Analitzem els sistemes de gestió de continguts més utilitzats per poder decidir-nos a l'hora de fer una web.
Els sistemes de gestió de continguts de codi obert ofereixen solucions funcionals i intuïtives a l'hora de crear una pàgina web a les nostres entitats. Com que són de codi obert, són flexibles i es poden adaptar a les necessitats i, si hi ha problemes de seguretat, la comunitat de desenvolupadors i desenvolupadores ho pot solucionar més ràpidament. Tots compren amb la llicència GNU General Public License, que permeten que qualsevol persona se'ls descarregui i els modifiqui per millorar-los. Els analitzem i repassem quins són els més utilitzades per poder fer una bona tria:
Wordpress
Un 60% de les webs fetes amb CMS utilitzen Wordpress. És el més senzill d'utilitzar gràcies a la seva interfície intuïtiva. Permet crear blogs i pàgines web fàcilment amb llenguatge PHP i MySQL. Disposa d'infinitat de plugins i widgets per millorar el SEO i les funcionalitats de la web.
Aquesta és la seva fortalesa principal i també la debilitat ja que hi ha qui creu que els plugins el tornen un sistema més confús, més lent i més insegur. Així, funcionalitats com el multillenguatge no són nadiues sinó que s'instal·len a través dels plugins.
També té inifinitat de temes que permeten jugar amb el disseny i, sobretot, una comunitat molt gran al darrere que ens pot donar suport a l'hora de solucionar problemes, molt útil ja que acostuma a rebre atacs per la seva popularitat.
Joomla
Joomla és el segon sistema més utilitzat i també permet crear blogs i pàgines amb llenguatge PHP i MySQL d'una manera fàcil gràcies a la seva interfície, però menys intuïtiva que l'anterior. És molt flexible, però no té tantes opcions de disseny.
El sistema es complica ja que, a diferència de Wordpress, les funcionalitats són nadiues, un fet que millora la càrrega de la web, l'experiència de l'usuari, minimitza els recursos utilitzats i millora el SEO en pàgina.
També te una comunitat organitzada que dona suport al sistema i menys problemes de seguretat.
Drupal
Drupal és també un dels sistemes més utilitzats, però és per a usuàries i usuaris més experimentats i requereix uns coneixements avançats. La seva comunitat és molt activa i especialitzada.
Té una arquitectura modular i flexible, que permet crear continguts personalitzats amb moltes possibilitats. A més, posa l'accent en les funcionalitats dirigides a la comunitat, com els fòrums. Igual que Joomla, disposa de característiques nadiues, però són més difícils de configurar.
Quant a seguretat, és menys vulnerable que els anteriors perquè té menys pàgines web i, a més, llista les incidències de seguretat i s'actualitza constantment.
Typo3
Aquest sistema nascut a Dinamarca està en expansió en el sector empresarial. Compta amb una comunitat forta i amb agències especialitzades que fan una feina molt necessària ja que per instal·lar-lo i configurar-lo es requereixen alts coneixements tècnics.
Té funcionalitats nadiues i sosté multidominis i estructures complexes en més de 50 idiomes, les plantilles són de pagament i és un dels menys vulnerables quant a seguretat.