Eines 2.0 per a entitats

Autor/a: 
Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Eines 2.0 per a entitats

Resum: 

Molt sovint us fem arribar la notícia d'una nova eina web 2.0 o un recurs que ens pot ser d'utilitat. Però, què és això del web 2.0? Tenim una idea clara de què hi podem trobar i de què pot servir en el treball?

Què és el web 2.0?

Habitualment, anomenem web 2.0 a un seguit d'aplicacions i eines online que faciliten compartir i difondre continguts (fotografies, vídeos, texts, ...). Es parla de 2.0 per oposició a la web “tradicional” (1.0), i suposa una gran diferència en la manera de fer servir la xarxa: deixem de connectar-nos per veure, llegir i “navegar” i ens connectem per generar continguts, compartir coneixement, crear xarxa i treballar col·laborativament.

De fet, el web 2.0 no deixa de ser una manera diferent d'utilitzar Internet, on poden conviure els diferents usos que en fem d'aquest xarxa mundial.

El que ens pot interessar és fer aquest pas i deixar de ser espectadors per convertir-nos en agents actius d'aquesta xarxa.

Un lloc molt extens

Si comencem a buscar per aquest medi per localitzar els llocs on volem ser presents, ens trobarem davant un oceà d'aplicacions i pàgines web, on serà bastant fàcil perdre'ns.

Si us fixeu en aquest mapa, veureu com amb les eines web 2.0 podem arribar molt lluny. Però, per on començar?

Amb aquest recull de recursos volem guiar-vos en les primeres passes a través del web 2.0!

Comuniquem-nos!

Una de les grans potències del web 2.0 és la capacitat que té per transmetre informació de manera fàcil i senzilla. És una de les maneres més ràpides i econòmiques d'arribar a moltes de les persones que estan interessades en el mateix que nosaltres. Quines eines fer servir?

 • twitter  Tot i que 140 caràcters semblen molt pocs per poder dir tot allò que volem dir, en aquesta xarxa no para de fluir informació.

  T'invitem a conèixer els secrets de twitter!

 • Facebook


  Aquesta coneguda xarxa social contempla la possibilitat que entitats puguin crear-se un perfil no personal. D'aquesta manera, les organitzacions que facin servir aquesta xarxa social per relacionar-se i trobar nous seguidors, tindrà una sèrie d'estadístiques que li permetran avaluar l'estat dels seus seguidors i la popularitat de la seva pàgina.

  Consulta aquesta guia per saber com crear el teu perfil!

 • Rss


  Si es tracta de comunicar, el primer pas és estar informat. La sindicació de continguts t'ho posa fàcil, portant-te al teu ordinador les últimes novetat de les teves pàgines web preferides.

  Vols saber com dominar els rss?

 • Hootsuite

Hootsuite és una aplicació que et permet gestionar diversors comptes de xarxes socials des d'una òptica centralitzadora. Amb aquesta aplicació podreu veure totes les publicacions a les xarxes, publicar la mateixa publicació en diferents comptes i programar els comptes.

 • Pinterest

Pinterest és una xarxa social que organitza les publicacions com si fos un tauler per anotar-hi idees. La importància de l'element gràfic és un tret molt característic d'aquesta xarxa social. Podeu conèixer més a fons aquesta xarxa social mitjançant aquest recurs.

 • Infogram

Infogram és una eina 2.0 que us ajudarà a crear infografies senzilles i a l'hora interessants. La mateixa aplicació permet utilitzar diferents plantilles de dissenys. Aquí teniu un recurs d'aquesta genial eina.

 • Storify

Storify és una eina que us permet crear un document amb les publicacions de les xarxes socials que més us han agradat. El mateix recull de tuits el podeu inserir a la vostra pàgina web. Per conéixer més a fons aquesta eina us recomanem aquest recurs.

 • Mailchimp

Mailchimp permet elaborar un butlletí electrònic i enviar-ho a la vostra llista de contactes. Una de les particularitats de Mailchimp són les estadístiques que té. Si voleu conéixer més aquesta eina podeu llegir-vos aquest recurs!

Per treballar i col·laborar

Les eines web 2.0 poden integrar-se fàcilment en el treball de les associacions, ja que sovint parteixen d'un punt que tenim en comú: la voluntat de col·laborar i treballar cooperativament. Ajudant-nos d'aquestes eines podem treballar amb persones, encara que aquestes estiguin ben lluny!

 • Google docs: per compartir documents  L'eina més popular per compartir documents és la que posa al abast de tothom l'omnipresent google. Aquesta pàgina web, que va començar com un potent cercador, ens ofereix la possibilitat de crear i compartir tota mena de documents.

  Podeu aprendre com crear i compartir documents, o bé aprendre a crear formularis online!

 • Teambox: la gestió dels nostres projectes  Gestionar els projectes que realitzem en la nostra entitat és una tasca, sovint, complexa. Aquesta eina ens ajudarà a organitzar-nos, i ho podrem fer des de qualsevol punt on tinguem connexió a Internet!

  Coneix la gestió de projectes amb Teambox!

 • Compartir els teus documents

  Si vols compartir els teus documents el línia, és bona idea fer servir algun servei web que faciliti aquesta tasca. Et recomanem que donguis un cop d'ull a aquest altre recurs per no perdre't en la tasca de compartir documents

 • Fes que Internet treballi per tu

IFTTT és l'acrònim de "If this then that", que traduït significa "Si passa això, fes allò". Aquesta eina 2.0 permet gestionar mútliples eines 2.0 i aplicar condicionals, com per exemple "Si plou envia'm un correu o un tuit". Amb aquest recurs podreu conéixer una mica més a fons aquesta eina.

 • Evernote

Evernote és una aplicació per diferents dispositius la qual et permet organitzar la teva feina, compartir notes i editar-les conjuntament. Amb aquest recurs podreu conéixer una mica més aquesta genial eina.

La seguretat en la web 2.0

Quan fem servir alguna de les eines de la web 2.0 estem posant a la xarxa dos tipus de contiguts: informació i dades personals, i continguts de divulgació (textos, fotografies, vídeos)...

Hem de pensar en la seguretat i privacitat de les dades personals i informació íntima. Repassar les configuracions de privacitat dels comptes que obrim és una bona opció, però també cal tenir present quines son aquestes dades que facilitem.

També hem de pensar en el contingut que publiquem. Si aquest contingut no és nostre, estàrà protegit per alguna llicència, cal revisar si aquesta ens permet la reproducció. Si el contingut és nostre, també podem pensar si el volem protegir i com!

Si vols aprofundir més sobre aquest tema, et recomanem que donguis un cop d'ull als següents recursos:

Com les entitats fan servir aquestes eines...

Ja són moltes les associacions i entitats no lucratives que han incorporat aquestes eines en el seu dia a dia. Us deixem a mà uns quants exemples de com fer servir les eines 2.0 per al canvi social:

Vull formar par del web 2.0!

Si vols participar de les avantatges de la web 2.0 però trobes que necessites un cop de mà... no et preocupis! El servei d'Assessorament Informàtic de xarxanet.org us ajudarà. Només cal que et posis en contacte amb nosaltres:

I, si vols donar un pas més cap al web 2.0 creant una nova pàgina web per a la teva entitat, que t'ofereixi la possibilitat d'integrar aquestes eines (i moltes més), el Servei Entitats i web 2.0 t'ajudarà. Posa't en contacte amb nosaltres enviant un correu electrònic a dospuntzero@xarxanet.org