Àmbit
Informàtic

Com podem millorar la seguretat tecnològica de l'entitat?

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
Autor/a
Xavi Aranda

Un sistema informàtic, per norma, ja és insegur des del primer dia que es posa en funcionament. Mitjançant alguns consells podem millorar la seguretat d’aquest sistema.

Avui en dia estem envoltats de tecnologia. Si als noranta els ordinadors començaven a arribar a les diferents entitats del país, ara tenim molts més dispositius que ens permeten guardar i gestionar informació, comunicar-nos i connectar-nos entre si.

Però el fet que hi hagi tantes opcions per gestionar informació i connectar-se a les xarxes, provoca que sorgeixin problemes de seguretat tecnològica. Aquests problemes poden causar contratemps a l’entitat i en el pitjor dels casos, perdre molta informació.

Per tal que les entitats podeu treballar amb total seguretat, hem elaborat uns quants consells per si els voleu seguir. D’aquesta manera podreu treballar d’una forma totalment segura.

Índex

Fer neteja

Les eines de neteja són eines que us permeten netejar diferents arxius que ja no feu servir en el vostre sistema operatiu i que ocupen espai. Penseu que l’espai d'emmagatzematge dels ordinadors i dels dispositius electrònics, a vegades s’utilitza com a memòria volàtil. Per tant, intenteu tenir l’espai sempre controlat.

Esborreu o desinstal·leu aplicacions que ja no feu servir. Els arxius multimèdia que tampoc feu servir, però que sí que els voleu guardar, intenteu-los guardar en un dispositiu d'emmagatzematge perifèric. D’aquesta manera tindreu més espai suficient.

També podeu utilitzar eines per fer neteja d’arxius que ja no feu servir. Una d’aquestes eines és el Ccleaner que és un clàssic per netejar els arxius que ja no feu servir. Aquesta aplicació està disponible per ordinador i per dispositiu electrònic. Té una versió gratuïta que està prou bé.

Protegiu-vos amb Antivirus

És summament important que tingueu el vostre sistema protegit amb un antivirus. Els virus existeixen i encara segueixen fent la guitza en molts ordinadors i dispositius mòbils. No sigueu negacionistes!

Us recomanem que, primer de tot, us instal·leu sistemes operatius que no disposin de tants virus. Curiosament, el GNU/Linux és un d’ells. Hi ha moltes distribucions de GNU/Linux, com Ubuntu, Linux Mint o Fedora, que no tenen tants problemes amb virus. I a més a més, són programari lliure.

En el cas que no féu servir un sistema operatiu que no tingui tants problemes de virus, us recomanem, molt, que us instal·leu un antivirus. Un dels antivirus que recomanem més és el Clam AV que està disponible per a diversos sistemes operatius. Aquest antivirus és programari lliure i té una versió gratuïta. També està disponible per GNU/Linux.

També hi ha altres antivirus, que són més comercials però que també són interessants de tenir. Un d’ells és el Kaspersky, un antivirus molt complet que també disposa de versió per a GNU/Linux.

Guardeu la informació als núvols

Tota la vostra informació crítica que guardeu als vostres ordinadors i dispositius mòbils, els heu de guardar en un servei al núvol. Quan parlem d’informació crítica, ens referim a tots els fitxers i carpetes que utilitzeu constantment en el vostre dia a dia de l’entitat.

De serveis al núvol n’hi ha molts. Curiosament els que ofereixen més espai són els que estan associats a multinacionals tecnològiques grans. No queda clar com aprofiten les dades que emmagatzemeu allà. És probable que les aprofitin per oferir publicitat.

Però d’eines al núvol també n’existeixen que estan lligades al món de l’economia social i solidària. Una d’elles és Commons Cloud que ofereixen un servei al núvol prou econòmic perquè una entitat ho pugui sufragar.

Eines per recuperar els sistemes.

A part de guardar la informació crítica al vostre núvol també és interessant de poder tenir una eina que pugui recuperar tot el sistema en un moment. Són eines semblants a Time Machine d’Apple, que permet restaurar una imatge sencera antiga del vostre ordinador en qüestió de minuts.

Mitjançant aquestes eines de còpies senceres, podreu guardar imatges de tots els vostres ordinadors i les podreu recuperar quan ho necessiteu. És molt recomanable que guardeu una imatge de quan vau estrenar l’ordinador i diferents imatges senceres, siguin per setmanes o per mesos.

Una d’aquestes eines és CloneZilla. CloneZilla és una eina que funciona com a disc d’arrencada, mitjançant un USB. L’eina permet guardar una imatge del vostre ordinador en un disc dur extraïble i recuperar-la quan ho desitgeu.

També pot ser recomanable que compreu un disc dur extraïble per tal de guarda, únicament, aquestes imatges de CloneZilla.

Comparteix i difon