7 motius per passar al programari lliure

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Carla Fajardo
Tres treballadores que fan servir l'ordinador o el mòbil Font: Pexels
Tres treballadores que fan servir l'ordinador o el mòbil. Font: Pexels.

7 motius per passar al programari lliure

Colectic - Informàtic
Resum: 

Feu servir programari privatiu i us costa fer el pas al programari lliure? Aquí teniu 7 raons que us acabaran de convèncer.

El programari lliure permet l'accés al codi font i, per tant, apropa el desenvolupament dels 'softwares' a tothom, però també és ètic, sostenible i més segur. Què vol dir això i per què hem de deixar definitivament de fer servir el programari privatiu? Et donem 7 motius.

Llibertat

Els softwares de programari lliure es basen, segons la Free Software Foundation, en quatre nivells de llibertat: la de poder ser executats per a qualsevol fi, la de poder llegir el codi i modificar-lo per adaptar-lo a les necessitats pròpies, la de redistribuir-ne còpies, i la de millorar-lo i poder compartir les noves versions amb la comunitat. De fet, el concepte de llibertat forma part del nom com a posicionament ètic i el diferencia del 'codi obert', que només implica que el codi és accessible. Que sigui lliure no vol dir, com a vegades es pensa, que sigui gratuït o que no se'n pugui fer un ús comercial. En contraposició, el programari privatiu estableix una relació de poder entre l'empresa tecnològica, que controla el codi font, i les persones usuàries.

Sostenibilitat

Com que tothom té accés al codi font, el generen desenvolupadors de proximitat i, com que es pot millorar, no es genera el 'software' des de zero sinó que es reutilitza i s'optimitza el coneixement. És per això que és sostenible amb l'entorn i que l'impacte en el medi ambient és menor.

Comunitat

Els 'softwares' de programari lliure comencen gràcies a un grup de persones que els desenvolupen, generen una comunitat al voltant, i creixen gràcies als col·laboradors. Per tant, parteix del talent d'un col·lectiu, que creu en l'eina tecnològica que ha desenvolupat i que hi dona suport.

Més suport

Com que tothom té accés al codi font, tothom pot oferir el seu suport i solucionar problemes d'una manera àgil. Quan això passa, l'atenció és de proximitat i més personalitzada segons les necessitats de les persones que utilitzen l'eina, i implica la seva participació en la presa de decicisions.

Adaptació

El programari lliure accepta la interacció amb 'softwares' i eines d’altres desenvolupadors i s’adapta a altres productes encara que siguin privatius. Els programes privatius, en canvi, acostumen a tenir una adaptació restringida a la mateixa empresa tecnològica.

Seguretat i privacitat

L’accés al codi font i al debat sobre la solució d’errors permet controlar la seguretat i privacitat del 'software', detectar possibles problemes i solucionar fallades de forma ràpida. D'aquesta manera, són les persones usuàries les que decideixen com s'utilitzen les dades i les que es poden assegurar que no siguin exportables per part de tercers.

Independència de proveïdores

Quan s'utilitza programari privatiu, s'està lligada a les polítiques, els preus i les actualitzacions imposades per les proveïdores. Això significa que si l'empresa que proporciona el programari decideix canviar els seus termes de servei, augmentar els preus o discontinuar el producte, les entitats amb programari privatiu estarien en una posició de vulnerabilitat molt perillosa.