8 referents a les xarxes socials crítics amb els cànons estètics i que sensibilitzen sobre els trastorns alimentaris

Colectic - Informàtic
Un portàtil amb l'Instagram obert. Font: Pixabay
Un portàtil amb l'Instagram obert. Font: Pixabay

8 referents a les xarxes socials crítics amb els cànons estètics i que sensibilitzen sobre els trastorns alimentaris

Colectic - Informàtic
Resum: 

Posar mirada crítica a les xarxes socials és un repte, especialment per infants i joves, però hi ha 'influencers' que visibilitzen els cossos no normatius.

Les xarxes socials estan plenes de comptes que comparteixen imatges de dones amb infrapès, de receptes i dietes per aprimar-se i, fins i tot, de missatges que inciten a seguir comportaments que poden desenvolupar un Trastorn de Conducta Alimentària (TCA) com ara les pàgines proana i promia. Per això, és important que des que comencem a utilitzar-les com a infants i joves, desenvolupem una mirada crítica cap als continguts que es comparteixen.

No tot són continguts que ens pressionen per complir amb els cànons estètics, també hi ha 'influencers' que fan una feina de sensibilització contra la gordofòbia per trencar els estigmes relacionat amb aquests trastorns.

Fem un recull d'alguns comptes rellevants:

Croquetamente

Mara Jiménez gestiona el compte d'Instagram @croquetamente, que va obrir per compartir la seva experiència convivint amb un TCA, però s'ha convertit en un espai segur per a moltes persones que pateixen les pressions estètiques, un refugi en el qual es parla obertament de gordofòbia, autoestima i salut mental a través de l'humor per generar un impacte positiu en les persones. Jiménez també fa xerrades i divulgació en programes de televisió.

Un clàssic d'aquesta creadora de continguts són els vídeos de 'Personas gordas que hacen cosas, dígame' en què trenca mites al voltant de les persones grasses. "El que pot vol. L'únic que no aconsegueixes és allò que no intentes" és un estigma evident davant la realitat que no tothom pot estar prim, afirma. "Les persones grasses estan malaltes i no es poden estimar a elles mateixes" és el que la societat pensa només de les persones grasses, però no d'altres persones amb malalties que no són rebutjades.

Jiménez ha celebrat el dia mundial contra els TCA amb un vídeo que insta a no fer dietes restrictives que ens obsessionen, a no burlar-nos de cap corporalitat, no donar consells sobre nutrició, no opinar sobre els cossos de les altres persones i conèixer la gordofòbia i l'impacte que té.

Celeste Barber

L'escriptora, actriu i còmica Celeste Barber comparteix al seu compte d'Instagram imatges de publicitat i les imita escènicament per evidenciar l'absurditat de les pressions estètiques i els cànons de bellesa impossibles i ridículs a través de l'humor.

Lalachus

Lalachus col·labora amb el podcast 'Estirando el chicle' i fa continguts irònics sobre temàtiques diverses, moltes en relació a la cultura de les persones mil·lenials. Els vídeos contenen missatges que normalitzen els cossos no normatius.

Arte Mapache

Arte Mapache és un projecte artístic amb mirada transfeminista d'activisme antigordofòbic. Al seu compte d'Instagram, il·lustracions, fotografies i paraules s'apleguen per visibilitzar els cossos dissidents, però la diversitat sexual, de gènere i relacional.


Belleza Falsa

Aquest compte d'Instagram vol posar en relleu el retoc fotogràfic i els filtres que s'utilitzen a les xarxes socials per representar els cànons estètics femenins que no són reals. Les aparences enganyen i molt més en l'entorn digital en què les imatges són modificables i seleccionables, i conèixer la realitat ens dona una dimensió més crítica i diversa de la bellesa.

Modelos Con Ciática

Modelos Con Ciática és una altra de les propostes crítiques amb els ideals de bellesa que promouen les xarxes socials, els mitjans de comunicació, la publicitat i, especialment, la indústria de la moda. Aquest compte de Twitter comparteix imatges de models, sovint amb infrapès, i les complementa amb missatges sarcàstics.

Les models representen posicions corporals impossibles, però que tenim molt normalitzades per associar amb la feminitat actituds com la languidesa i atributs com la debilitat.


Pelillos a la mar

Mar Armengol està darrere del compte d'Instagram _pelillosalamar_ en el qual comparteix fotografies de persones amb cossos no normatius i contingut que advoquen per la diversitat, contra les pressions estètiques com la depilació, contra els tabús com la regla, i contra els estigmes que envolten i jutgen els cossos de les dones i persones no binàries perquè un cos prim tampoc és "sinònim d'anorèxia".

Zinteta

Cinta Tort, zinteta a les xarxes socials, no podia faltar en aquest recull per la seva tasca en la visibilització dels TCA amb el seu projecte artístic '476 grams'. Més enllà del seu treball artístic, comparteix la seva experiència i opinió crítica sobre un sistem opresor i gordofòbic.