Àmbit
Informàtic

Què és i com funciona Mastodon, l'alternativa si marxeu de Twitter

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
Autor/a
Xavi Aranda / Carla Fajardo

Mastodon és una xarxa social descentralitzada i de programari lliure on es fan 'toots' en comptes de 'tuits'.

Twitter no passa pel seu millor moment. La dimissió de centenars de persones treballadores perquè el nou propietari de la xarxa, Elon Musk, els va obligar a comprometre's a treballar jornades llargues a alta intensitat se suma a la meitat de la plantilla que ell mateix va acomiadar després de fer fora diverses persones de la direcció.

"Tanca Twitter" és un dels missatges que fa setmanes que corren per les xarxes i, encara que per ara sigui només un rumor, mitjans especialitzats alerten que qualsevol fallada amb els recursos que té podria ser irreparable i la seva reputació va de caiguda.

Davant d'això, Mastodon, l'alternativa descentralitzada i de programari lliure a Twitter, no ha deixat de pujar i ja suma dos milions de persones usuàries actives al mes.

Si marxeu de Twitter, podeu acomiadar-vos d'"obrir fils", i donar la benvinguda als "toots", els "impulsos" i la presa de decisions d'aquesta xarxa social. Us expliquem com funciona.

Índex

Què és Mastodon?

Mastodon és una xarxa social de microblog que va ser creada l’any 2016 per Eugen Rochko. És pràcticament igual que Twitter però amb unes diferències claus:

  • Permet publicar missatges de fins a 500 caràcters.
  • El servidor està descentralitzat.
  • No hi ha publicitat.
  • El codi de conducta l’estableix la pròpia comunitat, que pot expulsar-vos si així ho decideix.

Com qualsevol eina de microblog, Mastodon disposa de:

  • Línies de temps per veure les publicacions. Els missatges es visualitzen en ordre cronològic.
  • Publicació de continguts. Es poden compartir missatges de text, vídeo i enquestes.
  • Persones usuàries. La gent es pot seguir, enviar missatges, missatges privats etc.

Aquesta xarxa social va ser desenvolupada sota llicència de programari lliure. El codi de la xarxa social està disponible al rebost de GitHub.

Instàncies com a sales de conversa

Mastodon és una xarxa social amb una característica molt important. L’aplicació servidor de la xarxa social es pot instal·lar en qualsevol servidor. Aquesta instal·lació rep el nom d'instància. Qualsevol persona que disposi d’un servidor propi o tingui accés a un servidor, podrà instal·lar l’aplicació servidor de Mastodon, ja que el codi està disponible per a tothom.

Per posar un exemple concret, Mastodont.cat és una instància de Mastodon. L’usuari @spla és qui va instal·lar Mastodon en un servidor propi o que hi tingui accés. Així està estipulat a la pàgina principal de Mastodont.cat.

En el cas de Mastodon.social és la instància de Mastodon gestionada pel seu desenvolupador, Eugen Rochko.

L’univers confederat Fediverse

Ve de les paraules ‘Federation Universe’. És una xarxa de xarxes socials lliures i descentralitzades. Dins d’aquesta federació de xarxes socials hi ha: Plreoma, GNUsocial i Mastodon. També en formen part eines lliures com Pixelfed (imatges), Funkwhale (música), Peertube (vídeo) o Plume (blog).

La característica principal de Fediverse és el seu protocol de comunicació, l’Activity Pub. Aquest protocol possibilita que una persona usuària de Mastodon pugui comunicar-se amb una persona usuària de GNUSocial o altres persones usuàries d’altres xarxes socials i eines digitals federades a Fediverse.

A diferència d’altres xarxes socials, qualsevol persona usuària de Twitter no pot comunicar-se amb qualsevol persona usuària de Facebook o Youtube. En canvi a Mastodon sí.

Mastodon com a Xarxa social descentralitzada

Mastodon és una xarxa social descentralitzada. Això significa que les instàncies de Mastodon no estan allotjades en un servidor o en un grup de servidors d’una mateixa persona o empresa. Cada instància pot residir en qualsevol servidor, sigui de qui sigui.

Com que Mastodon és una xarxa social federada i utilitza el protocol de comunicació Activity Pub, totes les persones usuàries de qualsevol instància poden comunicar amb altres persones usuàries d’altres instàncies.

Escollir la instància

Abans de registrar-se com a persona usuària, cal escollir bé la instància en la qual ens volem comunicar. Mastodon té la característica d’utilitzar un registre de persona usuària per a una instància. Aquell registre no serveix per a altres instàncies.

Si es vol accedir a una altra instància, caldrà fer un altre registre, i llavors la persona tindrà diferents comptes per a cada instància.

Recordeu que encara que estigueu registrat en una altra instància, podreu comunicar-vos amb les persones membres d’una altra instància que no sigui la vostra. Més endavant podreu migrar el compte de persona usuària a una altra instància. 

A la pàgina joinmastodon.org hi ha un llistat de cada instància. Podeu escollir la instància que més us interessi. En el cas que vulgueu canviar-vos d’instància, hi ha la possibilitat de migrar el compte.

Línies de temps de la instància i línies de temps federades

Per registrar-se a la instància que heu seleccionat heu d’anar a la seva pàgina, i indicar el nom de persona usuària i el correu electrònic associat. Mitjançant el registre, haureu d’indicar si esteu d’acord amb les normes de la instància.

Cada administrador o administradora de cada instància haurà d’aprovar aquesta sol·licitud. Un cop aprovada ja sou dins Mastodon. El vostre compte tindrà el següent format de nom: @nom_personausuària@nom_instància

Si entreu a la instància de Mastodon en la qual us heu registrat, veureu dues línies de temps.

  • Una línia de temps és de la instància on en la qual us heu registrat. En aquesta línia de temps veureu totes les publicacions de les persones usuàries que en formen part.
  • La segona línia de temps és la línia de temps federada. En aquesta línia de temps veureu publicacions d’altres persones usuàries. Aquestes persones usuàries són comptes seguits per les persones que formen part de la instància on us heu registrat.

 

Toots, respondre, impulsos i favorits

Dins de la instància de Mastodon en la qual heu aterrat podreu publicar contingut. Publicar un contingut a Mastodon és conegut com a publicar un toot. Podeu publicar textos de fins a 500 caràcters.

En el cas que hi afegiu un enllaç, l’enllaç redueix el nombre de caràcters. En el cas de les imatges o vídeos que s’adjunten, no redueixen el nombre de caràcters. També es pot contestar a una publicació d’una altra persona usuària.

Com a Twitter, a Mastodon també podeu categoritzar les publicacions per etiquetes. Si cliqueu sobre l’etiqueta, podreu veure totes les publicacions que s’hi han guardat.

Compartir una publicació d’una altra persona usuària és conegut com a donar un impuls. Un cop impulsada la publicació, les altres persones que us segueixen veuran la publicació. A part de publicar contingut i compartir-lo, també podeu marcar publicacions favorites.

Aplicacions per a dispositius mòbils

Com que Mastodon és una xarxa social lliure, descentralitzada i de programari lliure, les aplicacions per connectar-se a aquesta xarxa des d’un dispositiu mòbil també ho són. Aquestes són algunes de les aplicacions per connectar-s'hi.

Comparteix i difon