5 alternatives a Skype de programari lliure

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Colectic
Les aplicacions de programari lliure tendeixen a ser més segures.  Imatge de GotCredit. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Imatge de GotCredit. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Les aplicacions de programari lliure tendeixen a ser més segures. Imatge de GotCredit. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Les aplicacions de programari lliure són desenvolupades per comunitats. Imatge de Fredo. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0. Font: fredo. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0.
Les aplicacions de programari lliure són desenvolupades per comunitats. Imatge de Fredo. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0.

5 alternatives a Skype de programari lliure

Colectic - Informàtic
Resum: 

Skype és una eina de missatgeria instantània i videoconferència que no és programari lliure. Existeixen múltiples alternatives de codi lliure a aquesta eina.

‘Fem un skype?’. Segurament aquesta frase l’heu escoltada moltes vegades. El servei de missatgeria instantània i videoconferències Skype, s’ha popularitzat tant, que és comú utilitzar el seu nom, en lloc de dir videoconferència. Skype és una eina que funciona molt bé, però té un problema: no és programari lliure. Això significa que el seu codi no està disponible i que la comunitat no pot millorar l’eina o estudiar-la.

A Internet existeixen múltiples projectes que ofereixen les mateixes funcionalitats que Skype. Moltes d’elles són aplicacions i projectes que tenen llicència de programari lliure. D’aquesta manera, aquestes eines estan desenvolupades per milers de persones d’arreu del món, que s’organitzen en diverses comunitats de desenvolupadors i desenvolupadores.

A continuació descrivim algunes d’aquestes alternatives a Skype de programari lliure.

NextCloud

NextCloud és una eina que permet crear un servei d’emmagatzematge de fitxers en línia. A part d’aquesta funcionalitat, també ofereix altres serveis, com per exemple: calendari, contactes, correu electrònic, trucades, missatgeria instantània i videoconferències.

NextCloud Talk és l’extensió que ofereix tot el servei de trucades, xats i videotrucades. Les característiques d’aquest servei són les següents:

  • Permet realitzar trucades, i xats, individuals i grupals.
  • La comunicació és encriptada, punt a punt.
  • En ser un servei hostatjat en un servidor propi, les dades són propietat de l’entitat.
  • Té aplicació per dispositius Android i iOS.
  • Permet realitzar trucades i enviar notificacions ‘push’.
  • Té integració amb els altres serveis de NextCloud.

Aquesta extensió no és gratuïta i té un cost. Recordem que programari lliure no significa ‘gratuïtat’.

Linphone

Linphone és un servei de comunicació basat en un protocol de veu a través d’Internet. Utilitza un protocol d’iniciació de sessió. Això significa que es necessita un identificador numèric per utilitzar Linphone i així poder contactar amb altres persones usuàries que disposin d’aquest identificador numèric.

Amb Linphone es poden realitzar videotrucades, vídeoconferències grupals, xats i trucades directes. També es poden compartir documents i fitxers multimèdia. Està disponible per GNU/Linux, Mac OS, i dispositius mòbils Android i iOS.

Signal

Signal és una aplicació per dispositius mòbil Android i iOS. A diferència d’altres aplicacions similars, Signal ofereix encriptament punt a punt, enviament de missatges de text i enviament de fitxers multimèdia. És recomanada pel ciberactivista Edward Snowden i l’Electronic Frontier Foundation, una entitat que treballa pels drets digitals de les persones usuàries.

Signal funciona amb el número del vostre telèfon mòbil com a identificador. Té una versió per ordinador, però només permet l’enviament de missatges de text. Whisper Systems, l’entitat sense ànim de lucre que desenvolupa les millores de Signal, especifica que Signal és una aplicació pensada per a ser utilitzada en un dispositiu mòbil. En el cas que es vulgui fer una videoconferència, caldrà fer-la, doncs, amb el dispositiu mòbil.

Riot

Més que una eina de videoconferència, és una eina de gestió d’equips i projectes que integra una funcionalitat per fer videoconferències en grup i una altra funcionalitat per enviar missatges. Tota la comunicació es fa mitjançant sales, que són batejades amb la temàtica de la reunió o amb el nom del grup de persones.

Una de les característiques de Riot es que permet comunicar-se amb altres persones que utilitzen altres eines col·laboratives, com IRC, Slack, Twitter, SMS i Gitter. Podeu utilitzar Riot mitjançant el vostre navegador web, aplicació per ordinadors o aplicació per dispositius mòbils. També podeu instal·lar-vos Riot en un servidor propi.

Jami

Jami és una aplicació que permet realitzar videotrucades i enviament de missatges de text. És una eina programari lliure i la seguretat és una de les seves característiques principals. Utilitza comunicacions encriptades i protocols de comunicació punt a punt. Jami també utilitza el número de telèfon com a identificador únic.

Mitjançant Jami podreu realitzar videoconferència, trucades, compartir fitxers multimèdia, missatges de text.