Alternatives a Whatsapp de programari lliure

Autor/a: 
Xavi Aranda - Colectic
Whatsapp és una eina de missatgeria instantània molt popular Font: Usuari wikicommons Aakashsyadav. Llicència d'ús CC BY-SA 4.0
Whatsapp és una eina de missatgeria instantània molt popular. Usuari wikicommons Aakashsyadav. Llicència d'ús CC BY-SA 4.0
Riot.Im és una eina de missatgeria instantània que també serveix per treballar en equip. Font: Riot.im
Riot.im és una eina de missatgeria instantània que també serveix per treballar en equip.
Tox és una eina de missatgeria instantània molt segura.  Font: Tox
Tox és una eina de missatgeria instantània que es basa en protocols de seguretat molt segurs.
Xabber és una eina de missatgeria instantània que es pot fer servir en treballs de grup.  Font: Xabber
Xabber és una eina de missatgeria instantània que es pot fer servir en treballs de grup.
Telegram és l'alternativa de Whatsapp que tothom utilitza Font: Telegram
Telegram és l'alternativa de Whatsapp que tothom utilitza

Alternatives a Whatsapp de programari lliure

Resum: 

Whatsapp és una eina de missatgeria instantània que gairebé la majoria d’entitats utilitzen. Però a Internet existeixen moltes alternatives a Whatsapp de programari lliure.

Whatsapp és una eina de missatgeria instantània que s’ha popularitzat molt arreu del món. Tothom té Whatsapp i forma part d’algun grup o de diversos grups. Moltes entitats també utilitzen aquesta eina, ja que és molt més ràpida que, per exemple, el correu electrònic. Convocatòries de reunions, presa de decisions o comentaris del dia a dia, són converses que veureu cada dia en el vostre grup de Whatsapp.

Tot i la popularitat de l’eina, Whatsapp té un gran inconvenient. L’eina que va comprar Facebook no és programari lliure. Això significa que el codi de l’eina no és accessible i per tant, no es pot millorar o adaptar.

A continuació us descrivim 5 eines de missatgeria instantània que, sí, són programari lliure i tenen les mateixes funcions que Whatsapp. Així doncs, a què espereu a provar-les?

Riot.fm

Riot.im és eina molt completa de comunicació. Incorpora moltes funcionalitats, com per exemple: missatgeria instantània, intercanvi de fitxers, trucades de veu i videoconferències. Recorda molt a les sales de xat IRC. Té la particularitat de funcionar amb la xarxa Matrix.org, una xarxa totalment segura i descentralitzada, que garanteix total privacitat.

Riot.im està pensat per ser una eina de missatgeria per a grups de treball. Mitjançant l’eina podreu integrar algunes aplicacions com Etherpad o Github. Riot.im està desenvolupat sota llicència de programari lliure. Té aplicació per dispositiu mòbil i es pot utilitzar a través d’un navegador web.

Signal

Signal és una aplicació de missatgeria instantània que és considerada de les més segures i privades. Curiosament Whatsapp utilitza el mateix protocol de comunicació que Signal. Mitjançant Signal podreu enviar missatges de text, fer trucades de veu, realitzar videotrucades, compartir missatges i enviar arxius de grans dimensions.

La clau de Signal és la seguretat a l’hora d’enviar tots aquests missatges, ja que no utilitza cap servidor i s’envien punt a punt, de dispositiu mòbil a dispositiu mòbil. També es pot configurar perquè alguns missatges o canals de xat s’esborrin al cap d’unes hores. Signal està disponible per Android, iOS i per navegador d’Internet.

Signal ha estat desenvolupat sota llicència de programari lliure GPLv3.

Tox

Tox va néixer al voltant de la filtració que va fer Edward Snowden sobre la vigilància massiva del projecte NSA. A raó d’aquest conflicte, alguns desenvolupadors i desenvolupadores van detectar la necessitat de programar una aplicació per comunicar-se, d’una forma totalment segura. Durant l’estiu del 2013 van desenvolupar el protocol de comunicació Tox.

Tox és un protocol de comunicació descentralitzat i punt a punt. Del protocol de comunicació pengen multituds de clients que són eines de missatgeria instantània, i que amb l’accés al servidor, poden enviar i rebre comunicacions. Té versions per Windows, OsX, GNU/Linux, iOS i Android. Està desenvolupat per voluntaris i voluntàries de tot el món. Podeu accedir al seu codi aquí.

Tox ha estat publicat sota llicència de programari lliure GPLv3.

Xabber

Xabber és una aplicació de missatgeria instantània creada per l’empresa RedSolutions. L’objectiu de Xabber és tenir una aplicació totalment estable i segura. Per això la van desenvolupar sota llicència de programari lliure. Mitjançant Xabber podreu enviar i rebre missatges de text, enviar arxius multimèdia i fer videoconferències.

Telegram

I per últim, Telegram. Telegram és l’eina que tothom utilitza quan Whatsapp no està actiu. Té les mateixes funcionalitats que Whatsapp. Permet crear llistes de difusió i grups de conversa. Hi ha una diferència molt gran comparant amb Whatsapp, a Telegram les converses xifrades s’han d’activar manualment. En canvi Telegram permet missatges que s’esborren al cap d’un temps determinat.

Telegram ha estat desenvolupada sota llicència de programari lliure GPLv2 i GPLv3. Està disponible per Android original, Android Wear, iOS, per escriptori de Windows, Mac i GNU/Linux i per navegador web.