Àmbit
Informàtic

Guia de Linkedin per a entitats

Entitat redactora
Colectic - Informàtic

Aquesta xarxa social centrada en la recerca de feina pot ser una eina per a la inclusió social.

Linkedin és la xarxa social de les persones professionals i de les empreses, i això pot fer enrere les entitats socials, però el cert és que és una eina que pot servir per posicionar-se i que és indispensable per a aquelles persones que cerquen feina i que són públic objectiu d'aquelles entitats que es dediquen a la inserció social i laboral.

Amb més de 700 milions de persones usuàries, aquesta plataforma és útil per potenciar la nostra marca personal, augmentar el nostre reconeixement professional, cercar noves oportunitats i fer contactes. En aquest recurs t'expliquem com funciona.

 

Índex

Interfície

En un primer moment, explorar aquesta eina pot ser aclaparador per a les persones que estan cercant feina, però comencem per les opcions bàsiques més importants que es troben al menú superior:

  • Inici: Aquí hi trobareu les publicacions de les persones, empreses i entitats que seguiu.
  • La meva xarxa: Des d'aquí podreu gestionar les invitacions de persones usuàries per connectar amb elles, enviar sol·licituds per connectar amb usuàries amb les quals teniu coses en comú, i seguir perfils empresarials o d'entitats. També teniu la possibilitat de seguir persones usuàries en comptes de connectar amb elles, si han escollit aquesta opció perquè estan orientades a generar continguts.
  • Llocs de feina: Aquest és probablement l'apartat més interessant. En primer lloc, us apareixeran les cerques recomanades o les últimes que heu fet. Després, la plataforma genera una llista d'ofertes de feina segons el vostre perfil i històric de cerca. A la part superior, hi teniu el cercador que podeu fer servir introduint el càrrec al qual estigueu optant, l'empresa a la qual us agradaria accedir, o també les vostres aptituds. A més, a l'esquerra, trobareu un menú per accedir a les sol·licituds que ja heu presentat, o crear-vos alertes perquè no se us escapi cap oferta.
  • Missatges: En aquest apartat trobareu el xat. El podeu fer servir per comunicar-vos amb altres persones usuàries, i enviar ofertes interessants a les vostres companyes. També podeu rebre propostes de formacions o de feines a través d'aquest canal, però compte amb la publicitat encoberta i la desinformació!
  • Notificacions: Aquí podeu seguir el vostre històric i veure si alguna empresa ha vist el vostre perfil, quants contactes heu fet o quines publicacions s'han fet dins la vostra xarxa.
  • Perfil: Per últim, trobareu la vostra foto i un desplegable que us permet accedir al vostre perfil, a la configuració de privacitat i a altres opcions com la de canviar l'idioma.
     

Com crear un perfil

El primer pas per poder treure profit d'aquesta xarxa és que les persones que cerquen feina es creïn un perfil professional.

Per això és important completar al màxim les seccions que ofereix Linkedin i tenir en compte els punts més visibles:

  • Fotos: És imprescindible pujar una foto de perfil de 400x400 píxels i assegurar-vos que transmet la imatge que vulgueu donar segons la feina que cerqueu. La foto de portada, de 1584x396 píxels, pot incloure un logotip, eslògan o paraula clau, o alguna imatge de recurs que funcioni com a fons i que tingui relació amb l'àmbit d'especialització de la persona.
  • Nom i titular: Són els camps més importants perquè són els que s'indexaran als motors de cerca. El nom haurà de ser el personal i el titular haurà d'aplegar la vostra definició professional. Per crear aquesta definició us podeu preguntar a què us dediqueu i quins beneficis podeu aportar, com voleu que us cerquin o quin és el vostre sector i la vostra especialització. Cal que sigui clar i directe i de molt fàcil lectura per transmetre una bona primera impressió.
  • Sector: Afegiu el sector que més s'adapti al vostre perfil professional perquè us trobin més fàcilment.
  • Lloc de feina actual: Es pot fer visible al primer apartat si s'està treballant actualment. Es tracta d'una informació que s'omplirà en la secció d'experiència professional.
  • Educació: La formació també es pot mostrar en el primer apartat si així es vol i s'omplirà a la secció sobre educació.
  • Ubicació: Afegir el lloc de residència fa que les empreses puguin tenir més informació sobre la potencial persona treballadora.
  • Informació de contacte: Es pot afegir el correu o el telèfon o una web personal i decidir qui hi tindrà accés a través de la configuració.
  • Nombre de contactes: També es mostra, en aquest primer apartat, el nombre de contactes per saber quin abast té la xarxa de la potencial persona treballadora.
  • Extracte: És la presentació clau que primer es llegiran les empreses i entitats. Cal explicar a les tres primeres línies la informació més rellevant i es pot estructurar en paràgrafs. A més d'incloure un resum de l'experiència professional, la formació i les aptituds, ha de transmetre passió per la feina que cerqueu i pot incloure una crida a contactar amb nosaltres per saber-ne més.

