Kdenlive, l'editor de vídeo lliure gratis!

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Kdenlive, l'editor de vídeo lliure gratis!

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Resum: 

Internet té moltes eines que poden editar vídeo però per realitzar projectes un pèl més complexes és necessari una eina més potent. Kdenlive és l'editor de vídeo, de programari lliure que us pot facilitar les tasques.

Avui en dia hi han moltes eines que poden enregistrar una gravació de vídeo. Cada vegada sorgeixen telèfons mòbils més sofisticats. Actualment les càmeres rèflex incorporen la opció de poder enregistrar vídeos. Les càmeres petites amb òptiques grans angulars, es poden subjectar a trípodes de pal i això ha facilitat que tothom les utilitzi. I si necessiteu una major qualitat, sempre podeu llogar o comprar una càmera de vídeo de gran qualitat.

Amb tota aquesta quantitat d'eines per enregistrar vídeos, és normal que també hi hagin múltiples plataformes per poder-los veure. Les eines, les xarxes socials i les eines de missatgeria instantània, han facilitat un augment del format vídeo. Per això, és important poder dominar aquest camp i poder realitzar muntatges de vídeo, per després penjar-los a les xarxes socials o compartir-los via missatgeria instantània.

Però per a poder editar correctament un vídeo, podeu fer servir eines que trobeu a Internet o fer servir un programa d'edició com Kdenlive. Kdenlive és un programa d'edició de vídeo que permet editar les vostres gravacions i crear els vostres projectes de vídeo.

Instal·lació

Tal i com hem comentat, Kdenlive és un programa d'edició de vídeo que és programari lliure. Kdenlive el podeu descarregar des de la seva pàgina web. Té versions per GNU/Linux, Windows i Mac. El procés d'instal·lació no és complicat i en uns quants minuts tindreu el programa a punt per començar a editar.

Crear el projecte

Kdenlive, com molts altres programes d'edició gràfica o de vídeo, treballa mitjançant projectes. Un projecte pot contenir diferents peces de vídeo, d'àudio, animacions i imatges. Tots els fitxers que depenen del projecte, estan guardats a la mateixa carpeta.

Per crear un nou projecte amb Kdenlive, heu d'anar al botó «New» del menú de dalt, a l'esquerra. Automàticament us sortirà una finestra amb els paràmetres del projecte. A grans trets, heu de tenir en compte els següents paràmetres:

Carpeta del projecte: un consell que us volem comentar, és que és preferible que guardeu i treballeu amb els projectes guardats en el disc dur del vostre ordinador. Kdenlive està preparat per treballar amb projectes guardats en servidors o el núvol. El que no està preparat, són les xarxes de comunicació internes o externes. Els talls intermitents de comunicació amb fitxers grans, poden fer que l'eina no detecti on guardar els documents, i us pot comportar molts problemes. Per tant, és molt recomanable guardar els arxius en local.

Perfil de vídeo: abans de començar a editar el vostre vídeo, heu de saber a on el publicareu. No és el mateix publicar un vídeo a Facebook, que publicar-lo per DVD. No és el mateix un vídeo de alta definició amb un vídeo de baixa definició. També heu de tenir en compte amb quins mitjans estan fets. Si heu gravat els vídeos, amb una càmera que no és alta definició, tingueu en compte de no seleccionar un perfil de vídeo en alta definició, perquè no es veurà bé!

Pistes de vídeo i audio: per defecte, Kdenlive us afegeix 3 pistes de vídeo i 2 pistes d'audio. Però això no significa que no en podeu afegir més. En aquesta opció podeu afegir les pistes que desitgeu per poder treballar més correctament!

L'espai de treball

Kdenlive té un espai de treball molt senzill. Aquest espai es pot dividir en tres zones:

 • Secció arbre projecte: és on anirem afegint totes les peces multimèdia que formaran part del nostre projecte.
 • Secció monitor: és on veurem el resultat final del nostre projecte.
 • Secció línia de temps: és on anirem inserint les peces multimèdia del nostre projecte, per ordre d'aparició.

seccions kdenlive

Les fonts

Qualsevol projecte de vídeo necessita unes fonts. Aquestes fonts poden ser clips de vídeo, gravacions de veu, música, imatges, animacions... etc. Totes aquestes fonts, les inserirem dins de la secció arbre de projecte. Per a fer-ho només cal clicar el botó «Add clip»

afegir clip

Quant aneu afegint els vídeos, us aniran sortint a la secció de l'arbre del projecte. Així quedaran guardats en el global del projecte.

clips afegits

Editar talls

Quant ja teniu tots els clips de vídeo a l'arbre del projecte, ja podeu afegir els vídeos que formaran part del vostre projecte. Però per afegir-los, no afegirem tot el vídeo de cop, sinó que només afegirem el tros de vídeo que ens interessa.

Per a fer-ho és tan simple com:

 1. Seleccionar el vídeo de l'arbre de projecte i passar-lo al monitor.
 2. Al monitor podrem visualitzar el vídeo.
 3. Quan ens interessa seleccionar un tros, només hem de clicar el botó «Estableix el inici de la zona» i el botó «Estableix el final de la zona».
 4. Un cop hem establert l'inici i el final, només hem d'arrossegar el video del montiro cap a la línia de temps.

editar video

Ara ja tenim el tros de vídeo que ens interessa a la línia de temps. Per afegir els altres trossos de vídeo, només heu de repetir els tres passos anteriors amb els altres vídeos de l'arbre de projecte. Poc a poc, aneu afegint a la línia de temps els vídeos que voleu.

editar vídeo línia temps

Amb els audios també és el mateix procediment. Afegim el fitxer d'audio al monitor, seleccionem el punt d'inici i el punt final, i l'arrosseguem a la línia de temps.

editar audio

Caràtules i talls

Kdenlive també pot afegir caràtules de text als vídeos que editeu. Per a fer-ho, primer heu d'afegir la caràtula i el text a l'arbre de projecte. Al costat del botó d'afegir clip, hi ha un desplegable. Aleshores, heu de fer el següent:

 1. Afegir clip de color.
 2. Indicar la durada del clip de color.
 3. El clip quedarà guardat a l'arbre de projecte.
 4. Quan voleu inserir el clip, només haureu d'arrosegar-lo a la línia de temps.

afegir clip color

Amb el text, és el mateix procediment que abans, però enlloc de clip de color, heu d'afegir clip de títol. Escriviu el text i arrossegueu-lo a la línia de temps, on voleu que es mostri.

afegir text

Renderitzar el projecte

Quan ja teniu tots els talls fets de vídeo, les caràtules i els textos afegits i el so i la música, ja podeu exportar el projecte. Per a exportar-lo, només heu de clicar el botó vermell de «Renderitzar» que us surt al menú. Un cop l'heu clicat us sortirà un quadre de diàleg amb totes les possibilitats que teniu per poder exportar correctament el vídeo.

En aquest quadre de diàleg, heu de pensar sobretot, a on publicareu el vídeo. Si el voleu publicar a Youtube en alta definició, doncs li haureu d'indicar que la qualitat ha de ser en alta definició.