Eines i recursos per fer còpies de seguretat

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Els sistemes de còpies de seguretat han evolucionat molt. Imatge de Iñigo Alonso. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0. Font: Iñigo Alonso. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0.
Els sistemes de còpies de seguretat han evolucionat molt. Imatge de Iñigo Alonso. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0.
Depenent de les entitats, amb un USB podrien guardar les còpies de seguretat. Imatge de Jacqui Brown. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Jacqui Brown. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Depenent de les entitats, amb un USB podrien guardar les còpies de seguretat. Imatge de Jacqui Brown. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0

Eines i recursos per fer còpies de seguretat

Colectic - Informàtic
Resum: 

A moltes entitats no es fan còpies de seguretat del sistema informàtic. És convenient fer còpies de seguretat per tal de poder recuperar la informació en qualsevol moment.

Un dels màxims problemes informàtics que pot tenir qualsevol persona o entitat sense ànim de lucre, és perdre totes les dades dels seus ordinadors, a causa d’alguna incidència o error del sistema operatiu. És una situació amb una certa complexitat i molesta, ja que es perd molta informació i es necessiten moltes hores per arreglar la incidència i tornar a instal·lar tot el programari que es fa servir en el dia a dia de l’entitat.

Una de les solucions que moltes persones i entitats ja utilitzen, és guardar, únicament la informació en el núvol. És una bona opció. Però el problema es trasllada al mateix núvol. Que passa si el núvol és d’un tercer, té una incidència i perd totes les dades? A part, sempre, d’alguna forma o altre, en el vostre ordinador hi ha documents guardats que cal tenir en compte.

Cal doncs, que tingueu alguna eina per fer còpies de seguretat, que pugui guardar la informació d’una forma segura i que aquesta, sigui recuperada ràpidament, per no perdre més temps. D’eines d’aquest tipus n’hi ha moltes i en aquest recurs us intentarem enumerar algunes que us poden ser molt útils.

Abans de començar

El món de les còpies de seguretat, tot i semblar molt fàcil de gestionar, és de certa complexitat. Tothom pot pensar que les eines que gestionen còpies de seguretat realitzen una còpia sencera del disc dur. Però si ho féssim així, ràpidament acabaríem l’espai del disc dur extraïble o l’espai del núvol. Les còpies senceres cal fer-les, cada cert temps.

Aquestes còpies de seguretat cal guardar-les i no esborrar-les o sobre escriure-les. Si sempre sobreescrivim les còpies de seguretat, només tindrem un únic fitxer. Però que passa si necessiteu un treball que s’ha fet massa gran, i el necessitem en el seu estat inicial? Per aquesta raó no és recomanable sobreescriure les còpies de seguretat senceres.

Si no es poden fer sempre còpies de seguretat senceres, ha d’haver una forma de fer-les, sense esgotar tants recursos d’espai. Aquesta forma són les còpies incrementals. Les còpies incrementals només guarden els fitxers que han sofert algun canvi.

Recursos per fer les còpies de seguretat

A part d’entendre alguns conceptes claus, també cal tenir algunes eines físiques i digitals, que poden complementar les aplicacions que us suggerirem.

Algunes d’aquestes són eines per emmagatzemar fitxers al núvol, com Google Drive o OneDrive, que ofereixen diferents espais gratuïts per guardar fitxers al núvol. Commons Cloud és un projecte de l’economia social i solidària que també ofereixen el servei de fitxers al núvol amb un cost molt econòmic.

També és recomanable disposar d’un disc dur extraïble o d’un clauer USB. Depenent de la quantitat de fitxers, potser necessitareu una eina o una altre. Això sí, tingueu controlades aquestes eines per tenir-les sempre localitzades.

EaseUS Todo Backup Free

EaseUS Todo Backup Free és una aplicació gratuïta que permet realitzar còpies de seguretat i instal·lar-les de forma ràpida i senzilla. És una eina molt fàcil de funcionar, que et guia a través d’unes instruccions pas a pas.

També disposa d’unes versions anomenades ‘House’ i ‘Business’. La principal diferència d’aquestes dues versions és la rapidesa en executar les còpies i les restauracions. La versió ‘Business’, a més, pot executar-se des de la línia d’ordres i gestionar diversos equips informàtics.

EaseUS Todo Backup Free és gratuïta. La gratuïtat s’acaba quant es vol guardar la informació en un núvol. Tanmateix, podeu evitar aquesta limitació guardant la informació en un disc dur extraïble o en un clauer USB.

iDrive

iDrive és una aplicació per Windows que permet realitzar una còpia sencera del vostre disc dur, comprimir-la i guardar-la en un fitxer al seu núvol, al vostre núvol o en un disc dur extraïble o clauer USB.

L’aplicació ofereix guardar tota la còpia sencera del vostre disc dur en el seu núvol. En la versió gratuïta ofereix 5 GB d’espai. Si es necessita més espai, es pot arribar a disposar de 2 TB. Les còpies de les imatges de disc només utilitzen l’espai consumit, no l’espai total de disc dur.

El funcionament per recuperar una versió o recuperar un arxiu, és molt similar a l’aplicació Time Machine d’Apple. En qualsevol moment es pot recuperar tot el sistema operatiu sencer o recuperar un fitxer concret en la seva versió anterior.

BorgBackup

És una aplicació que funciona en diferents distribucions de GNU/Linux i MacOS. L’eina està disponible gratuïtament i té la llicència de programari lliure. Tot el codi font està disponible en el seu rebost de GitHub.

BorgBackup és molt simple de funcionar. Ofereix una eficient gestió de l’espai per emmagatzemar les còpies de seguretat. També ofereix un sistema de compressió molt eficient, anomenat LZ4, que permet alliberar més espai.

Una de les característiques principals de BorgBackup és la seguretat de la transmissió. Els fitxers viatgen de forma totalment encriptada. L'aplicació també utilitza diferents eines d’autentificació.

Amanda

Amanda és un sistema de ‘Backup’ pensat per a xarxes de sistemes informàtics. Funciona en sistemes GNU/Linux i Windows. Permet guardar arxius de sistemes Windows en servidor Amanda instal·lat en GNU/Linux.

És una eina amb molts anys de bagatge al darrere. Des dels anys noranta que està funcionant perfectament en molts sistemes informàtics. Amanda és una aplicació que ha estat desenvolupada sota llicència de programari lliure.