Després de la primera impressió, us trobareu l'apartat privat d'anàlisis i recursos personalitzats en què podeu veure qui ha vist el vostre perfil i en quines cerques heu aparegut, encara que de forma restringida si no actualitzeu a la versió de pagament. Seguidament, hi trobareu la secció d'activitat amb les publicacions que hàgiu fet més recents si és que n'heu fet.

Després, hi ha les seccions d'experiència professional, educació, i d'altres opcionals com llicències i certificats, cursos, projectes, publicacions, idiomes i interessos, entre d'altres. Totes funcionen de la mateixa manera: a la dreta de cada secció hi trobareu un llapis i un '+' per modificar o sumar un contingut a cada entrada i introduir tota la informació el més detallada possible.

No funciona de la mateixa manera la secció de coneixements i aptituds. En aquest cas, podeu seleccionar els ítems d'una llista i això permet a les altres persones usuàries que han treballat amb vosaltres o que us coneixen validar aquestes habilitats.

També es poden sol·licitar recomanacions i afegir-les al perfil.

Configuració de la visualització

Un cop heu creat el perfil, podeu veure com el veuran les potencials empreses i entitats cliqueu l'opció que trobareu a la dreta del perfil 'Editar URL i perfil públic'.

  • Editar la URL personalitzada: Si cliqueu al llapis sobre aquesta opció, podreu modificar la URL que Linkedin us assigna per defecte. Es recomana treure qualsevol símbol i simplificar-la al màxim.
  • Editar la visibilitat: Si cerqueu oportunitats laborals, haureu de deixar seleccionada l'opció de visibilitat pública del perfil per aparèixer als motors de cerca, però també podeu restringir-ne la visibilitat des de la configuració. A sota, hi trobareu el desplegable per desactivar o activar les seccions que voleu que es mostrin per ultimar el vostre perfil.

Publicar continguts

Moltes persones usuàries l'utilitzen només per cercar feina, però la xarxa social ha avançat molt en el seu vessant interactiu i de publicació de continguts. I és que la majoria de persones que prenen decisions de contractació a empreses i entitats valoren positivament la participació i la facilitat per comunicar i d'aportar contingut de valor. Per això, publicar continguts a Linkedin no és obligatori però potencia la marca personal i pot fer la diferència a l'hora de trobar feina.

Per fer-ho, només cal escriure a l'apartat 'Crear publicació'. Com en la majoria de xarxes socials, s'aconsella utilitzar imatges i/o continguts multimèdia, utilitzar un to personal, publicar amb freqüència, ser transparent, interactuar i utilitzar etiquetes.

Cercador i SEO

Linkedin s'utilitza com a cercador. Les persones que estan buscant feina activamenet cerquen empreses i entitats que poden voler contractar-los, i les empreses i entitats cerquen persones treballadores potencialment contractables. Per això, és important utilitzar les paraules clau que ens permetin trobar allò que estem buscant. També fer que ens trobin amb facilitat.

Per aconseguir-ho és important redactar el perfil d'una manera clara i estratègica, i també es poden aplicar estratègies SEO, que no vol dir res més que triar les paraules clau que us posicionen com a persones potencialment contractables en el vostre sector professional i especialització i intentar reforçar-les al llarg de les vostres publicacions, a l'extracte, a l'experiència personal i a la formació, i a la resta de seccions.

Linkedin per a entitats

Hem parlat de com ajudar a particulars que cerquen feina a través de Linkedin, però com a entitats ens pot interessar també utilitzar una pàgina d'empresa de Linkedin. Això ens permet posicionar-nos com a entitat en el sector professional, fer xarxa entre les persones treballadores, una gestió de persones amb accés a molt de talent, o reforçar el nostre SEO i la nostra imatge corporativa.

Per crear-la heu de clicar 'Productes' i 'Crear pàgina d'empresa'. De fet, teniu l'opció de crear una pàgina d'empresa, una de presentació per un projecte en concret o una d'una institució educativa.

Haureu d'introduir tots els detalls de l'entitat com la descripció, els hashtags o l'ubicació, pujar el logotip, i ja podreu començar a compartir la pàgina entre les persones vinculades a l'entitat i a dissenyar una estratègia de continguts.

Comparteix i difon