4 fórmules per crear i planificar continguts a les xarxes socials

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Sara Borrella
La regla dels tres terços Font: Colectic
La fórmula dels tres terços
La fórmula del 70-20-10 Font: Colectic
La fórmula del 70-20-10 Font: Colectic
La fórmula dels continguts circulars Font: Colectic
La fórmula dels continguts circulars Font: Colectic
La fórmula 4-1-1 Font: Colectic
La fórmula 4-1-1 Font: Colectic

4 fórmules per crear i planificar continguts a les xarxes socials

Colectic - Informàtic
Resum: 

Us portem quatre fórmules que faran brillar els vostres continguts a les xarxes socials. Si les teniu en compte, veureu que anireu molt menys desbordats en el vostre dia a dia!

A l'hora d'enfocar la planificació de continguts a les xarxes socials de les nostres entitats, un dels punts més complicats és aconseguir combinar freqüència i qualitat. Moltes vegades, caiem en parlar només de la nostra pròpia activitat, sense marge per a la conversa o un altre tipus de contingut més inspirador o sorprenent.

Allò cert és que no existeix cap fórmula màgica. Cada situació és diferent i els mitjans socials canvien a un ritme vertiginós, cosa que no permet per si mateix crear fórmules universals ni manuals definitius.

Tot i així, podem establir unes línies comunes que ajudaran a desenvolupar les nostres estratègies a les xarxes socials tenint en compte les circumstàncies determinades que cada situació i projecte necessiti.

Us portem quatre fórmules que faran brillar els vostres continguts a les xarxes socials.

La regla dels tres terços

La fórmula dels tres terços proposa dividir el contingut que generem en tres parts: propi, inspirat i conversació.

Propi: Parlar de nosaltres

Un terç del nostre calendari ha d'estar enfocat a parlar de l'activitat principal de l'entitat. Es a dir, ha de parlar dels nostres projectes, esdeveniments, posicionament, campanyes

Parlar de nosaltres és important ja que les persones amb les que volem connectar els importa què diem. No obstant, és important no caure en fer-ho tota l'estona.

Inspirat: Parlar dels altres

Un terç de les nostres publicacions han d'estar inspirades pels altres. És a dir, aquells continguts que veiem que comparteixen altres prescriptors/es claus de la nostra entitat associats amb els nostres valors, punts de vista, activitat....

Al nostre públic no li interessa només el que fem nosaltres, per això hem de ser capaços de trobar els millors continguts d'altres fonts, per a, o bé compartir-los, o bé perquè ens serveixi d'inspiració per a crear peces pròpies.

Un informe que resumeixes en una infografia, una notícia que ens inspira, una imatge reivindicativa, un estudi que es converteix en un fil de Twitter…

Conversa: Parlar amb uns altres

L'últim terç de la nostra activitat a les xarxes socials, haurà d'estar enfocada a generar conversa. Perquè més val un tuit respost que cent volant!

I no només es tracta de reaccionar a les nostres notificacions, si no també a impulsar la conversa des dels nostres canals, interactuant amb altres entitats, interessant-nos pels nostres seguidors/es, buscant converses socials en les que pensem podem aportar...

La regla 70-20-10

La fórmula del 70-20-10 completa l'anterior. Si la dels tres terços està enfocada cap al tipus de contingut, aquesta té a veure amb els formats. S'estructura de la següent manera:

El 70% han de ser continguts fàcils

Han de ser informacions que puguem aconseguir de manera fàcil. Els nostres projectes, esdeveniments, imatges del dia a dia, informes i estudis que realitzem, notícies… que ja estiguin realitzats o que puguem reaprofitar.

El 20% ha de ser contingut ben el·laborat

Per exemple, una campanya especial, una infografia bonica i cuidada, un vídeo… idees en general que requereixen més esforç i professionalitat, de les quals no fem al dia a dia.

El 10% ha de ser contingut innovador

Amb el 10% restant…hem d'experimentar! Podem reservar algun dia per a fer coses que no fem normalment com per exemple per a ficar-nos en una etiqueta de Twitter i fer una pregunta boja i a veure què passa… Es tracta de posar a prova al nostre públic.

Innovar fa que arribem a nous públics i la nostra audiència habitual d'una manera o una altra, també reacciona davant la novetat. Perquè d'això van Xarxes Socials. De ser-hi i escoltar.

La regla dels continguts circulars

La fórmula dels continguts circulars ajuda a amortitzem molt millor els nostres continguts, ja que ens ajuda a tiquetar-los, classificar-los i reescriure'ls en múltiples formats i per a diferents objectius amb molta més facilitat.

I què vol dir fer continguts circulars? Planificar pensant en la circularidad necessària per a alimentar tots els canals socials en les quals tenim presència. Es tracta que un mateix tema ens pugui servir en diferents moments i diferents formats.

No es tracta de publicar el mateix contingut en totes les xarxes, sinó a crear continguts que es van agrupant i transformant per a adaptar-se als interessos dels nostres públics en cada canal.

Per exemple, fer tuits amb un hahstag comú que dona lloc a un fil, una sèrie de fils que es converteixen en un Moment, un Moment que es converteix en una notícia al nostre blog, una notícia que resumim en una infografia per a Instragram o que ens serveix per a crear un vídeo per a Youtube.

Aquesta fórmula ens ajuda a reutilitzar, adaptar, repensar i difondre. Perquè avui dia, tal com han evolucionat les xarxes socials, no podem passar-nos hores i hores intentant que tots els nostres continguts siguin estrella.

La regla 4-1-1

La fórmula 4-1-1 es basa en dividir setmanalment els nostres continguts en quatre parts:

Crear 4 continguts regulars/nous

La major part del nostre contingut serà contingut útil, que funciona i que ens costa poc generar i amb el qual ja estem més familiaritzats.

Per exemple, una notícia o post que puguem escriure en menys d'una hora i que siguem capaces de ser constants amb aquesta generació de continguts sense que ens suposi un esforç molt gran.

Republicar almenys 1 contingut antic de cada 6 nous

De cada 6 continguts nous, 1 ha de ser un contingut antic. La clau en una bona estratègia de continguts és tractar, per tots els mitjans, d'optimitzar constantment el contingut antic, de manera que continuï generant trànsit durant la major part de temps possible.

D'aquesta manera, continuarem captant l'atenció i generant nous públics de manera recurrent.

Crear 1 contingut especial de cada 6 nous

De cada 6 continguts estándars, 1 ha de ser especial. Què vol dir especial? Crear peces de contingut diferents: llistes, infografies, presentacions, vídeos, etc.