Àmbit
Informàtic

Descobreix la genealogia feminista dels drets sexuals i reproductius a Catalunya amb aquest mapa interactiu

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
El mapa de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius és un relat compartir i obert que, des de l'entitat, volen que es continui nodrint de les aportacions populars. Font: L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius.
El mapa de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius és un relat compartir i obert que, des de l'entitat, volen que es continuï nodrint de les aportacions populars. Font: L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius. Font: L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius

L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius impulsa aquest projecte per recuperar la memòria històrica feminista a casa nostra.

Reconèixer la tasca d’activistes i entitats i conservar la memòria històrica. Aquests són els dos objectius principals del projecte ‘Genealogia feminista dels drets sexuals i reproductius’, un mapa interactiu ple de documentació i referents desenvolupat per l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius.

A través d’aquest mapa, podem descobrir repassar la història des dels anys trenta del segle passat fins a l’actualitat, tot recuperat a les dones i entitats referents que han lluitat pels drets sexuals i reproductius arreu de Catalunya.

En aquest recurs de Xarxanet t’expliquem quins apartats té el projecte, com funcionen i quina informació pots trobar en cadascun d’ells.

Índex

El mapa

És la peça central del projecte, que recull tota la informació d’aquesta extensa investigació amb perspectiva històrica, i es troba també com a element central de la plana web https://genealogiafeminista.lassociacio.org.

En el mapa trobem marcats en color verd quatre territoris diferents de casa nostra: Ponent, Camp de Tarragona, Barcelona i Comarques Gironines. A sobre de cadascuna de les zones troben un signe ‘+’ que, en clicar-lo, ens porta a una plana web específica on es descriu la història i el recorregut de la lluita pels drets sexuals i reproductius en cadascuna d’aquestes demarcacions territorials.

A la part inferior dreta, trobem un apartat general que, sota el títol de ‘Catalunya’ ens resumeix la història conjunta de tota Catalunya i de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius.

Les dones referents

Quan cliquem en qualsevol dels territoris que es mencionen en l’apartat anterior, se’ns desplega una nova pàgina web que ve encapçalada per l’apartat de dones referents, format per diverses il·lustracions de cadascuna de les dones que recull la genealogia. En el cas de Ponent, per exemple, se’ns parla de figures com ara Mercè Ciutat o Pilar Quejido.

A més de les il·lustracions i els noms de les referents, a la part inferior trobem una icona de color verd en formar de fletxa amb el missatge ‘fes clic per conèixer altres dones referents’. Quan hi accedim, se’ns desplega un document PDF descarregable amb una llista de dones i entitats clau en la demarcació territorial que hàgim escollit, a més d’altres iniciatives o campanyes que s’hagin dut a terme.

La línia temporal

El segon element que es desplega quan fem clic sobre qualsevol demarcació territorial del mapa és una línia temporal que recull l’evolució de la lluita pels drets sexuals i reproductius des de la dècada del 1930 fins a l'actualitat.

Cadascun dels apartats, a més d’anar acompanyat de magnífiques il·lustracions, permet accedir a una gran quantitat d’informació en clicar la icona verda en forma de fletxa que ens porta a un document en PDF que amplia el relat de cadascuna de les èpoques, a més de contenir fotografies, documents i altres fonts d’informació de primera mà.

Quan es recorre tota la línia temporal i s’arriba a la part inferior de la plana web trobem una pestanya que ens retorna directament a la pantalla inicial on podem tornar a trobar el mapa.

Accés a la bibliografia

Un dels punts forts d’aquesta genealogia feminista és la quantitat de documentació, bibliografia i entrevistes que s’han fet per elaborar-la. Podem trobar totes les fonts recollides a la part inferior dreta de la pàgina principal clicant a l’opció ‘descarrega aquí la bibliografia’.

Les fonts de la recerca inclouen arxius i centres de documentació, pòdcasts, grups focals i, inclús, publicacions de premsa, entre les quals es troba Xarxanet.

Comparteix i difon