Alternatives a Google Photos de programari lliure

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Colectic
Tothom fa més fotografies des de que s'utilitza les càmeres dels telèfons mòbils. Imatge de Aaron Yoo. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0 Font: Aaron Yoo. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0
Tothom fa més fotografies des de que s'utilitza les càmeres dels telèfons mòbils. Imatge de Aaron Yoo. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0
Els mòbils d'útima generació realitzen fotografies d'una gran qualitat. Imatge de Paul Sableman. Llicència d'ús de CC BY 2.0 Font: Paul Sableman. Llicència d'ús de CC BY 2.0
Els mòbils d'útima generació realitzen fotografies d'una gran qualitat. Imatge de Paul Sableman. Llicència d'ús de CC BY 2.0

Alternatives a Google Photos de programari lliure

Colectic - Informàtic
Resum: 

Google Photos és un bon gestor de fotografies que no és programari lliure. Exiteixen alternatives a Google Photos que són més ètiques.

Google Photos és una genial eina que la gran majoria de mòbils tenen instal·lada. Mitjançant aquesta aplicació podreu guardar totes les vostres fotografies i vídeos en el núvol de Google. A més, a Google Photos disposeu d’un espai inesgotable per guardar arxius multimèdia, ja que Google ha eliminat el límit d’espai.

Però no tot són bones notícies sobre aquesta eina. Google Photos és una aplicació que està al núvol propi de Google, i no al vostre núvol. Això significa que per una banda, Google Photos és una eina privativa, i que per l’altra banda, Google Phtotos no és una eina de programari lliure. De fet, Google es beneficia que doneu totes les vostres fotografies per després fer eines de reconeixements facials.

Per solucionar aquest problema, a Internet existeixen moltes eines de programari lliure que et permeten instal·lar una solució en el mateix núvol, i millorar-la. D’aquesta manera les vostres fotografies i vídeos, seran vostres per sempre i ningú podrà fer-ne ús.

Piwigo

Piwigo és una eina de programari lliure que s’instal·la en un servidor i que permet crear galeries de fotografies. Té disset anys d’història i potser és una de les eines més antigues que hi ha sobre aquest camp. Està escrita en llenguatge PHP i al darrera hi ha una comunitat molt gran de persones usuàries i persones desenvolupadores que fan servir i milloren l’eina cada dia. Piwigo també disposa d’una aplicació mòbil que permet sincronitzar les fotos del vostre servidor amb el vostre dispositiu mòbil.

NextCloud

A Xarxanet, moltes vegades hem parlat de l’eina NextCloud. Aquesta genial aplicació instal·la un núvol molt complet amb moltes funcionalitats. Una de les funcionalitats més interessants, és la de crear un núvol d’arxius multimèdia. En aquest núvol podreu guardar les vostres fotografies i vídeos. Podreu configurar qui té accés, qui no ha de tenir accés i com s’hi pot accedir. També podreu configurar l’encriptació que utilitza NextCloud.

Shotwell

Shotwell és un organitzador d’imatges multimèdia. En aquest cas, és una eina que no s’instal·la en un servidor, sinó que s’instal·la directament al vostre ordinador. Mitjançant Shotwell podreu organitzar les vostres fotografies i editar-les. En les opcions d’edició, trobareu: escalar la mida, reducció del flaix als ulls i ajustament de colors. Shotwell us permet etiquetar les fotografies mitjançant la vostra taxonomia.

Gwenview

Gwenview és un organitzador d’imatges construït per la comunitat KDE, que podreu instal·lar en el vostre ordinador. Mitjançant aquesta aplicació podreu visualitzar les fotografies de tots els directoris multimèdia del vostre ordinador i classificar-les segons un rang de puntuació. També podreu esborrar totes les fotografies que ja no voleu i fer operacions senzilles d’edició, com: escalar, retallar, rotar i reduir el color vermell dels ulls.

Darktable

Darktable és un complet estudi de fotografia, cambra fosca i organitzador de fotografies, en una sola aplicació, que podeu instal·lar en el vostre ordinador. Podreu descarregar-vos les fotografies directament de la càmera de fotos, sincronitzar les carpetes que tinguin fotografies, classificar-les segons un rang, aplicar filtres a les fotografies i exportar-les en diferents formats. És considerada com una eina molt professional.

Visualitzadors de fotografies

A part de les eines per classificar les fotografies i per editar-les, també n’existeixen d’altres que fan la simple funció de visualitzar fotografies. Algunes d’aquestes són les següents:

  • Eye of GNOME: visualitzador de fotografies que permet veure fotografies en diferents formats.
  • ImageGlass: es caracteritza per ser una aplicació que pesa molt poc i que permet visualitzar les fotografies en molta rapidesa.
  • PhotoQt: es caracteritza pel poc pes de l’aplicació, per la rapidesa de visualització d’imatges i per disposar de dreceres de teclat que et facilitaran la vida.