Aplicacions per a la mobilitat sostenible

Colectic - Informàtic
Caminar és, evidentment, la manera més sostenible de moure's. Font: JESHOOTS.com (Pexels)
Caminar és, evidentment, la manera més sostenible de moure's. Font: JESHOOTS.com (Pexels)

Aplicacions per a la mobilitat sostenible

Colectic - Informàtic
Resum: 

La tecnologia ens pot ajudar a reduir el CO2 que emetem en desplaçar-nos.

Les aplicacions mòbils ens poden servir per reduir les nostres emissions de CO2 a l'hora de moure'ns ja sigui oferint-nos opcions de mobilitat compartida, facilitant-nos opcions per desplaçar-nos en transport públic o ajudant-nos a controlar l'ús que fem del transport amb combustibles fossils, o fins i tot oferint-nos incentius per millorar els nostres hàbits en relació a la sostenibilitat. Us donem algunes opcions:

Bicicletes i patinets compartits

Tot i que caminar és la manera més sostenible de moure'ns, la següent és la bicicleta, que emet 21 grams de CO2 cada km segons un estudi de la Federació Europea de Ciclistes, per la seva fabricació i degut a la crema de calories de la persona que pedaleja.

El mateix passa amb els patinets, però no amb les bicicletes elèctriques, que emeten el doble de CO2 que una bicicleta mecànica, segon una infografia feta per Kolin Schunck, de Lufthansa Innovation Hub, tot i que encara són lluny dels cotxes de gasolina, que contaminen dotze vegades més.

En l'àmbit del 'bicisharing', que ofereix la compartició d'aquests vehicles per reduir encara més les emisions per la fabricació, més enllà de les aplicacions relacionades amb serveis municipals com és el cas del Bicing i de la Girocleta, hi trobem les aplicacions Scoot Barcelona, Donkey Republik o Muving, que ofereixen la possibilitat de fer servir una de les bicicletes que tenen repartides per Barcelona.

Transport públic

El 'motosharing' també ha arribat a les grans ciutats per quedar-se, sobretot l'elèctric. Una scooter elèctrica emet més del doble de CO2 que una bicicleta elèctrica, i la majoria d'aquestes emissions es generen durant la fabricació, per tant és interessant compartir-les per tal de reduir la contaminació. En aquest àmbit, les aplicacions més utilitzades són Cooltra, que també ofereix bicicletes elèctriques, i Yego, però aquestes només tenen flota de vehicles a Barcelona.

Motosharing

El tramvia, el bus i el tren contaminen entre 37 i 60 grams de CO2 per km i passatger, menys quan es tracta d'un bus elèctric, que emet menys CO2 que una scooter elèctrica. El transport públic és, per tant, una opció per moure'ns generant el mínim impacte en el medi ambient.

Per aconseguir trobar la manera més eficaç per desplaçar-nos, hi ha l'aplicació Moovit, que ha aconseguit mostrar moltes més rutes de transport que Google Maps perquè recull totes les empreses de transport locals, de busos, tramvies i autocars, i a més, se sustenta en el big data i les opinions dels usuaris per actualitzar la informació en temps real.

Carsharing

Els cotxes elèctrics contaminen tres vegades el que contamina una moto elèctrica, però emeten menys de la meitat de CO2 del que emet un cotxe de gasolina, i tenen una presència cada cop més incentivada per governs i empreses automobilístiques. Les aplicacions de 'carsharing', que ofereixen la compartició de vehicles d'empreses i particulars, són les més establertes a les grans ciutats del territori. Entre les més rellevants, hi ha Getaround o BlaBlacar.

Amb tot, la compartició de vehicles de tot tipus, tot i que més sostenible que el vehicle privat, s'ha convertit en un negoci de multinacionals amb grans inversions i facturacions milionàries.

Petjada de carboni

Les aplicacions per calcular la teva petjada de carboni són especialment incisives amb la mobilitat sostenible ja que el transport és la principal font de contaminació, liderada pels avions. Un exemple és The Planet App, que et proposa reptes i et dona consells per canviar d'hàbits com ara evitar els ascensors, però també et permet calcular les teves emissions introduint les teves dades de consum i els transport que utilitzes.

En aquest sentit, hi ha una aplicació amb un funcionament força interessant per incentivar el canvi d'hàbits en entorns de feina que és Ciclogreen, que permet a les empreses proposar reptes a les persones treballadores perquè es desplacin amb bici o amb transport públic i fer punts bescanviables per regals.