5 claus per a una campanya transmèdia

Colectic - Informàtic
Il·lustració de les xarxes socials que enllacen la comunitat. Font: Gordon Johnson (Pixabay)
Il·lustració de les xarxes socials que enllacen la comunitat. Font: Gordon Johnson (Pixabay)

5 claus per a una campanya transmèdia

Colectic - Informàtic
Resum: 

La interrelació entre els diferents canals cerca el creixement de la comunitat i la interacció de l'audiència.

Les campanyes transmèdia han vingut per quedar-se, ja que fan créixer les comunitats i criden l'audiència a interaccionar. Les entitats socials hi han d'apostar si volen arribar a un públic jove i ampli i si no volen quedar-se enrere.

De fet, hi ha qui considera el concepte transmèdia obsolet perquè ni els canals es poden separar ni tampoc la presencialitat i la virtualitat, i més després d'una pandèmia. És a dir, el fet comunicatiu traspassa fronteres i es dispersa per totes les esferes de la vida: des de les pantalles dels mòbils als mitjans tradicionals, als esdeveniments presencials i les trobades amb amigues o el boca a boca a la cua del supermercat.

Fem un recull de les cinc claus per engegar una campanya transmèdia:

Una societat hiperconnectada i segmentada

Per què calen campanyes transmèdia?

Tenim una societat hiperconnectada, amb cada vegada més dispositius per persona, que consumeix gairebé sis hores d'internet de mitjana al dia i més de tres de televisió.

També tenim una societat segmentada segons els seus interessos i graus d'implicació.

Per això, les campanyes transmèdia serveixen per crear un contingut diversificat per a diferents canals a través de diferents dispositius i amb continguts de diferents profunditats per tal de viralitzar-se i arribar a la màxima audiència.

Storytelling

Una campanya transmèdia és l'evolució a través de nous formats del clàssic 'storytelling', que no és més que explicar una història amb un inici, desenvolupament, i final (no necessàriament en ordre), que apel·li a les emocions de l'audiència. Com més realistes i elaborades, més atractives seran aquestes narratives.

També es dimensionen proporcionalment als canals que abastin fins a formar una mena de món multiplataforma. És un producte transmèdia de grans dimensions, per exemple, Star Wars o Harry Potter, universos que es despleguen de múltiples maneres.


Contingut líquid i coherent

Els continguts ja no són estàtics, sinó que es van transformant i connectant a través dels canals. D'aquesta manera, un vídeo a Twitter es viralitzarà i evolucionarà segons avanci la història per altres canals.

Canals i formats complementaris

Una campanya transmèdia és com un puzle que s'ha de pensar sencer i després repartir pels diferents canals comunicatius de formes diverses en diferents formats i profunditats per arribar a la màxima audiència. D'aquesta forma, els continguts es complementen i s'interrelacionen.

Els canals o mitjans poden ser digitals com les xarxes socials i plataformes web, mitjans tradicionals com la televisió, la ràdio i la premsa escrita, el cinema i les web sèries, els videojocs, els llibres, els esdeveniments presencials o el màrqueting de guerrilla, entre d'altres.

La interacció com a puntal

La interacció és la clau d'aquesta història que, com que abasta diferents esferes de la vida, es torna una experiència immersiva. El seu èxit rau en promoure la participació i les opinions i nodrir-se d'aquestes podent crear així nous continguts i fent-los evolucionar.

Exemples

Aquests són alguns dels exemples de campanyes transmèdia en l'àmbit social:

  • #JoTrio: aquesta campanya de La Coordi sobre comerç just es va difondre a les xarxes socials i a través d'una plataforma web amb quaderns monogràfics, informes, reportatges a la premsa escrita i vídeos, a més d'un vídeo interactiu per escollir les decisions de consum quotidianes.
  • #LaSalutnoeraaixò: aquesta campanya desenvolupada per la cooperativa Quepo va mobilitzar el sector de la sanitat a les xarxes socials i als carrers amb materials gràfics descarregables, crides per fer vídeos, una mostra de cinema i salut, i convocatòries de manifestacions, des d'una plataforma web.
  • #NoMoreMatildas: aquesta campanya de l'Associació No More Matildas per visibilitzar els referents femenins de les STEAM es va articular a través d'una plataforma web, de les xarxes socials, dels mitjans tradicionals, de llibres i formacions.