Algunes distribucions GNU/Linux per provar

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Colectic
Ubuntu és la distribució GNU/Linux més popular que existeix al moment. Imatge de Peter McBaggins. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Imatge de Peter McBaggins. Llicència d'ús CC BY 2.0
Ubuntu és la distribució GNU/Linux més popular que existeix al moment. Imatge de Peter McBaggins. Llicència d'ús CC BY 2.0
El logotip de GNU està inspirat en un nyu. Imatge de Benjamin Hollis. Llicència d'ús CC BY 2.0. Font: Benjamin Hollis. Llicència d'ús CC BY 2.0.
Imatge de Benjamin Hollis. Llicència d'ús CC BY 2.0.
Linux Mint és una molt bona opció, tant per la seva facilitat d'ús com per la seva robustesa. Imatge de Luis Fernando Pienda Mahecha. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Luis Fernando Pienda Mahecha. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Linux Mint és una molt bona opció, tant per la seva facilitat d'ús com per la seva robustesa. Imatge de Luis Fernando Pienda Mahecha. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0

Algunes distribucions GNU/Linux per provar

Colectic - Informàtic
Resum: 

Moltes entitats sense ànim de lucre utilitzen sistemes operatius privats i de pagament. Existeixen moltes alternatives de programari lliure, que a més són gratuïtes.

Segurament, moltes de les entitats sense ànim de lucre, utilitzen sistemes operatius privatius. Aquests poden ser Windows o Mac OS, ja que són dels més coneguts. Aquests sistemes operatius són bons sistemes, però coincideixen en una característica molt important. No són programari lliure.

El programari lliure és tots aquells programes o sistemes operatius que poden ser utilitzats, estudiats i modificats sense cap mena de restricció. És una filosofia que encaixa molt amb la manera de fer de les entitats sense ànim de lucre. Per tant, entitats i programari lliure pot ser un bon binomi.

Iniciar-se en el món del programari lliure és molt simple. Només cal instal·lar-se alguna aplicació que tingui llicència de programari lliure. Però un altre pas seria utilitzar un sistema operatiu lliure, com GNU/Linux.

A continuació us descrivim algunes distribucions GNU/Linux de programari lliure que podeu provar en el vostre ordinador, mitjançant un clauer digital. D’aquesta manera no heu d’instal·lar ni esborrar res de res.

Abans de començar, dos conceptes a tenir clar

Moltes vegades haureu escoltat les paraules Linux, Kernel o GNU. Cal aclarir el que significa cada concepte.

  • Kernel: el kernel és el nucli del sistema operatiu i és el responsable que els programes i el sistema operatiu pugui interactuar amb el maquinari. Per exemple, quan cliqueu al botó d’apagar l’ordinador, el sistema operatiu es comunica amb el kernel, i aquest executa l’ordre d’apagar l’ordinador.
  • Linux: és el kernel utilitzat en les distribucions GNU/Linux. Va ser desenvolupat per moltes persones voluntàries, impulsades per la primera versió que va fer en Linus Torvalds. La gran majoria de persones anomenen Linux a una distribució GNU/Linux.
  • GNU: GNU és l’acrònim recursiu de la frase en anglès ‘GNU is not UNIX’. GNU fa referència a la pronunciació de l’animal nyu. L’objectiu inicial era desenvolupar un sistema operatiu que tingués llicència de programari lliure, i que a diferència d’UNIX, fos gratuït. Si Linux és el kernel, GNU són els programes que executen diverses accions, com: mostrar els fitxers d’un directori, copiar un arxiu, crear una carpeta, donar permissos, etc. GNU interactua amb el kernel per tal d’executar totes les instruccions.
  • Distribució GNU/Linux: el sistema operatiu GNU/Linux és programari lliure. I això significa que qualsevol persona pot copiar-lo, modificar-lo i executar-lo lliurement. Per això a Internet existeixen moltes distribucions GNU/Linux. La gran diferència de les distribucions GNU/Linux, resideix en els entorns gràfics i la resta de programes i utilitats que la formen.

Ubuntu

Ubuntu és una distribució del sistema operatiu GNU/Linux feta a partir de la distribució Debian. És desenvolupada per l’empresa Canonical i l’Ubuntu Foundation. La primera versió va sorgir el 20 d’octubre, i l’actual versió és la 20.04.

Ubuntu incorpora molts programes que poden ajudar-vos en el dia a dia: LibreOffice, Firefox i Thunderbird, per exemple. Realment és una distribució molt simple d’utilitzar i amb un funcionament molt correcte.

Podeu provar Ubuntu, instal·lant-lo en un clauer digital o en un DVD.

Elementary OS

És una distribució GNU/Linux feta a partir d’Ubuntu. La primera versió va sorgir el 2011. És una distribució pensada per a totes les persones que volen provar GNU/Linux i no estan acostumades a certes diferències gràfiques amb altres sistemes operatius.

L’estètica gràfica d’Elementary OS fa recordar a la’estètica gràfica de Mac OS/X. És un punt discutit dins la comunitat de programari lliure. Però les funcionalitats gràfiques ajuden molt a les persones que mai han utilitzat una distribució GNU/Linux.

Podeu provar Elementary OS, instal·lant-lo en un clauer digital o en un DVD.

Linux Mint

Linux Mint és una distribució GNU/Linux desenvolupada a partir d’Ubuntu i també feta a partir de Debian. La primera versió va ser desenvolupada el 2006. Aquesta distribució GNU/Linux és molt simple d’utilitzar i molt fàcil d’instal·lar. És una distribució pensada per a les persones que desitgen tastar GNU/Linux, però també per a les persones usuàries més experimentades.

Existeixen diverses distribucions de GNU/Linux amb diversos escriptoris gràfics. Alguns d’aquests escriptoris gràfics són KDE, XFCE, GNOME o Fluxbox. Les diferències entre aquests escriptoris gràfics, a part de la imatge gràfica, són la mida i la despesa de recursos de memòria que utilitza.

Podeu provar Linux Mint, instal·lant-lo en un clauer digital o en un DVD.

Fedora

Fedora és una distribució GNU/Linux basada en la distribució Red Hat Linux. La primera versió oficial de Fedora va sorgir el 2003. Actualment, l'última versió és la número 32. És una distribució que es caracteritza per utilitzar programari lliure. Tots els programes i utilitats que componen Fedora són desenvolupats a partir dels fitxers font de cada programa.

Podeu provar Fedora instal·lant-lo un clauer digital o en un DVD.