4 principis del fengshui digital

Colectic - Informàtic
Un petit jardí zen, un estil descoratiu que s'acostuma a fer servir en la filosofia fenshui que explora la influència de l'harmonia de l'espai en les persones. Font: ROMAN ODINTSOV (Pixabay)
Un petit jardí zen, un estil descoratiu que s'acostuma a fer servir en la filosofia fenshui que explora la influència de l'harmonia de l'espai en les persones. Font: ROMAN ODINTSOV (Pixabay)

4 principis del fengshui digital

Colectic - Informàtic
Resum: 

L'estiu és bon moment per ordenar la informació dels dispositius electrònics i protegir la nostra seguretat.

L'estiu és un bon moment per posar ordre, també en els nostres dispositius, per tal de prevenir incidències amb les nostres dades, una tasca necessària per a les entitats que treballen amb informació sensible. L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya posa en marxa la campanya Fengshui Digital per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la ciberseguretat. Una tasca que també fan entitats tecnològiques com Colectic i/o educatives com la Fundació Pere Tarrés.

Per no perdre-ho tot

Ara que teniu una estona, feu còpies de seguretat per no perdre documents, i sobretot aquelles fotos i vídeos que són testimonis dels moments que volem recordar tot l'any.

Recuperar dades

Ara bé, si heu esborrat o perdut per alguna incidència informàtica les vostres imatges més preuades pot ser que encara no estigui tot perdut: podeu intentar-ne la recuperació:

  • En un ordinador Windows podeu provar de clicar a sobre de la carpeta on estaven aquests arxius, clicar el botó dret i seleccionar l'opció de restaurar l'última versió.
  • En cas d'un ordinador Mac, podeu anar a Finder, Aplicacions i Utilitats, iniciar l'aplicació Terminal, introduir-hi l'ordre "cd.Trash" i, seguidament, el nom del fitxer que voleu recuperar en aquest format: "mv el nom de l’arxiu ../". Així, el fitxer es restaurarà i l'hauríem de poder trobar a la seva ubicació original.

També podeu usar programari específic per recuperar informació com ara AnyRecover o Disk Drill. Tot i així, si la incidència tècnica és física, segurament haureu de recórrer a un servei especialitzat de reparació.

Telèfons mòbils

En el cas dels mòbils, pot ser complicat moure les dades d'un dispositiu a un altre. Traslladeu només allò que vulgueu conservar. Podeu utilitzar serveis d'emmagatzematge al núvol, però la majoria de dispositius tenen sistemes integrats per a la migració de dades. Recordeu restablir la configuració de fàbrica dels dispositius vells per protegir la vostra seguretat.

  • Amb Android, haureu d'anar a Sistema dins de la configuració i seleccionar 'Còpia de seguretat' per sincronitzar l'emmagatzematge amb el vostre compte de Google.
  • Amb iOS, només caldrà connectar el dispositiu nou, iniciar sessió a l'iCloud amb el nostre ID d'Apple i seleccionar 'Còpia de seguretat'.
  • Si migreu d'un sistema operatiu a un altre, haureu d'utilitzar aquestes aplicacions específiques: d'Android a iOS i d'iOS a Android.

Si heu perdut o us han robat el vostre dispositiu, serà més difícil conservar les dades. Tot i així, podeu provar les següents opcions:

  • Podeu trobar el vostre dispositiu Android amb Trobar el meu dispositiu. També podeu bloquejar-lo o esborrar-ne les dades.
  • De la mateixa manera ho podeu fer amb un iOS a través de Trobar l'iPhone a l'iCloud.

Prevenció

Per no posar en risc la vostra ciberseguretat protegiu els vostres dispositius amb autenticació de doble factor, no emmagatzemeu dades de pagament a les plataformes de comerç en línia, i sigueu curosos amb autoritzar l'ús de les vostres dades a tercers. Com més persones tinguis accés, més exposades estaran.

Menys és més

Fotografies duplicades, àudios que ja no sabeu d'on venen, bromes virals passades de moda, GIFs acumulats que han perdut el sentit... Necessiteu aquestes dades que, a més, se sincronitzen amb els ordinadors personals i de la feina, i estan triplement exposades? L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ho compara amb un armari que s'ha d'anar ordenant si no volem que la roba s'arni i ens donen un seguit d'estratègies:

  • Separeu les dades segons el seu àmbit.
  • Establiu un sistema de carpetes segons la distribució més racional i jeràrquica.
  • Elimineu fòssils digitals: no ho heu de guardar tot per sempre
  • Llenceu la deixalla virtual: elimineu la memòria cau de les aplicacions, les galetes i els arxius temporals, i reviseu les baixades.
  • Desfeu-vos de les apps que no utilitzeu.
  • Sincronitzeu les dades al núvol, però penseu que és finit i que no és garantia total de seguretat.
  • De nou, feu còpies de seguretat!
  • Recupereu les dades dels dispositius antics i restabliu-ne la configuració per esborrar allò que no voleu conservar.
  • Adopteu bons hàbits digitals com mantenir l'escriptori i les baixades ordenades i al dia, i establiu una rutina d'esborrat de dades.

Contrasenyes estressants

Les contrasenyes estan condemnades a desaparèixer. Són la causa del 80% de les filtracions de dades, de mitjana cada persona usuària té 90 comptes en línia, i tot i les recomanacions per formar-les en reutilitzem més de la meitat. És per això que l’Aliança FIDO (Fast Identity Online) està desenvolupant un mètode centralitzat multiplataforma que ens evitarà haver-les de recordar.

Mentrestant, recordeu fer servir combinacions de caràcters llargues que alternin nombres, símbols i lletres majúscules i minúscules, i no les reutilitzeu.

A més, podeu utilitzar gestors de contrasenyes per emmagatzemar-les, generar-les, avaluar-ne la seguretat i tenir-ne cura. N'hi ha varietat per a tots els sistemes operatius. 1Password, Bitwarden, Dashlane i Enpass són algunes de les opcions més conegudes.

Compartir, però compartimentar

A moltes llars compartim dispositius, i això pot ser la causa de problemes de seguretat, especialment si hi ha infants a casa. L'Agència de Ciberseguretat catalana ens dona consells per evitar complicacions:

  • Crear comptes personals per a cadascuna de les persones usuàries.
  • Establir unes normes bàsiques de ciberseguretat, especialment dirigides a les persones menors d'edat.
  • Establir controls parentals per a la canalla.
  • Compartimentar l'experiència d'usuària en cas que els feu servei per a l'àmbit personal i per al professional.
  • Protegir els perfils amb contrasenyes robustes i utilitzar gestors de contrasenyes per ajudar-nos a recordar-les.
  • No guardeu dades financeres als dispositius per evitar compres accidentals.
  • Recordeu que la base per a la bona convivència és el diàleg.

Per compartimentar l'experiència d'usuària, la configuració difereix segons el dispositiu, però acostuma a estar dins de Configuració i seleccionant l'opció 'Usuari' o 'Usuaris múltiples' i, posteriorment, 'Afegir un nou usuari'. Cada usuària comptarà amb un accés segur i les seves pròpies contrasenyes.