Eines digitals per a una educació de qualitat

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Un infant escrivint i dibuixant amb llapissos de colors. Font: Pixabay
Un infant escrivint i dibuixant amb llapissos de colors. Font: Pixabay

Eines digitals per a una educació de qualitat

Colectic - Informàtic
Resum: 

L'accés a les competències digitals, la igualtat de gènere i la inclusió social són alguns dels objectius per a un desenvolupament sostenible.

L'educació de qualitat és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de le Nacions Unides amb una dimensió més transversal. L'educació permet la mobilitat socioeconòmica i la sortida de la pobresa, i té un impacte en la fam i la salut, en la igualtat de gènere i la reducció de les desigualtats, en una comunitat sostenible i, fins i tot, en el clima, assumint un paper clau en la sostenibilitat econòmica, ambiental i social.

Entre les fites marcades per aconseguir una educació de qualitat hi ha assegurar l'accés igualitari de nens i nenes d'arreu a l'escola i garantir que el jovent adquireixi les competències bàsiques per aconseguir una feina digna.

Us proposem algunes eines digitals impulsades per entitats que treballen en aquesta direcció.

Gimcana Violències Digitals 2.0

Per a una educació de qualitat en l'era de la digitalització cal que els infants tinguin accés a la tecnologia, i això vol dir que disposin de dispositius i de connectivitat, però també de competències per fer-la servir, per exemple, per detectar les violències de gènere que també tenen lloc en aquest entorn.

Aquesta eina de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere (PUCVG) i la cooperativa Colectic proposa un qüestionari interactiu basat en els llibres 'Tria la teva aventura' dels anys 80, que posa a prova com actuem davant de les violències digitals i dona informació sobre les opcions que tenim davant de casos de sextorsió, 'grooming', 'ghosting', 'catfishing', 'sexpreding', l’etiquetatge sense consentiment, el bullying o el ciberassetjament.

La Lore

L'educació sexoafectiva continua sent una assignatura pendent en el nostre sistema educatiu i la discriminació per orientació sexual o identitat de gènere és encara la causa d'un alt percentatge de casos d'assetjament escolar. Combatre el repunt de violències masclistes i de la LGTBIfòbia que viu el jovent al nostre país amb educació emocional i relacional ha de ser una prioritat per a una educació de qualitat.

La Lore és una plataforma impulsada per la cooperativa d'acció feminista Candela i els espais de trobada de joves LGTBIQ+ OASIS que ofereix una consultoria online i presencial, i altres materials i recursos sobre diversitat sexual i de gènere i relacions en general.

La Lore és, de fet, un personatge confident, "algú a qui li passen coses semblants a les que et passen a tu. Algú que t’escolta, que t’entén i que de tant parlar amb altres joves sap un munt de coses sobre relacions, gènere, sexualitat i diversitat sexual".

VilaEssCoop, l'escape room virtual i col·laboratiu

Una comunitat sostenible, empoderada i resilient ha de participar de les decisions col·lectives, però també hi ha una bretxa sociocultural i econòmica en la participació comunitària que cal treballar des de la infància. Perquè aquesta comunitat, a més, sigui sostenible ambiental i econòmicament, cal tenir la possibilitat de triar entre diversos models productius.

L'Economia Social i Solidària i el cooperativisme ofereixen una visió alternativa al capitalisme basada en l'assemblearisme, la col·laboració, les cures, el consum de proximitat, l'autoavaluació i el pensament crític, entre d'altres.

És per això que hi ha eines per apropar aquest model a l'alumnat com ara el VilaEssCoop, un escape room virtual col·laboratiu que ofereix la Xarxa d'Ateneus Cooperatius, al qual es pot accedir contactant amb l'ateneu de referència.

Quizcoop

Per a expertes en l'àmbit del cooperativisme, també hi ha el Quizcoop de la Federació de Cooperatives de Treball, que posa a prova els nostres coneixements sobre aquest model productiu.

Qüestionari sobre feminismes i ciència

Per aconseguir la igualtat de gènere en el context educatiu és necessari trencar amb estereotips i promoure la figura de les dones de sectors tradicionalment masculinitzats, com és el cas de les STE(A)M (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques), per tal que les dones hi puguin accedir.

Aquest qüestionari de l'associació Luciferases, que treballa per apropar la ciència a totes les persones i posar llum sobre els relats científics que no s'han explicat, és una eina per adquirir coneixements sobre dones científiques invisibilitzades o conceptes com l'efecte Matilda, i trencar estereotips i falses creences que la ciència hegemònica ha ajudat a perpetuar.

Campus virtual Versembrant

Les entitats poden ajudar el sistema educatiu a motivar l'alumnat i a lluitar contra l'exclusió social, a atendre la seva salut mental i emocional, i a conscienciar sobre les desigualtats per construir una societat més sostenible en tots els sentits.

La cooperativa Versembrant, que es defineix com a escola popular itinerant, té una trajectòria consolidada treballant el pensament crític i la consciència de l'alumnat a través del hip hop i l'art urbà. El seu campus virtual ofereix tallers bàsics en obert de rap, breakdance i graffiti, i d'altres de pagament, tot i que ofereixen facilitats per a les comunitats educatives que els vulguin contactar.