Fotografies i vídeos de les estades solidàries amb Flickr

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Fotografies i vídeos de les estades solidàries amb Flickr

Resum: 

Flickr s'ha convertit en una de les xarxes socials més importants a l'hora de guardar contingut multimèdia. Una de les característiques d'aquest èxit és el respecte als drets d'autor i a la propietat intel·lectual.

Arriba l'estiu, el bon temps i l'època de desconnexió, de la nostra vida quotidiana, emmarcada en allò que anomenem vacances. Des de fa molts anys moltes entitats sense ànim de lucre ofereixen estades solidàries o camps de treball en altres països. És una bona opció de passar uns dies fora de la vostra realitat, conèixer un altre context, conscienciar-vos d'una problemàtica i sobretot... ajudar. Per a les entitats és una bona oportunitat de poder realitzar el seu treball en un lloc que necessita ajuda i establir relacions amb les persones que han volgut convertir en solidàries les seves vacances.

De tot aquest turisme de consciència, tothom vol emportar-se un record en format fotogràfic o de vídeo. Quant moltes d'aquestes brigades tornen a casa, les xarxes socials s'omplen de fotografies i vídeos. Les entitats volen difondre les seves activitats i també ho expressen mitjançant les xarxes socials. Però la majoria de la gent no ha mirat les condicions d'ús d'alguna xarxa social i no sap que qualsevol fotografia o vídeo que es pengi allà quedarà en propietat d'aquella empresa. En l'anterior recurs de Xarxanet es va explicar com actua Facebook respecte els drets d'autor i la propietat intel·lectual. En aquest recurs us explicarem Flickr, una de les xarxes socials més innovadores a l'hora de respectar aquests drets fonamentals.

Flick, les vostres fotografies i vídeos en un entorn segur

Flickr és un portal on els usuaris poden guardar, veure i organitzar les seves fotografies o les d'altres usuaris. La particularitat d'aquest portal, és que l'usuari especifica, fotografia per fotografia, el dret d'ús i propietat de la seva imatge. També incorpora un apartat específic on es pot explorar les fotografies emparades sota llicència Creative Commons. Però d'altres opcions de Flickr que el fan diferenciar bastant són la possibilitat de crear àlbums, galeries i exposicions.

La Galeria de Flickr

El procés de pujar fotografies a Flickr pot ser un pèl confús per si no esteu acostumats. Quan pugeu fotografies a Flickr, primer les pengeu directament a la vostra Galeria. La Galeria ho heu d'entendre com una calaix de sastre visible on es van guardant totes les fotografies que pengeu per després ordenar-les en altres llocs. Però perquè la Galeria estigui plena abans s'han de penjar les fotografies.

El procés de pujar fotografies a la galeria

Quan pugem les fotografies podem canviar la mida, canviar l'orientació o afegir un títol i una llegenda. També podeu pujar vàries fotografies de cop. Aquesta pantalla també es pot entendre com un procés d'edició.

Anar afegint fotografies a la Galeria

Lo més important de tot aquest procés és que podem especificar quins drets d'ús i la visibilitat de cada fotografia. Aquí és on podem especificar els diferents tipus de llicència Creative Commons.

Les propietats intel·lectuals que ens ofereix Flickr

El procés d'edició per lots

Després de pujar les fotografies corresponents us pot passar que no hageu recordat de canviar la mida o d'establir la llicència corresponent. Això és senyal de tornar a editar les fotografies una a una... Això pot ser molt un procés molt pesat. Però amb Flickr teniu la opció de “Organizar y crear” on podreu realitzar, de cop, un canvi de mida o un canvi de llicència de totes les fotografies seleccionades.

El procés d'edició per lots

Amb aquest procés us estalvieu molta feina i molt de temps.

Creació d'àlbums a Flickr

Un cop tenim les fotografies carregades a la nostra galeria podem crear un àlbum per organitzar millor les fotografies. Per a crear-lo, des de la pantalla de la galeria, heu d'anar al menú “Organizar y crear” i allà anar a “Tus álbumes”. En aquesta pantalla haureu d'anar afegint les fotografies de la barra inferior que volem que formin el nostre àlbum i descriure l'àlbum en qüestió. Un cop creat l'àlbum, des de la Galeria podem observar que estarà allotjat a la part esquerra de la pantalla.

La creació d'un àlbum

Si entrem dins l'àlbum també podeu compartir-lo a les xarxes socials.

Creació d'exposicions a Flickr, fer xarxa amb altres entitats.

Imagineu-vos que a la mateixa zona on feu una estada solidària, hi actuen altres entitats sense ànim de lucre amb la mateixa finalitat que la vostra i per a reflectir el treball conjunt que feu voleu muntar una exposició. Amb Flickr és possible fer-ho, però per a tal necessiteu la figura del comissari d'exposició. Aquesta figura és simplement un usuari de Flickr que s'encarregarà de seleccionar les fotografies dels vostres àlbums.

Per a què les fotografies puguin sortir en una exposició, només han d'estar públiques per a tothom i que no estiguin moderades ni restringides.

Vídeos a Flickr

Des del 2009 Flickr permet pujar vídeos als usuaris. El tractament que té un vídeo és el mateix que una fotografia, es puja amb el mateix procés que les fotografies, resideixen a la mateixa galeria i poden quedar organitzats dins un àlbum. Només heu de tenir en compte el pes de cada arxiu de vídeo. Els vídeos pesen més que les imatges fotogràfiques i Flickr té la limitació de 2 arxius de vídeo que pesin menys de 150 MB.

El procés de pujada d'un vídeo pot ser un pèl lent