Aplicacions de xat de programari lliure

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Colectic
Les aplicacions de xat encara són molt útils. Imatge de GotCredit. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: GotCredit. Llicència d'ús CC BY 2.0
Les aplicacions de xat encara són molt útils. Imatge de GotCredit. Llicència d'ús CC BY 2.0
Els xats són una molt bona opció per comunicar-se amb la resta de voluntaris. Imatge de GotCredit. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: GotCredit. Llicència d'ús CC BY 2.0
Els xats són una molt bona opció per comunicar-se amb la resta de voluntaris. Imatge de GotCredit. Llicència d'ús CC BY 2.0

Aplicacions de xat de programari lliure

Colectic - Informàtic
Resum: 

Les aplicacions de xat són eines que permete una comunicació digital molt ràpida i efectiva. D’aplicacions de xat n’hi han moltes i algunes de programari lliure.

La comunicació de les entitats sense ànim de lucre ha canviat molt. Al principi les entitats enviaven cartes postals a les persones voluntàries o trucaven directament a les persones sòcies. Més endavant amb l’aparició d’Internet, el correu electrònic ha esdevingut una eina perfecte per comunicar-se amb totes les persones que formen part de les entitats.

Amb l’arribada del telèfon mòbil i les aplicacions, aquestes comunicacions han traspassat de medi. Amb les eines de missatgeria instantània i els grups, us podeu comunicar a l’instant. Però aquestes eines tenen alguns problemes, com ser una mica invasores de la gestió del temps de les persones. Rebre missatges a qualsevol hora, és un fet que pot arribar a ser molest.

Per evitar aquest fet, una de les solucions que existeixen són les aplicacions de xat. Mitjançant les aplicacions de xat, qualsevol persona decideix quant vol entrar a la sala de xat i quan vol marxar. D’aquesta manera, la persona decideix quan vol comunicar-se amb la resta de les persones.

Les sales de xat, encara que sembli un pèl antigues, encara es fan servir. Anem-les a descobrir.

Rocket.chat

Rocket.chat és una plataforma de comunicació que permet crear canals de xat privats i publics. Per entrar en qualsevol d’aquests canals, es pot fer obertament o a través d’una invitació. Un cop dins podreu enviar missatges de text i compartir documents, fotografies, vídeos i animacions GIFs. Amb Rocket.chat també podreu enviar missatges privats i fer vídeotrucades i enviar missatges d’audio.

Rocket.chat és proramari lliure i totalment gratuït. El seu codi està disponible al rebost de Github. De fet, moltes aplicacions que permeten comunicació interna, utilitzen el codi de Rocket.chat. Podeu instal·lar rocket.chat en el un servidor i utilitzar-lo des del vostre ordinador o telèfon mòbil.

IRC

IRC és l’acrònim de 'Internet Relay Chat'. És una forma de comunicació molt antiga i que encara continua sent popular. Es basa en diferents servidors, canals i clients. Qualsevol persona, mitjançant un programa client pot entrar en qualsevol canal de xat i començar a comunicar-se amb la resta de persones que hi són. Un dels programes clients per connectar-se a qualsevol servidor xat IRC és Riot.im, que és un projecte gratuït i de programari lliure.

Molts dels projectes de programari lliure que exiteixen a Internet s’han desenvolupat a través de comunicacions via IRC. Mitjançant aquests canals, els desenvolupadors i desenvolupadores entren quant volen i es comuniquen quan ells decideixen.

Zulip

Zulip és una aplicació de xat per a grups. Funciona d’una manera molt simple, un cop hi entreu, us subscriviu a diferents canals de comunicació. Mitjançant Zulip podreu enviar missatges de text, emojis, imatges, vídeos i previsualitzacions de tuits de Twitter. També permet enviar fórmules matemàtiques i destacar fragments de codi.

Zulip és programari lliure i totalment gratuït. El seu codi està disponible a través del rebost Github.

Let’s Chat

Let’s Chat és una aplicació que s’insta·la en un servidor i que permet xatejar amb petits grups. Té llicència programari lliure i el seu codi el podeu trobar a GitHub. Mitjançant Let’s Chat podreu crear sales de xat públiques i privades. Mitjançant aquestes sales us podreu enviar missatges de text i missatges multimèdia.