Què és i com funciona l'app Pareu de parar-me

Colectic - Informàtic
Un cotxe policial en una imatge d'arxiu. Font: CC0
Un cotxe policial en una imatge d'arxiu. Font: CC0

Què és i com funciona l'app Pareu de parar-me

Colectic - Informàtic
Resum: 

L'eina de SOS Racisme permet recollir dades sobre les parades policials per perfil racial.

L'aplicació Pareu de parar-me de SOS Racisme permet recollir i autogestionar informació sobre les parades policials per perfil racial, un fet imprescindible davant de la falta de dades oficials. L'eina forma part d'una camapanya més àmplia per visibilitzar aquesta realitat "il·legal, opaca, inefectiva, discriminatòria i criminalitzadora".

Descàrrega i interfície

L'aplicació està disponible per a Android i iOS.

Per fer-la servir només s'ha de descarregar des del repositori corresponent.

La interfície és molt senzilla. Per denunciar una parada per perfil racial cal seleccionar la ubicació al mapa on s'hagi produït, prémer la icona del megàfon i introduir una descripció clara dels fets amb els màxims detalls. És possible seleccionar entre Identificació personal o Batuda policial.

Un cop heu introduït les dades cliqueu a enviar.

Les denúncies es poden fer tant si patim una parada en primera persona com si en som testimonis.

És segura?

SOS Racisme garanteix que l'aplicació recull la informació de forma encriptada i anònima per protegir les persones usuàries.

Per què es faran servir les dades?

L'entitat vol construir una base de dades davant la falta de les dades oficials de la policia, que no recullen informació sobre etnicitat, per tal d'elaborar informes que permetin fer incidència política.

L'objectiu és disposar d'informació no esbiaixada i empoderar la ciutadania a través de la sobirania de dades ja que moltes persones no s'atreveixen a denunciar. Com explica Larissa Saud, coordinadora de comunicació de SOS Racisme, "si et para la policia, com has d'anar a denunciar a la policia?".

Què sabem fins ara de les parades per perfil racial?

Fins ara s'han utilitzat les dades policials i altres metodologies com l'observació directa i les enquestes. Amb això, s'han fet informes que mostren que per cada persona espanyola identificada se n'identifiquen 7,4 d'estrangeres a Catalunya. També que el 80% de les persones racialitzades enquestades han estat parades més d'una vegada i que les que presenten fenotip magrebí/àrab són les més aturades.

Unes xifres que fan evident el racisme institucional de la nostra societat, denuncien des de l'entitat.