de la meitat dels criteris, que van des de les condicions laborals de les treballadores fins a l'ús de llicències lliures o les finances ètiques.

A més, aquesta web, el repositori i l'espai de treball està obert perquè pugui sigui utilitzat per altres projectes o per qui vulgui fer-hi contribucions.

Xarxaprod.cat

La Xarxa d'espais de producció i creació de Catalunya neix de la unió d'uns quants espais de creació i producció per establir lligams, recursos i coneixement. Entre les seves inquietuds, hi havia la falta d'eines per visibilitzar els espais.

Juntament amb el CoNCA i de la mà d'Spora Sinergies i Artsmoved, es va fer un mapatge, que té la voluntat d'explorar una cartografia més propera a les persones que als interessos econòmics de les grans potències. Recull per ara 86 espais seleccionats segons tinguin aquestes característiques: recerca, continuïtat, voluntat de servei públic, prioritat de la creació i recursos per als artistes.

Per optar a formar-ne part cal omplir aquest qüestionari.

Kultursistema

Aquesta plataforma desenvolupada per l'associació Karraskan del País Basc vol impulsar els sectors i indústries culturals i creatives arreu del món.

Mapeja projectes per categories com patrimoni cultural, cultura popular, arts escèniques o educació i mediació, amb la voluntat de mostrar la diversitat, però també de deixar espai als projectes interseccionals que no encaixen als marcs d'anàlisi convencionals.

Té l'objectiu d'esdevenir una eina d'autodiagnosi i d'orientació per a polítiques culturals per conèixer l'àmbit d'actuació en un territori concret.

Plataforma Girona Cultura

Aquesta plataforma en desenvolupament vol ser un espai de trobada del teixit cultural de Girona on es divulguin processos creatius tant de professionals, com d'equipaments com de públic i que permeti el treball en xarxa i la interrelació.

És un projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el qual participen la xarxa de Cases de la Música, l'Escola Universitària ERAM de la Universitat de Girona, l'Associació Gironina de Teatre i la Cambra de Comerç de Girona.