Bancs de tipografies per utilitzar a la vostra publicitat

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Hi han moltes tipografies que podeu utilitzar en els vostres recursos publicitaris. Imatge de Josep Patau Bellart. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Josep Patau Bellart. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Hi han moltes tipografies que podeu utilitzar en els vostres recursos publicitaris. Imatge de Josep Patau Bellart. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Hi han tipografies que són autèntiques obres d'art i fugen de les clàssiques famiílies tipogràfiques.  Imatge de Marcus Mailov. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font:  Imatge de Marcus Mailov. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Hi han tipografies que són autèntiques obres d'art i fugen de les clàssiques famiílies tipogràfiques. Imatge de Marcus Mailov. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0

Bancs de tipografies per utilitzar a la vostra publicitat

Colectic - Informàtic
Resum: 

Per fer cartells, maquetar projectes i dissenyar webs, necessitem tipografies. Mitjançant aquests bancs tipogràfics, podeu ser més creatius a l’hora de fer les vostres composicions.

Quan aneu a fer un cartell, un fulletó o un tríptic per la vostra entitat, potser us passa que no disposeu de totes les tipografies que necessiteu. A vegades, seleccionar una tipografia que encaixi amb la imatge gràfica de l’entitat, costa molt de trobar. També costa, trobar una tipografia que encaixi amb una altra tipografia que s’està utilitzant.

Quan això passa, el que heu de fer és cercar tipografies. Però on? A Internet trobareu moltes tipografies de pagament. Però possiblement, el preu que demanen per una d’elles no el pot assumir la vostra entitat sense ànim de lucre.

A Internet existeixen, també, bancs de tipografies gratuïtes i bancs de tipografies de programari lliure. D’aquests bancs, us podreu descarregar les tipografies lliurement i fer-les servir. I fins i tot, en el cas que sigui de programari lliure, potser podreu modificar la tipografia al vostre gust.

A continuació us detallem alguns bancs de tipografies, on trobareu tipografies gratuïtes i de programari lliure.

The League of Moveable Type

Aquesta lliga va sorgir el febrer del 2009. En aquella època, els grans fabricants de navegadors web van aprovar una etiqueta que permetia que s’utilitzés tipografies que no estiguessin instal·lades en el mateix servidor. Això va fer despertar la iniciativa d’uns quants dissenyadors, que volien aportar un granet de sorra al disseny web.

Va ser quan va néixer el Open-Source Type Movement, amb tres pilars bàsics:

  • Contribuir a la creació de noves fonts.
  • Apostar per l’establiment de llicències lliures a les famílies tipogràfiques.
  • Fer visible la documentació i el procés de creació de les tipografies, perquè els estudiants i aficionats, puguin desenvolupar-ne més.

The League of Moveable Type no ofereix un catàleg molt extens de tipografies. En disposa d’unes 20 tipografies. El que sí que ofereix, és una explicació de tot el procés creatiu de la tipografia que voleu utilitzar. De fet, a cada tipografia veureu un enllaç a GitHub, on podreu descarregar-vos tots els fitxers i la documentació sobre com s’ha creat aquesta tipografia.

The League of Moveable Type aposta molt perquè tothom pugui aprendre a modificar o crear tipografies noves. És per això que deixa oberta la porta a oferir tota l’ajuda possible perquè aprengueu a crear o modificar tipografies. Trobareu xerrades i butlletins per aprendre’n.

Open Foundry

Open Foundry és una plataforma on es publiquen tipografies amb llicència de programari lliure. Disposa d’una trentena de tipografies de programari lliure, que us podeu descarregar lliurement des de la seva pàgina web.

En el mateix cas que el Open Source Type Movement, a Open Foundry aposten per les llicències lliures. Per això, totes les tipografies que tenen exposades en el seu catàleg, tenen tots els fitxers fonts de construcció disponibles.

El catàleg disposa de moltes tipografies de famílies Sans o famílies Romanes. En el mateix catàleg podreu provar textos i símbols de puntuació de la tipografia que voleu descarregar. D’aquesta manera tindreu un punt de vista previ, abans de descarregar-la o fer-la servir en el vostre projecte.

En el cas que sapigueu crear tipografies i les voleu desar com a llicència lliure, podeu enviar-les a Open Foundry. La mateixa pàgina web també disposa d’una botiga electrònica per a vendre productes de marxandatge relacionats amb les tipografies.

Font Space

Font Space és un banc de tipografies de diferents llicències lliures. Hi han tipografies amb una llicència totalment oberta i altres tipografies amb llicències lliures més restrictives, reservades per a desenvolupament de projectes personals.

A Font Space trobareu un catàleg molt extens de fins a 1000 tipografies, totes elles amb llicències lliures. El mateix catàleg disposa d’un cercador, diferenciat per les següents categories: popular, aleatòria, per a ús comercial, ordenades alfabèticament i ordenades per any.

També disposa d’un simulador de tipografies. En aquest simulador, hi podeu escriure el text que us vingui més de gust, i us sortirà automàticament escrit en la tipografia que heu seleccionat. Això, és una bona opció per provar si disposa de sistemes de puntuació en català.

Font Space també permet publicar tipografies que heu creat prèviament. L’única condició per publicar aquestes tipografies, és que heu de declarar-les en una de les múltiples llicències lliures.

Font Squirrel

És un banc de tipografies gratuïtes on disposen de moltes tipografies amb llicència lliures. Disposen d’un extens catàleg de tipografies, totes elles agrupades en més de 40 categories. Per a cercar les tipografies, es disposa de diversos filtres, com per exemple: per a ser usades en línia, per a ser utilitzades localment o per nombre de fonts per família.

Disposa d’un simulador per comprovar com quedarien les fonts que vosaltres desitgeu. També disposa d’un apartat per a publicar fonts tipogràfiques. Una de les opcions més destacades és l’opció de reconeixement de fonts tipogràfiques. Us demanarà que pugeu una tipografia i us dirà el nom de la família tipogràfica i si està disponible al mateix catàleg.

Per altra banda, també disposa d’un bon apartat de fonts tipogràfiques de pagament, a preus realment assequibles. Recordem que la llicència de programari lliure o les llicències lliures, no signifiquen que hagi de ser sinònim de gratuïtat.

Font Library

Font Library és un banc de tipografies lliures que disposa, actualment, de 2066 famílies tipogràfiques, 26850 tipografies i 713 contribuïdors. Aquestes tipografies han estat desenvolupades en 73 idiomes diferents. Hi ha tipografies per alfabets diferents del nostre, com per exemple: tibetà, farsi o tifinagh. També disposa tipografies amb 16 llicències lliures diferents.

Totes aquestes tipografies es poden utilitzar directament en digital o es poden descarregar i utilitzar en programari que estigui instal·lat en el vostre ordinador. En el cas que trobeu alguna tipografia que no estigui correctament adequada al vostre idioma, podeu millorar-la afegint símbols de puntuació o elements que hi trobeu a faltar.

Font Library és un projecte molt col·laboratiu. A part de poder publicar-hi fonts tipogràfìques i descarregar-se tipografies, també podreu participar en el projecte, fent altres tasques. Una tasca, per exemple, és la traducció de totes les pàgines del projecte.